FotoŠkola 2 - Zoom fotoaparátů

Zoom je jedním z hlavních parametrů kompaktních fotoaparátů. Je také velmi důležitým parametrem, protože objektiv kompaktu přímo určuje, k čemu bude možné fotoaparát využít. Ovšem není zoom jako zoom a stejná čísla mohou znamenat různé věci.

Jak vypadá stejná scéna fotografovaná různými ohnisky

Druhá volba, fotoaparát s běžným menším zoomem a nemožností širokých záběrů, není vhodná. Přiblížení není nikterak oslnivé a široký záběr bude chybět. Takové fotoaparáty jsou ale časté, protože je snadné je vyrobit.

Zdálo by se, že nejlepší jsou ultrazoomy s 20× a větším zoomem. Výrobci a prodejci v reklamách často vzbuzují dojem, že „čím víc zoom, tím víc fotoaparát“. Obecně ale platí, že čím víc zoom:

  • tím vyšší cena
  • tím větší rozměry a hmotnost
  • tím horší kvalita fotografií ve srovnání s malým zoomem stejné kategorie (složitější konstrukce objektivu)
  • univerzálnější fotoaparát pro různé situace
  • menší nabídka různých modelů na výběr

Ultrazoom je tedy poměrně univerzální kompaktní fotoaparát, do kapsičky od košile ho ale nedáte. V kategorii malých fotoaparátů na velký zoom nenarazíte. Nejplacatější fotoaparáty mají typicky 3× zoom, občas i kolem 5×. Tyto „stylové“ fotoaparáty, kde se objektiv nevysouvá, mají speciální konstrukci. Objektiv je umístěn vertikálně uvnitř fotoaparátu a ven kouká přes hranol. Jako periskop. Výhodou jsou právě malé rozměry a nevýhodou malý zoom. A také občas horší kvalita.

Kompromisem jsou pak fotoaparáty klasické konstrukce s vysouvajícím se objektivem a menším zoomem. Čím menší zoom, tím menší může být i fotoaparát, pokud není v konstrukci použita nějaká finta, jako třeba u Fujifilm F550EXR, kdy se jedna skupina čoček vyměňuje v průběhu zoomování za jinou a tak se do malého těla vejde 15× zoom.

Zoom "periskop" Běžný zoom Ultrazoom

Nenechte se tedy nachytat oslnivými čísly zoomu a tvrzením výrobce, že objektiv je „širokoúhlý“ a zjistěte si, jaký úhel záběru je schopný váš fotoaparát opravdu vyfotografovat. Může vám to zachránit záběr v situacích, kdy není možné od fotografované scény poodstoupit. Také je dobré si uvědomit, že „efekt“ zoomu ve vyšších číslech není tak výrazný. Rozdíl mmezi fotografií nezazoomovanou a zazoomovanou 5× je daleko výraznější než mezi fotografií zazoomovanou 20× a další zazoomovanou 30×. Je to logické. Zatímco v prvním případě jde opravdu o zoom 5×, v druhém je faktická změna záběru odpovídající zoomu jen 1,5× (20/30=1,5). Nemá tedy příliš smysl rozhodovat o fotoaparátu podle toho, zda má zoom 16× nebo 18×, efekt je minimální.

Zoom - čím vyšší číslo, tím menší rozdíl
umístění fotoaparátu ve vzorové scéně umístění fotoaparátu ve vzorové scéně

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    16.05.2011 11:44

    je to stary spor, Waltre.

    na zacatku si lide sestavovali kazdy svoje elektronkove radio, takovy Batlicka se tim chlubil.

    Kolik lidi je dnes schopno si radio postavit?

    A presto si ho na svych mobilech ladi :-)
    ------------------------------------------------

    Nemyslim ale, ze fanda do pajeni ma lepsi hudebni sluch a lepe rozumi muzice nez ten, kdo jen jde do obchodu a nejaky japonsky vyrobek si proste koupi.

  • oHuL
    oHuL
    16.05.2011 12:39

    Jinak clanek jsem otevrel jen diky vsimnuti si tech pidipexes, ale necetl jsem ho. I proto, ze nemam to stesti zoom vlastnit a ani se nepachtim po co nejvetsim zooomu tak jak fotolaikove....

  • Leoš Chodura
    Leoš Chodura
    17.05.2011 07:22

    ve svém předchozím příspěvku jsem omylem napsal hloupost,pochopitelně jsem to myslel tak, že bez znalostí ( ne se znalostí) atd.produkují něco, co vůbec nevypoví...

  • Walther Krupinsky 1
    Walther Krupinsky 1
    17.05.2011 17:20

    He, tomu se rika oborovy fasismus. Reagoval jsem na nekoho kdo pise ze "fotit chce kazdy ale nezvlada remeslo".... Na it serverech zase jeci geekove ze na PC by mel byt ridicak a ze nechapou jak nekdo muze mailem poslat zastupce misto souboru.
    Je to stejne urovni jako kdyz pani ucitelka chce aby vsichni zaci byli doktori a architekti. Nikolivek, tak to nikdy byt nemuze a nesmi. Nastesti. A vecna skoda ze tady ti socialni inzenyri nemaji domacnost pod kamerou, to by jste se nasmali.

  • Aleš Lučaník
    Aleš Lučaník
    19.01.2012 13:49

    Jako amatér a lajk děkuji za vysvětlení. Vše jsem pochopil.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram