Zpracování tématu: "Kráska a zvíře"

Bylo téma „Kráska a zvíře“ skutečně tak náročné a fotograficky neuchopitelné? Nebo jste už byli myšlenkami na dovolených, a tak jste nám dopřáli letní novinářskou „okurkovou sezónu“. Když to předem shrnu, tak se zvířaty jste ani tak problém neměli. Spíše s kráskami.

Velice dlouze jsem přemýšlel, proč se to vlastně stalo. Bylo téma „Kráska a zvíře“ skutečně tak náročné a fotograficky neuchopitelné? Nebo jste už byli myšlenkami na dovolených, a tak jste nám dopřáli letní novinářskou „okurkovou sezónu“. Tak málo fotografií došlých k vyhlášenému tématu jsem ještě nezažil.

Poté co jsem několik fotografií, které bohužel nesouvisely s vyhlášeným tématem, musel vyřadit. A také další skupinu příspěvků bohužel nízké kvality. Výběr fotografií k hodnocení se ve finále smrsknul do velice minimalistické kolekce.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji za fotografii V nestřeženém okamžiku získal Sanislav Hořínek. Fotografie do tématu na červenes a srpen 2011 „Lidská tvář“ můžete posílat do konce srpna.

Když to předem shrnu, tak se zvířaty jste ani tak problém neměli. Spíše s kráskami. To už vymřely? Je střed léta. Rozhlédnu se kolem a vidím je všude! Stačí jen zaměřit foťák.

Vzhledem k tomu, že i ta minimalistická kolekce neobsahuje žádné mimořádné klenoty a výjimečná řešení, začal jsem přemýšlet, ze bych tentokrát, mimořádně tu vítěznou fotografii nevybral. Pak jsem si ale řekl, že ji přece jenom udělím. A bude to tentokrát spíše cena za aktivitu. Ale ta je v lidském životě klíčová.

A nebudeme otálet a jdeme na to.

O téhle fotografii jsem původně uvažoval jako o vítězi, protože má dokonalou kompozici a tonálně čisté černobílé řešení. Pak jsem se ale zamyslel nad vypsaným tématem. A sice chápu jako to autor myslel – kráska i zvíře v jednom. Bude to ale zjevně mužský autor. Žena by pravděpodobně řekla, že jsou to dvě zvířata v jednom. A třetí, který sedí v něm! A protože nehodlám vyhlašovat výherce pro polovinu populace, tak je mi bohužel líto. Prostě univerzální kráska chybí.

Zase trochu dilema. Kdo je kráska a kdo je zvíře? Vidíme zvířata dvě. A to tentokrát obě pohlaví. Samozřejmě celá populace tentokrát, že téma je ve skutečnosti: silnější a slabší, nebo větší a menší. Milá fotka, ale bohužel obsahující základní chyby technického rázu: špatně zaostřeno za hlavní prvky, a fotografie je také až příliš tmavá.

Volala jste, moje paní?

Pohled do výlohy. Sice oceňuji, že i přes sklo vidíme sochy zřetelně, ale všichni cítíme, že o obsahovou stránku této fotografie se postaral aranžér výlohy, a fotograf to jenom „cvaknul“. Aby to bylo ocenitelné jako fotografie, musel by autor fotografie alespoň chvilku vyčkat na něco „víc“. Nebo lépe zaranžovat nějaký ten vhodný (obsahově korespondující) reflex v pravé části výlohy. Paní s deštníkem bohužel nefunguje.

První ze dvou fotografií, které pracují s kontrastem světa reklamní krásy a reality. I když pointu má, pokud si vzpomenu na vypsané téma, tak to bohužel moc nesedí. Je to spíše „krasavec a kráska“. Nebo také „sluha a pán“.

V nestřeženém okamžiku

To druhá z dvojice s podobným námětem je přeci jen přesnější. Krasavec to jistě není, i když ho vidíme jenom zezadu. Kompozičně sice slabší než předešlá a navíc fotografováno přímo zabudovaným bleskem, takže ploché, ale gesto ruky tady „hraje“. Přímá komunikace mezi „kráskou a zvířetem“.

Kamil Varga

Téma na červenec/srpen 2011

Fotografie do tématu na červenec/srpen 2011 „Lidská tvář“ můžete posílat do konce srpna. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Lidská tvář“ můžete posílat do 31. srpna 2011, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • rulisa
    rulisa
    25.07.2011 20:45

    Zjevně mužský autor Renata Zemanová. Miluju stereotypy. :-)

  • Lucie Kendricková
    Lucie Kendricková
    26.07.2011 12:14

    ano, přesně … ach ty stereotypy ... jakmile se najde fotka, která je (oproti ostatním z tohoto článku, které již na první pohled působí jako klišé bez nápadu) krásná, dobře zpracovaná a elegantní, má ducha a myšlenku a zaujme na první pohled svou originalitou … tak ji „musel udělat muž“, protože „ženy rozumí přeci tak maximálně vaření, že …“ za sebe říkám, že na mne první fotka velice zapůsobila svým inteligentním zpracováním a bohužel stejně tak silně, jen negativně, na mne zapůsobil i komentář: „Žena by pravděpodobně řekla, že jsou to dvě zvířata v jednom. A třetí, který sedí v něm! A protože nehodlám vyhlašovat výherce pro polovinu populace, tak je mi bohužel líto.“ Jsem velice ráda, že dobře znám autorku tohoto prvního snímku, z jejíchž fotek vyzařuje inteligence, nápad a originalita a stejně tak jsem ráda, že vůbec neznám autora tohoto komentáře! Na druhou stranu mne napadá, že možná právě svým prohlášením, že nehodlá vyhlašovat vítěze pro polovinu populace, onoho vítěze vlastně autor komentáře vyhlásil a světe div se – je jím nadaná a šikovná žena!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram