Zpracování tématu: "Lidská tvář"

Milí přátelé, fotografové. Dva měsíce utekly jako voda a na stole se mi sešla tentokrát docela pěkná úroda vašich snímků. Myslím, že zadané téma se u vás tentokrát setkalo s neobvyklým zájmem, což je vidět nejen na množství, ale i na kvalitě zaslaných příspěvků.

Další poměrně velkou skupinu snímků tvoří portréty zhotovené v exotické cizině, tedy fotografie vždy zajímavé a vyhledávané. Vybral jsem několik snímků, které mají nejen dokumentární hodnotu, ale jsou velice slušné i po stránce fotografického zpracování.

Tyto dvě fotografie, u kterých je kromě vlastního portrétu ještě přiznané prostředí kde vznikly, jsou právě tím okolím trochu nečitelné. Vím, že je velice obtížné při takovýchto světelných podmínkách dokonale minimalizovat hloubku ostrosti, ale zneostřené pozadí daleko lépe izoluje portrétovanou osobu od okolí.

Taši Paldzom

A tady je práce s hloubkou ostrosti přímo ukázková. Pozadí je eliminováno na nečitelné skvrny a tváře vystupují do popředí. U obou těchto fotografií se povedla dostat do očí světélka, která vytváří u portrétu „život“. Vhodné plastické osvětlení modeluje tvář a dodává snímku patřičnou hloubku.

Poslední skupina fotografií je ta, kde se autoři snažili o výtvarné zobrazení lidské tváře, a to jak zajímavou kompozicí, tak i zpracováním. Snímky, které nejsou jenom běžným portrétem, zobrazením lidské tváře, ale mají silnější vypovídací hodnotu, emocionální náboj.

Jirka
Tvář

Nezvyklá kompozice sice neumožňuje vidět celou tvář portrétované osoby, ale fotografie jsou neobyčejně zajímavé právě svou úspornou skladbou. Ať vidíme pouze oko a část tváře, nebo ústa a bradu, vždy si dokážeme představit zbývající části. Tyto fotografie nás nutí k představivosti a domýšlení souvislostí.

Ze zcela jinými výrazovými prostředky pracují dva následující snímky.

Všední den Chlad a teplo

Portrét v konkrétním prostředí, hlavní a vedlejší prvky ve fotografii. Na fotografii vlevo si představuji portrét architekta (je to jenom moje představa), který pózuje před svým dílem. Opět dobré plastické světlo, pohled téměř do fotopřístroje upoutává pozornost, a zajímavě vyplněná plocha snímku. Snímek vpravo dokumentuje atmosféru svého vzniku, bohužel pravá část fotografie je téměř prázdná. Více místa ve směru pohledu vždy působí na diváka lépe.

Je velice těžké zvolit jednu fotografii, o které by se mohlo říci, že je to ta vítězná. Na mne nejsilněji zapůsobil tento snímek.

Autoportrét u památníku holocaustu. Černobílý portrét na levé straně snímku silně kontrastuje s lineárním řešením strany pravé. Rytmizace a ubíhání perspektivy společně s tmavými a světlými tóny vyjadřují dramatičnost a prostorovost celého objektu.

Milan Šusta

Téma na září 2011

Fotografie do tématu na září 2011 „Symbol“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Symbol“ můžete posílat do 30. září 2011, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Kamil Varga
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    17.09.2011 18:19

    Jejda. Pane Burdo, to jsem tedy nečekal. Děkuji za uznání.

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    17.09.2011 18:25

    to mk:

    Tahle "soutěž", nebo jak to nazvat, se mi líbí. Je to taková možnost poměřit se s ostatními amatéry. Za nic víc se sám nepovažuji. Nicméně musím souhlasit že "Úsměv"... to je tedy něco :-) Se vší úctou k autoru i objektu.
    Dropsyy

  • Radek Burda
    Radek Burda
    18.09.2011 11:24

    Ale jo.
    Jeji rady se diky kvalite zaslanych fotografii zacinaji podobat tem:

    drz to tim dlouhym, ano - je to objektiv, zlato - dopredu. No vidis!

    http://www.youtube.com/watch?v=oyZdzAhRE_w

  • KIV
    KIV
    18.09.2011 14:17

    Chci jen říct pořadatelům této soutěže, že soutěžení na dané téma se mi líbí, jsem ráda že tomu věnujete čas, ráda fotky zasílám když mám, ráda si fotky prohlížím, vždy se zájmem si přečtu vaše hodnocení/článek, a vždy se těším na další.
    Je to oživení na tomto fotoserveru, a děkuji za ně. A dokud vám chodí fotopříspěvky do soutěže, tak je jasné, že se tu najdou lidi, které soutěž baví, a kteří vaši snahu a práci ocení a vítají.

  • rulisa
    rulisa
    19.09.2011 22:27

    Ten link je z celýho tohohle článku nejlepší. :-))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram