Aputure Trigmaster Plus - univerzální bezdrátová spoušť

Trigmaster Plus je velmi zajímavou bezdrátovou spouští. Jeden univerzální kus může fungovat jako vysílač i přijímač a odpaluje nejen fotoaparáty, ale i blesky. Jaké jsou možnosti využití a jaké je používání v praxi se dočtete v testu.

Trigmaster Plus je velmi zajímavou bezdrátovou spouští. Jeden univerzální kus dokáže fungovat jako vysílač i přijímač pro fotoaparát i blesk.

Trigmaster Plus se dodává ve dvou základních vzájemně nekompatibilních provedeních. První funguje na frekvenci 433 MHz, druhý na 2,4 GHz. Jinak se neliší, ale spolupracovat nebudou. Záleží tedy čistě na vašich osobních preferencích, který model si vyberete. V obchodech také narazíte na modely pro Canon, Nikon, Olympus a Sony, ty se liší (kromě Sony verze s jinou paticí do sáněk blesku) jen dodávanou kabeláží k propojení s fotoaparátem, a jsou vzájemně kompatibilní. Samotný kabel k fotoaparátu lze koupit za cenu kolem 100kč.

balení

Právě dodávané kabely a vůbec obsah balení potěší. S každým odpalovačem dostanete baterie, kabel k fotoaparátu, kabel k odpalování blesku včetně redukce na větší konektor a kabel k synchronizačnímu výstupu fotoaparátu.

obsah balení - dodávané přislušenství

Samotný Trigmaster Plus má jak patici pro nasazení do sáněk blesku, tak i sáňky na blesk (přijímač a odpalovač zároveň). Dále na něm najdete stativový závit, úchyt na poutko, řadu popsaných otvorů pro kabely, otočnou anténku, vypínač, přepínač režimu (slouží k odpalování blesků), LED indikující aktivitu, přepínač kanálů (na výběr je 6) a samozřejmě velké tlačítko spouště. Odpalovač padne do dlaně a příjemně se drží, spoušť ovládaná palcem klade přiměřený odpor a namáčknutí od domáčknutí je jasně oddělené. Zapojení a ovládání Trigmaster Plus je vcelku intuitivní a do krátkého návodu stačí jen nahlédnout. Ke konstrukci mám jen dvě drobné výhrady. Do sáněk blesku jde odpalovač poměrně ztuha a anténka se trochu viklá. Jako napájení slouží dvě AAA baterie.

Aputure Trigmaster Plus

Možnosti využití

Každý kus Trigmaster Plus je univerzální a lze ho využít jako:

  • kabelovou spoušť fotoaparátu
  • bezdrátovou spoušť vysílač/přijímač
  • odpalovač blesků (vysílač/přijímač)

Více kusů pak umožní kombinace výše uvedeného. Typická sestava ve studiu může vypadat například takto:

Možnosti využití Trigmaster Plus

Všimněte si, že jediný kus nasazený na fotoaparátu funguje jako přijímač signálů dálkové spouště i vysílač signálů pro blesky zároveň. Za předpokladu, že jsou všechny Trigmastery nastaveny na stejný kanál, tak potřebujete o jednu krabičku méně.

Trigmaster Plus rozhodně není univerzální ve smyslu „nasadím cokoli kamkoli a ono se to bude odpalovat“. Omezením je oddělení ovládání blesků od ovládání spouště. Blesky tak nelze odpálit přímo tlačítkem spouště na jiném Trigmasteru, vždy je potřeba fotoaparát.

I tak je možností zapojení mnoho. Pořídíte si několik Trigmasterů a může fotografovat ve studiu s několika blesky nebo spouštět více fotoaparátů zároveň. A když zrovna nepotřebujete celou sestavu, lze jednostlivé kusy využít jako kabelovou spoušť.

Použití v praxi

Jak již bylo zmíněno výše, zapojení je jednoduché. Na straně blesků a fotoaparátu zapojíte kabely kam pasují, univerzálně vypadající otvory na Trigmaster Plus jsou popsané. Není třeba nic nastavovat, jen kanál musí být stejný a přepínač TX/RX je u blesků nutné nastavit na RX. A to je vše, sestava pak funguje jak má.

Trigmaster umožňuje fotografování rychlostí 7 snímků za sekundu (dle výrobce – testovací fotoaparát byl pomalý pro ověření), takže spoušť můžete mačkat opravdu rychle. Rychlost zpracování signálu stačí pro fotografování s blesky při synchronizačních časech 1/250s. Také lze stisknutím tlačítka na 3s zaaretovat spoušť pro fotografování v režimu Bulb. Celkově má spoušť okamžitou odezvu a nezaznamenal jsem žádné zpoždění.

Samotný příjem a vysílání je bez problémů. Celá modelová sestava obsahující fotoaparát a blesky fungovala spolehlivě na první stisknutí spouště. U bezdrátových odpalovačů je jedním z důležitých parametrů dosah. K čemu by byl bezdrátový odpalovač s dosahem delšího kabelu. Trigmaster Plus má dle výrobce dosah 80 metrů v otevřeném prostoru. Reálný test to potvrdil. I na čtvrt kilometru přímé viditelnosti fungovala spoušť fotoaparátu naprosto spolehlivě. Delší otevřený prostor bohužel nebyl k dispozici. Jakákoli překážka v přímé viditelnosti ale dosah zkracuje a s jednou nosnou zdí v cestě je jen kolem 50 metrů.

Vyplatí se?

Jeden kus Trigmaster Plus seženete za cenu kolem 2000kč včetně daně. To je ve srovnání s mnoha jinými odpalovači příznivá cena. Navíc každý kus je univerzálně použitelný a sám o sobě poslouží jako kabelová spoušť. Aktuálně je v mnoha obchodech akce 2 + 1 odpalovač zdarma, můžete tak ke dvoum zakoupeným Trigmasterům dostat třetí zdarma.

Uvažujete-li o pořízení fotostudia, rozhodně zvažte i tyto odpalovače. Pokud hledáte jen bezdrátovou spoušť k fotoaparátu, pořídíte stejně funkční i levněji, ale vždy bude jen bezdrátovou spouští, zatímco Trigmaster Plus odpálí v případě potřeby i blesk.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Richard Petrech 1
    Richard Petrech 1
    11.08.2011 21:47

    Ma to aj casovac? Napriklad nastavim si spust aby cvakala kazde dve minuty. Vyzera to ako dobra masinka, no toto by mi chybalo...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram