Zpracování tématu: "Lidská tvář"

Milí přátelé, fotografové. Dva měsíce utekly jako voda a na stole se mi sešla tentokrát docela pěkná úroda vašich snímků. Myslím, že zadané téma se u vás tentokrát setkalo s neobvyklým zájmem, což je vidět nejen na množství, ale i na kvalitě zaslaných příspěvků.

Milí přátelé, fotografové. Dva měsíce utekly jako voda a na stole se mi sešla tentokrát docela pěkná úroda vašich snímků. Myslím, že zadané téma se u vás tentokrát setkalo s neobvyklým zájmem, což je vidět nejen na množství, ale i na kvalitě zaslaných příspěvků.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji za svou fotografii získal Robert Kujan. Fotografie do tématu na září 2011 „Symbol“ můžete posílat do konce měsíce.

Jelikož v zadání bylo uvedeno, že se bude hodnotit především originalita, nápady a kreativita autorského přístupu, po vyřazení absolutně nepoužitelných fotografií, které se i tentokrát objevily, jsem rozdělil zbývající práce na několik skupin.

Začnu tou skupinou, kterou jsem nazval „snímky do alba a někdy ani to ne“. Zkrátka fotografie, které širšímu okruhu diváků téměř nic neřeknou, a mají význam pouze pro autora a jeho rodinu.

UFO
Úsměv

Kompozičně i námětově snímky vhodné pro nejužší členy rodiny autora.

Maruška

Tady se již autor snažil o vyjádření určité myšlenky, ale portrétovaná osoba si cloní oči před sluncem a dívá se někam dolů pod sebe, a přitom v levém horním rohu fotografie se vznáší horkovzdušný balón, který by měl být středem zájmu, na něj by se měla dívat. Tedy zřejmá kompoziční chyba.

Druhou skupinu snímků jsem si nazval „bez nápadu“. Jsou to již portréty, fotografie lidské tváře, ale žádný mimořádný nápad a autorský vklad na nich, podle mého názoru, není.

Jana Úsměv
Páni kluci

Slušně zhotovené portréty, kompozičně zvládnuté, více místa ve směru pohledu, citlivě zvolený ořez, zajímavá práce s hloubkou ostrosti. Tyto ukázky demonstrují, jak je u portrétní fotografie důležité správné nastavení barevné teploty světelného zdroje, aby barva pleti nebyla posunuta do nežádoucího odstínu.

Skupina fotografií s nápadem. Autoři se zaměřili na zobrazení lidské tváře a samotný portrét ještě něčím doplnili. Vznikly tak snímky mající určitý děj, fotografické příběhy. Tyto snímky již něco vyprávějí, sdělují.

Čtyři tváře Na památku...
Portrét v portrétu

Různě pojaté téměř stejné téma, obraz v obraze. Škoda, že u té první fotografie není zcela patrné, koho vlastně malíř ztvárňuje. Také oříznutí horní části snímku se mi nezdá zcela šťastné.

Muž, který hrál pro Gagarina Vážně?

Dvakrát muzikantské zaujetí. Tyto snímky vůbec nepotřebují popisky, hovoří samostatně a mají co říci. Na obou je patrné zaujetí, napětí, drama.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    17.09.2011 18:19

    Jejda. Pane Burdo, to jsem tedy nečekal. Děkuji za uznání.

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    17.09.2011 18:25

    to mk:

    Tahle "soutěž", nebo jak to nazvat, se mi líbí. Je to taková možnost poměřit se s ostatními amatéry. Za nic víc se sám nepovažuji. Nicméně musím souhlasit že "Úsměv"... to je tedy něco :-) Se vší úctou k autoru i objektu.
    Dropsyy

  • Radek Burda
    Radek Burda
    18.09.2011 11:24

    Ale jo.
    Jeji rady se diky kvalite zaslanych fotografii zacinaji podobat tem:

    drz to tim dlouhym, ano - je to objektiv, zlato - dopredu. No vidis!

    http://www.youtube.com/watch?v=oyZdzAhRE_w

  • KIV
    KIV
    18.09.2011 14:17

    Chci jen říct pořadatelům této soutěže, že soutěžení na dané téma se mi líbí, jsem ráda že tomu věnujete čas, ráda fotky zasílám když mám, ráda si fotky prohlížím, vždy se zájmem si přečtu vaše hodnocení/článek, a vždy se těším na další.
    Je to oživení na tomto fotoserveru, a děkuji za ně. A dokud vám chodí fotopříspěvky do soutěže, tak je jasné, že se tu najdou lidi, které soutěž baví, a kteří vaši snahu a práci ocení a vítají.

  • rulisa
    rulisa
    19.09.2011 22:27

    Ten link je z celýho tohohle článku nejlepší. :-))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram