PhotoHint 19: Sekvenční fotografie

Sekvenční fotografie, lidově přezdívaná jako „sekačka“, je fotografickou technikou, zachycující v jednom snímku různé fáze pohybu fotografovaného objektu. Nejčastěji se používá u extrémních sportů – freestyle motokrosu, skateboardingu, snowboardingu, skoků do vody a podobně.

Adobe Photoshop CS3

Ve Photoshopu existuje kvůli jeho komplexnosti mnoho postupů, jak dosáhnout kýženého výsledku. Na oplátku nám ale umožňuje vyřešit problémy, se kterými si Zoner neporadí – například s už zmíněnými překrývajícími se fázemi pohybu. Následující postup je jen jeden z mnoha, ten nejjednodušší.

A. Zarovnání fotografií

Pro sloučení a zarovnání fotografií do jedné disponuje Photoshop naštěstí několika automatizovanými funkcemi. Nejzákladnější z nich najdeme v menu Soubor → Skripty → Načíst soubory do balíčku. Fotografie načteme kliknutím na tlačítko Procházet. Pokud jsme fotografovali z ruky, zaškrtneme políčko Pokusit se automaticky zarovnat zdrojové obrazy. Kliknutí na OK spustíme skládání.

Dialogové okno funkce Načíst soubory do balíčku

Jinou možností je použít volbu Soubor → Automaticky → Sloučení fotografií. Na rozdíl od první zmíněné nabízí sofistikovanější metody zarovnání snímků, které mohou lépe fungovat u záběrů rybím okem z ruky a podobně. Snímky opět načteme přes tlačítko Procházet. Před tím, než potvrdíme tlačítkem OK, ještě zrušíme zaškrtnutí Prolnout obrazy mezi sebou na spodním okraji okna.

Dialogové okno funkce Sloučení fotografií

Výsledek obou zmíněných funkcí je stejný – jednotlivé snímky jsou vloženy do jednoho do takzvaných vrstev. Vrstvy si můžete představit jako papírové fotografie naskládané na sobě. První fotografie je úplně nahoře a zakrývá ty ostatní, které jsou seřazeny pod ní. Přehledné zobrazení všech vrstev najdeme na panelu Vrstvy. Aktuální vybraná vrstva je zvýrazněna modře. Kliknutím na ikonu oka v levém sloupci lze vrstvu dočasně skrýt/zobrazit.

Okno vrstvy najdete na obrazovce většinou vpravo dole

B. Zpracování vrstev

Teď přichází na řadu stará dobrá ruční práce. Je potřeba vymazat z jednotlivých fotografií vše kromě skokana. Používat budeme dva nástroje – Lupu a Mnohoúhelníkové laso. Najdeme je oba vlevo na panelu nástrojů, lze využít i klávesové zkratky L (Mnohoúhelníkové laso) a Z (Lupa).

Nástroje Mnohoúhelníkové laso a Lupa

Začneme tedy tím, že skryjeme pomocí kliknutí na ikonu oka všechny vrstvy kromě poslední. Ta nám bude sloužit jako základní snímek a nebudeme z ní nic vymazávat.

B1. Odkryjeme předposlední vrstvu a kliknutím na její název ji zvolíme jako aktuální (modře se zvýrazní). Nástrojem Lupa si přiblížíme oblast se skokanem tak, abychom ji měli přes elou pracovní plochu. Zvolíme Mnohoúhelníkové laso a klikáním myší „obtáhneme“ skokana těsně kolem něj. Tím vlastně provedeme výběr oblasti, kde se nachází skokan. Výběr ukončíme tak, že jako poslední bod klikneme přesně do místa, kde jsme začínali. Objeví se čárkovaná čára („běžící mravenci“), která nám ohraničuje výběr.

Hotový výběr

B2. Pokud jste s výběrem spokojeni, můžete rovnou přeskočit na následující krok. Pokud vám ale někde ujela ruka, nezoufejte, vše lze napravit. Je možné výběr vytvořit celý znova (prostě začněte nový výběr kliknutím někam do prostoru), nebo jej lze upravit. Pokud chcete něco do výběru přidat (například jste zapomněli zahrnout do výběru ruku skokana), stiskněte a držte Shift a klikáním myší přidejte ruku do výběru. Pokud naopak něco přebývá (výběr je zbytečně velký, kolem skokana je příliš mnoho místa), stiskněte a držte Alt a klikáním odeberte část z výběru.

B3. Teď máme vybraného skokana. Protože ale chceme skokana ponechat a vymazat okolí, je potřeba výběr převrátit. To provedeme jednoduše z menu Výběr → Doplněk (Ctrl + Shift + I). Zdánlivě se nic nezmění, ale pokud si necháte zobrazit na obrazovce celou fotografii (poklepáním myší na nástroj Lupa), uvidíte, že „mravenci běhají“ tentokrát i kolem dokola celé fotografie, což značí, že máme vybráno přesně naopak – vše kromě skokana.

B4. Stisknutím klávesy Delete vymažeme pozadí okolo závodníka a zrušíme výběr volbou Výběr → Odznačit (Ctrl + D).

B5. Pokud se jednotlivé fáze pohybu nepřekrývají a výběr jste provedli dostatečně blízko ke skokanovi, máte hotovo. Pokud ale k překryvu dochází, je potřeba být při mazání pečlivější. Znovu tedy zopakujeme výběr s tím, že tentokrát jej v místě překryvu povedeme těsně podél skokana, viz následující obrázek. Jelikož tentokrát nevybíráme skokana, ale okolí, není třeba dávat doplněk, a můžeme přebytečnou část rovnou vymazat stiskem Delete.

Překrývající se část a její výběr

Kroky B1 až B5 opakujeme s každou další vrstvou. Až zpracujeme všechny vrstvy, výsledek uložíme do nového souboru, a tím máme hotovo.

Hotová „sekačka“ z našeho postupu

Pokud jste ve Photoshopu zběhlejší , práci s výběrem si můžete usnadnit například použitím kouzelné hůlky – funguje hezky tam, kde je jednolité pozadí (jako například obloha v našem příkladu se skokanem). Jestliže ovládáte práci s maskami vrstev, můžete místo výběru a mazání použít vymaskování nepotřebných částí. Tento postup má tu výhodu, že pokud si později všimnete, že jste vymazali něco, co jste nechtěli, úpravou masky lze chybu snadno napravit. Jak jsem zmiňoval na začátku, postupů, jak dosáhnout cíle, je opravdu několik.

Na závěr ještě pár dalších ukázek „sekaček“:

Sekvence průjezdu závodního auta zatáčkou „Sekačka“ z triku ve vertikální rampě
Ještě jedna snowboardová sekvence Experiment s dlouhým časem a panningem

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    22.07.2011 11:42

    Pěkný článek. Kolik je minimální fps na tento druh focení? Koukám, že ten motorkář je kolem 10.

  • m k 7
    m k 7
    24.07.2011 09:36

    Záleží na rychlosti pohybu

  • Tom Novacek
    Tom Novacek
    01.04.2012 11:35

    Ještě doplním, možná se bude někomu hodit. Pokud fotíte sekačky z ruky, tak podvědomě sledujete pohyb jezdce, tudíž na první fotce máte většinou skokánek a na poslední dopad, ale na prostředních ani jedno.
    Dá se to obejít docela jednoduše, dáte nejprve lepit panorama z fotek "Soubor -> Automaticky -> Sloučení fotografií" a necháte zaškrtnuté "Pokusit se automaticky zarovnat zdrojové obrazy". Výsledek uložíte a pak dáte ještě jednou to samé ale bez zaškrtnutí, jako je v návodu...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram