kolektiv autorek - Naučte se fotografovat srdcem

Nejnovější knihu nakladatelství Zoner Press z řady „Naučte se fotografovat…“ má tentokrát na svědomí kolektiv deseti autorek. Ty spolu založily fotografický blog Shutter Sisters, kde se scházejí, sdílejí životní příhody a samozřejmě i fotí. Už to mě asi mělo varovat, ale nepředbíhejme.

Nejnovější knihu nakladatelství Zoner Press z řady „Naučte se fotografovat…“ má tentokrát na svědomí kolektiv deseti autorek. Ty spolu založily fotografický blog Shutter Sisters, kde se scházejí, sdílejí životní příhody a samozřejmě i fotí. Už to mě asi mělo varovat, ale nepředbíhejme.

Hned na začátku se se všemi deseti ženami seznámíte prostřednictvím stručných životopisů – dozvíte se například i tak důležité věci, že Kate má ráda výpadky elektřiny a Paige barevné ponožky. Poté už naštěstí následuje vlastní obsah knihy. Ten je rozdělen na deset částí, nebo lépe řečeno deset témat, z nichž každým vás provede jedna z autorek. Témata jsou poměrně pestrá: Obzory (neboli horizonty v krajině, opravdu), Portréty, Příroda, Místa, Dětství, Klid, Dokument – asi není potřeba vysvětlovat. Nemohou chybět zvířátka, zde poeticky nazvaná Němé tváře, v kapitole Stůl zase najdete vše, co se odehrává na stole (převážně tedy jídlo či pití) a poslední desátá část nese nadpis Spolu a věnuje se zachycení více lidí a vztahů mezi nimi.

Uvnitř kapitol

Všechny kapitoly jsou uvnitř členěny úplně stejně. V jakémsi předúvodu najdete obvykle úvahu na libovolné téma, často vůbec nesouvisející se zaměřením sekce nebo související jen vzdáleně – kupříkladu portrétu předchází srdceryvné vyprávění o těžkém životním období autorky, o fotografování sama sebe v převlékací kabince, završené narozením syna. Možná jsem cynik, ale od čtvrté předmluvy jsem rovnou přeskakoval o stránku dále.

Úvod je naštěstí již k tématu, i když ani jeho vynecháním pravděpodobně o mnoho nepřijdete. Hned po něm následuje podkapitola Přístup, pojednávající o tom, jak vlastně fotografování toho kterého námětu pojmout, jak k němu přistupovat. V části s názvem Perspektiva se většinou dozvíte, že máte hledat různé úhly pohledu, fotografovat z netradičních směrů, zvolit jen výřez scény a podobně. Na to navazuje sekce Kompozice – komponujte netradičně, porušujte pravidle a tak dále. Ve fotografii je důležité i Světlo, a tak nesmí chybět ani tady. Následují Detaily – všímejte si detailů, často nám o scéně řeknou víc jako celek. A poslední sekce se věnuje Úpravám – většinou vám bude doporučeno převést fotku na černobílou, případně zvýšit saturaci a kontrast, eventuálně ještě přidat vinětaci. A to je vše.

Vlastně ještě ne. Na začátku a na konci každé velké kapitoly najdete úryvek z blogu SS od některé z kolegyň. Přiznám se bez mučení, že poté, co jsem si přečetl, že Tracy má ruce po tátovi a že „hlína ze záhonů stále zdobí ohnutý lem džínsů“ jsem další blogy s klidným svědomím opět přeskakoval.

V knize je poměrně málo textu; regulérní obsah není vlastně téměř žádný a většinu čtení tvoří popisky k fotografiím. To by zas tolik nevadilo, kdyby velkou část popisků neplnilo zbytečně sentimentální a romantické povídání a osobní poznámky. Zdaleka nejužitečnější jsou tak rámečky s tipy, kterých je ale pomálu. Vůbec celá kniha (kromě zmíněných tipů) nedává mnoho informací, a když už, tak se zaměřují jen na „co“ a „proč“ a málokdy na „jak“. To by samo o sobě nemuselo vadit, knih popisujících technickou stránku fotografování existuje bezpočet a čtenář by naopak mohl ocenit publikaci, která se místo fotografování zaobírá fotografií, ale nejsem si jist, zda právě autorky recenzovaného díla jsou k tomuto ty pravé.

Fotografie

Zbývá se ještě pozastavit nad fotografiemi. Napřed musím pochválit, že díky rozměrům knihy a povedené sazbě i kvalitě tisku působí snímky opravdu dobře. Tedy alespoň ty, co jsou opravdu působivé. Jenže těch bohužel opět není příliš mnoho. Kvalita dosti kolísá podle tématu i autorky, celkově na mě snímky působí spíše jako mišmaš, všehochuť, výběr z libovolné veřejné fotogalerie… také mám trochu problém s tím, že ač je patronkou každého tématu jedna z autorek, snímky jsou namíchané od různých fotografek – vrcholem je část o němých tvářích, kde 16 fotografií z 21 pochází od někoho jiného. Takže zapomeňte, že byste se hlouběji seznámili s tvorbou některé z přítomných.

Závěrem

Tím, že jsou všechna témata členěna stejně, se také velmi podobají i informace v nich sdělované – přece jen pravidla platí obecně napříč všemi žánry. A vzhledem k faktu, že informací je v knize jen poskrovnu, mi to přijde jako plýtvání místem. Ale hlavně mi celou dobu vrtá hlavou myšlenka, pro koho je kniha vlastně určená? Pro autorky navzájem a jejich kolegyně z blogu Shutter Sisters, to je celkem jasné, koho jiného by zajímalo tolik osobních poznámek v textu? Ale dál? Napadají mě už jen maminky na mateřské dovolené s fůrou volného času, nám ostatním stačí jen jednou prolistovat a zapomenout. A to je na můj vkus trochu málo.

Naučte se fotografovat srdcem
Kolektiv autorek, sestavila Tracey Clark
Nakladatelství Zoner Press
Rozměry 254×236, brožovaná vazba, 176 stran
Běžná cena 349 Kč
Knihu můžete zakoupit přímo v nakladatelství Zoner Press

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Walther Krupinsky 1
    Walther Krupinsky 1
    07.09.2011 20:06

    Je to nejak malo genderove korektni... co s tim? Nemam ted moc casu to resit, zrovna na mimibazaru nejaka zenska psala ze chlapi chodi do hospody, tak ji jdu napsat, ze ja nechodim a ze hodne chlapu porad pracuje a hraje si s detmi a alkohol nepiji.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    07.09.2011 21:40

    jiste,zakazme kozakovi psat, je to dal neunosne. copak uz nestaci ta jeho belogvardejska provokace se jmenem?

    copak se nemuze hezky jmenovat Hadži-Murat?

  • Veronika S. 1
    Veronika S. 1
    12.09.2011 10:03

    Casablanca: Nesoudila bych pana recenzenta tak přísně - jeho názor na věc podle mne není důsledkem hlouposti, ale nezkušenosti. Pan Kozák smysl této knihy nechápe, ale to je v pořádku, protože není určena pro něj :-) ...Moc se mi líbilo přirovnání předložené jakýmsi panem výzkumníkem, které v jednom ze svých článků použil Jan Zlatohlávek (ne, není to fotograf :-) - "Ženský mozek je jako zamotaná směsice kabelů, kde to lítá všechno hezky pěkně sem a tam, kde všechno souvisí se vším, vše je propojeno a řeší se najednou a v souběhu. Mužský mozek pak tvoří krabice, kdy je vše odděleno. Řeší-li se problém, pak muž otevře jen jednu krabici s patřičným nadpisem, ostatní zůstávají zavřeny." Takže chápu, že muži připadá tahle knížka jako nekoncepční chaos plný irelevantních sdělení. Mně jako ženě naopak dává dokonalý smysl :-) Nemám absolutně problém se vstřebáváním nesourodých, nestrukturovaných, nesystematických a zdánlivě nesouvisejících informací. Navíc cílem této knížky evidentně není vzdělávat, ale inspirovat (ženy) k tomu, aby se naučily nacházet ve fotografování radost - a podle toho, co ve své recenzi píšete, tento účel splňuje...

  • Radek Burda
    Radek Burda
    13.09.2011 15:04

    ano, v podstate autorka potvrzuje, ze devcata jsou husy a proto je treba jim to rikat mirne pripitomele - nezatezovat je fakty, nevzdelavat, nezatezovat uvazovanim, ale hlavne cituplne tokat.

    myslenka je to zajimava, dosud jsem se pokousel to vyvracet.

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    30.09.2011 07:05

    občas na mě padne stud z toho, že patřím do skupiny "my ženy" ... tady se mi to kupodivu nestalo po přečtení skvělé recenze (díky, MK!), ale některých komentářů...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram