PhotoHint 18: Lensbaby

Jednoho dne se americký fotograf Craig rozhodl, protože byl nespokojen s výrobky běžně prodávanými, vyrobit si vlastní objektiv. Proto na jednu stranu kousku hadice podobné té od vysavače nasadil čočku a na druhou upevnil bajonet pro tělo kinofilmového fotopřístroje. Tak vznikl objektiv Lensbaby. Jak vlastně systém Lensbaby funguje a co s ním lze vyfotit?

Jednoho dne se americký fotograf Craig rozhodl, protože byl nespokojen s výrobky běžně prodávanými, vyrobit si vlastní objektiv. Pro kreativní fotografování, při kterém využíval zvláštních efektů a to především optické neostrosti, mu tilt objektivy připadaly předražené. Fotopřístroj Holga, který také používal, má omezené funkce, a proto na jednu stranu kousku hadice podobné té od vysavače nasadil čočku, a na druhou upevnil bajonet pro tělo kinofilmového fotopřístroje. Tak vznikl objektiv Lensbaby a později celá společnost stejného jména.

Jak vlastně lensbaby funguje? Rovina ostrosti není po celé ploše fotografie, můžeme s ní posunovat podle náklonu předního členu objektivu. Část snímku je tedy ostrá, a část je v neostrosti. Toho dosáhneme také třeba pomocí různých změkčovacích filtrů a nebo soft objektivů, ale při práci s lensbaby můžeme ostrostí a nebo neostrostí pohybovat po ploše snímku.

Prvním z dnes již celé řady objektivů lensbaby byl model Muse. Od samého začátku jsou lensbaby vyráběny s bajonety pro Nikon, Canon, Olympus, Minolta Manual, Sony Alfa, Pentax a Leica R.

Zaostřování u tohoto objektivu se dosáhne stlačením měchu, změna ostrosti nakloněním měchu do strany. Objektiv nekomunikuje s fotopřístrojem, vše se nastavuje manuálně. Ohnisková vzdálenost je 50 mm, u prvních výrobků byla pouze jedna čočka, od verze 2.0 je již použit dvoučlen. U první verze byla maximální světelnost F2,8, od verze 2.0 a 3G se zvýšila na F2. Clonový kroužek ovšem na objektivu nenajdete, u lensbaby se clonové prstence vkládají dovnitř objektivu.

Práce s tímto objektivem byla náročná na přesné naklonění a zmačknutí měchu, vyžadovala proto trénované ruce. Každé puštění objektivu znamenalo návrat do původního stavu.

Pro lehčí manipulaci byl vyvinut model Control Freak (3G).

Pomocí tří šroubů a držáku se závity lze pohodlně a přesně doladit velikost a polohu rozostření, k detailnějšímu zaostření slouží otočný prstenec v přední části objektivu. To je velice příjemné třeba při makrofotografii.

Od roku 2009 se vyrábí nová řada objektivů lensbaby s mnoha zlepšeními. Tím nejdůležitějším je kloubová verze Composer.

Tělo objektivu je tvořeno koulí usazenou v objímce. Ta je osazena dvěma kroužky. Přední kroužek umožňuje přesné zaostření, zadní fixuje rovinu rozostření. Tento objektiv je standardně dodáván s optikou Double Glass. Všechny nové verze lensbaby mají možnost výměny vnitřní optiky pro různé efekty a kvalitu obrazu.

Dvoučočkový skleněný objektiv Double Glass s ohniskem 50 mm nabízí středovou ostrost s minimální difusí pro všechny clony (f 2–22).

Jednočočkový objektiv je podobný optice starých přístrojů. Hodí se pro portréty a výtvarné měkké záběry. Má výrazné optické vady. Ohnisko je 50mm jako u ostatních objektivů.

Nejměkčeji pracuje plastová optika, což je čočka z umělé hmoty bez MC vrstev.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram