Fotografování ptáků v přírodní rezervaci

Fotografování ptáků v přírodě bývá často velice náročná až nemožná záležitost. Trochu lehčí to může být v některých rezervacích. Ptáci zde mají kratší únikovou vzdálenost, neboť jsou na návštěvníky zvyklí.
O tom, jak fotografovat ptáky v rezervaci, pojednává článek A. Macenauera, který navštívil přírodní rezervaci Zwin v Belgii.

Přírodní rezervace Zwin (Belgie)

Zwinské bernešky

Přírodní rezervace Zwin se nachází v nejsevernějším výběžku belgického pobřeží Severního moře nedaleko města Knokke. V Holandsku a Belgii jsou u pobřeží rozsáhlé oblasti písečných dun. V této části se však nacházejí vodní zdroje, které vytvářejí mokrá slaniska. To je ideální prostředí pro vodní ptáky.

Husa závodí s ústřičníkem

Někteří zde mají letní hnízdiště, jiní se zde pouze stavují při své cestě na jih. Jak bývá v Belgii zvykem, celá oblast je oplocena a platí se zde vstupné asi 280 BEF. Je zde i malá zoologická zahrada.
V rezervaci Zwin se musíte pohybovat po označených trasách. Doporučuji si vzít holinky nebo trekingové sandály. Rezervaci přejděte k pobřežní duně. Dírou v plotě je možné dostat se přímo na pobřeží. V celé oblasti je jen velmi málo přirozených úkrytů. Rákosiny jsou nízké a jen v některých částech. Většina vodních ptáků nejčastěji pobývá v místech vodních ploch.

V poslední době množství ptáků přibylo díky úspěšným přikrmovacím programům.

Tipy pro fotografování

Ve srovnání s jinými oblastmi mi připadá, že úniková vzdálenost ptáků je ve Zwinu kratší než jinde, neboť většina ptáků si zvykla na množství návštěvníků. To kompenzuje problém s úkryty.

Fotografoval jsem Minoltou 800 si s kabelovou spouští, objektivem Sigma 135–400/4,5–5,6 se stativovým kruhem. Používal jsem stativ Manfrotto s kulovou hlavou.
Všechny snímky v článku byly pořízeny se zoomem nastaveným na ohniskovou vzdálenost 400 mm na film Fuji Sensia II 100. Po špatných zkušenostech s fotografováním z ruky jsem důsledně používal stativ a kabelovou spoušť.

Vám, kteří fotografujete zvířata ve volné přírodě, určitě nemusím připomínat, že dobrý snímek je výsledkem dlouhého pozorování zvyklostí ptáků. Potřebujete vypátrat místo hnízdění atd.. Fotografování nikoho neopravňuje ptáky rušit. Kvůli snímku v žádném případě nesmíte ohrozit jejich život.

V červnu je ve Zwinu stále velké množství ptáků na hnízdech. Ti se snaží odvést vaši pozornost a dostat vás dále od hnízda.
Tak vznikl snímek kulíka.
Rybák dlouhoocasý útočil na mne i na okounějící racky.

Kulík mořský Rybák dlouhoocasý

Na vodních plochách nachází množství potravy různé druhy kachen a divoké husy. Ty se fotografují snadno, neboť nejsou plaché.

Husa běločelá Berneška bělolící
Berneška bělolící Husice liščí

Mnohem obtížnější je vyfotografovat plaché červenozobé ústřičníky.

Ústřičník velký

Nikde jinde jsem neviděl taková množství čápů. Hnízdí hlavně na stromech u okraje slanisek, kde bylo alespoň třicet hnízd.

Čáp bílý Čapí dům

Zwin je ideálním místem pro všechny, kteří fotografují ve volné přírodě a zejména pro ty, kteří v tomto oboru začínají. Určitě byste totiž neměli odejít s prázdnou. A jestli přece, je tu i zajímavá slanisková květena.

Limonka obecná
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Veber
    Jan Veber
    23.11.2003 15:43

    Zcela určitě zajímavé místo! Uvítal bych zmenšenou mapku oblasti, kterou by si případní zájemci mohli stáhnout a vytisknout na cestu:-)))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram