Dům fotografů FotoInstitut.cz na Šumavě

FotoInstitut.cz, škola a kurzy fotografování, otevřel v roce 2011 v městečku Kašperské Hory na Šumavě Dům fotografů. V nově zrekonstruovaném objektu je vše podřízeno jedinému cíli: poskytnout to nejlepší zázemí fotografům, účastníkům šumavských kurzů a workshopů FotoInstitut.cz. Pojďte se s námi nyní do Domu fotografů podívat.

Dům fotografů

Dům fotografů stojí na okraji města Kašperské Hory na Šumavě. Díky své poloze je ideální základnou všech krajinářsky zaměřených workshopů na Šumavě. Kepelské zhůří, Chalupská slať, řeka Vydra a další perly Šumavy jsou v oblízkém okolí. Nad městem se tyčí Hrad Kašperk, cesta na něj je příjemnou fotografickou vycházkou. Silueta hradu Kašperk, který této části Šumavy vévodí, se dostala i do loga Domu fotografů. V okolí naleznete rovněž řadu krajinných zákoutí, kapliček a kostelů a jiné místní architektury, která poskytuje kreativní kulisy každému workshopu.

200 let starý, polorozbořený dům prošel během pár let kompletní rekonstrukcí. V původních zdech se zrodilo něco zcela nového. Velkoryse architektonicky řešený a přesto do místního rázu zapadající objekt staví na světlých a otevřených prostorech, nečekaných průhledech a původních prvcích, mezi které je citlivě umístěno moderní zázemí fotografického studia.

Ateliér

Přízemí Domu fotografů zabírá prostorné moderně vybavené fotografické studio. Závěsný systém se záblesky Fomei Digital Pro X doplňuje dálkově ovládané fotografické pozadí. Jako přirozené doplňky pro fotografování zde může posloužit cihlový krb, původní kamenná zeď, nebo třeba kované zábradlí. Fotografické studio lze během několika minut proměnit v učebnu vybavenou projektorem, internetovým připojením, profesionální zvukovou technikou. Při promítání filmů natočených digitálními zrcadlovkami citlivě řešené regulovatelné osvětlení vyvolává dojem, že jste v kině, a díky pohodlným židlím a technice se tak také cítíte. Třešničkou na dortu je kuchyňka nabízející občerstvení a vyhřívaná podlaha studia (nejen proto, aby nebyla bosým modelkám zima na nohy). V létě probíhá výuka fotografování také na terase ve dvoře s posezením.

V prvním patře Domu fotografů je obytná část, která slouží pouze pro účastníky kurzů. Nejsou tak rušeni „cizími“ spolubydlícími, jako tomu bývá v běžných penzionech. Vybavení pokojů i koupelen je nadstandardní, všude je rozveden internet – připojení je možné přes síťový kabel, tedy maximální rychlostí i při připojení všech účastníků kurzu. Ubytování je příjemné a rodinného typu, kde každý pokoj má své příslušenství. 


Názory účastníků kurzů v Domě fotografů:

V současné době se Dům fotografů rozšiřuje jestě o temnou komoru pro kurzy klasické fotografie na Šumavě, které ve FotoInstitut.cz začnou v příštím roce. K Domu fotografů patří také parkoviště, protože i když do Kašperských Hor jede například z Prahy přímý autobus, většina fotografů preferuje osobní automobil.

Dům fotografů se pro účastníky kurzů otevřel v roce 2011, zde je několik názorů absolventů. Fotografům jsme položili několik otázek:

Jak se Vám líbil Dům fotografů jako fotografické zázemí kurzů FotoInstitut.cz?

Zázemí je pěkné, pro makro však logicky zůstalo převážně nevyužité, byli jsme převážně venku. Nicméně následné prezentace i teoretická část měla důstojné zázemí.
Vladimír B., kurz Makrofotografie hmyzu a rostlin

Dům fotografů se mi líbil a to tak, že moc. Ať už jako zázemí fotografů nebo si ho dovedu představit i jako zázemí pro jiné skupinové akce.
Mirek Krupka, kurz Andrej Macenauer – krajina pro pokročilé

Dům je velice pěkný, a prostředí Kašperských hor je překrásné.
Vojtěch Sehnal, kurz Makrofotografie hmyzu a rostlin

Zatím nejlepší zázemí které jsem zažil. Vše krasné, plně funkční. Příjemně se sedí u vašich stolu v učebně, která se může během chvíle přeměnit na ateliér.
Tomáš Záklasník, kurz Portrét v interiéru a exteriéru na Šumavě

Velice vhodné pro organizování kurzů.
Radovan Ch., kurz Noční fotografie na Šumavě

Dům fotografů se mi líbil po všech stránkách. Když pominu otázku fotokurzů, tak se jedná o velmi pěkně (z)rekonstruovaný dům a to z vnějšku i uvnitř. Po stránce vybavenosti k pořádání kurzu bych řekl, že alespoň na mé technické úrovni je na prosto vyhovující.
Jiří S., kurz Portrét a akt v interiéru i exteriéru


Myslíte si, že je pořádání kurzů v Domě fotografů lepší, než kdyby se kurzy konaly v běžném penzionu?

Líbil se vám článek?

Obsah článku

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram