Automatická úprava fotografií – srovnání 8 fotoeditorů

V životě každého digitálního fotografa může nastat chvíle, kdy potřebuje upravit fotografii opravdu rychle. Instantní řešení nabízí mnoho fotoeditorů a prohlížečů – automatická úprava. Jak kvalitní ale je, s čím si ještě poradí a s čím už ne? Podíváme se na srovnání osmi často používaných programů.

Zoner Photo Studio 13

Zoner Photo Studio je podobně jako Lightroom aplikace vše-v-jednom. Pro někoho nabízí možná až příliš funkcí ve kterých se ztratí. Základem je rozdělení na správce (procházení fotografií), prohlížeč (jen prezentace fotek) a editor (pro úpravy na úrovni štětečků). Pro automatické zpracování vám zcela postačí správce. Označíte všechny fotografie a kliknete na „Automaticky vylepšit“. Hotovo. Na rozdíl od jiných podobně koncipovaných programů jako Lightroom a Picasa se mění přímo fotografie. Není tedy potřeba nic exportovat, ovšem také se vám jediným kliknutím změní fotografie. Pro někoho výhoda, pro někoho noční můra. Každopádně co se týče automatických úprav je ZPS13 jednoznačně nejrychlejší – ne zpracování fotografií, ale počtem kliknutí vedoucích k úpravě. Potřebujete přesně 6, dvojklik pro spuštění programu v to počítaje. Škoda že v automatických úpravách nenajdete také detekci a odstranění červených očí.

Automatické vylepšení ZPS13 upravuje hlavně jas a kontrast. Bohužel se vyhýbá vyvážení bílé. V Zoneru je sice možné vytvořit vlastní hromadný filtr, který i tuto úpravu automaticky provede, ale funkce „Automaticky vylepšit“, kterou Zoner prezentuje jako magické tlačítko na nápravu fotografických chyb, by si s tím mohla poradit sama. Výsledkem automatiky v Zoner Photo Studio 13 jsou tedy fotografie neopravenou barevností, ale s obstojně napraveným jasem a kontrastem. Občas je Zoner až příliš opatrný a efekt je slabý, nebo není téměř poznat.

Který je nejlepší?

Který editor zvládá automatické úpravy nejlépe můžete posoudit z fotografií. Z mého pohledu je jednoznačným vítězem Adobe Photoshop Elements 9, byť Picasa trochu lépe opravuje červené oči. PSE9 těží z lokálního přístupu k úpravám a skvěle zvládají opravu příliš kontrastních fotek s hlubokými stíny. Ostatní editory se omezují na úpravu jasu a kontrastu, některé i na opravu barevnosti. S různou úspěšností. O pomyslné druhé místo se dělí Zoner Photo Studio a Picasa. Některé fotky vychází lépe v Picase, jiné v ZPS, ale všechny jsou na rozdíl od ostatních programů použitelné. Picasa má navíc výbornou automatickou funkci na odstranění červených očí. Ostatní programy se často pohybují ve dvou extrémech – málo a příliš upravený snímek. Jen výjimečně se stane, že je fotografie horší než byla. Jen některé automatické funkce GIMPu jsou vyloženě destruktivní. Fotografie bez vylepšení barev sice měly co dohánět, ovšem vylepšené barvy na některých snímcích jsou druhý extrém.

Při výběru ideálního editoru na automatické úpravy hraje roli i cena. Nikdo si asi nebude kupovat Photoshop Elements kvůli automatickým úpravám, ale program Picasa je volně ke stažení, takže pro rychlé a akutní opravení sbírky fotografií je ideální. Pokud vám jde i o jiné než automatické úpravy, musíte si nejprve rozmyslet, co od ideálního programu chcete. A pak rozhodně nevybírejte podle automatických funkcí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    03.03.2011 12:22

    Petr - teda ty snad opisuješ ode mně - doslova tohle o PS Elements píšu už dlouho v diskusích i to říkám na různých setkáník, třeba i Fotoaparátu :-) Já doslova PSEL popisuji jako "nejnedoceněnější a nejopomíjenější program na trhu" - velmi mě těší, že nejsem jediný s tímto názorem...

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    04.03.2011 22:43

    S Elements souhlas. Mám ještě jednoho "koně" na plnou automatiku, je to Ashampoo Optimiser (verze 1.2 je free, vyšší placené nic moc nepřinášejí). Má jen jedno tlačko "optimalizovat" a buď to kliknutí vyjde nebo ne. Ale na to jedno tlačítko je celkem úspěšný, viz tady:
    https://picasaweb.google.com/JirkaBr/20110304FATest?authkey=Gv1sRgCLf6kuWCwtLlwwE#

  • Marek Hrubý
    Marek Hrubý
    05.03.2011 14:05

    Škoda, že jste se omezili jen na programy pro Windows. Aperture 3.1.1. pro Mac by podle mě obsadila první příčky.

  • Karel Zýbal
    Karel Zýbal
    13.04.2011 08:52

    LR3 i ZPS používám delší dobu, ale málokdy bych použil automatiku spíše v LR si zkopíruji nastavení úprav a pak kopíruji na další a pak doladuji. V LR upravuji 80% svých fotek /asi 2000 měsíčně/ už kvůli rychlosti zpracování a zachování originálního záběru.Pochybuji že by fotograf jenž dá 30K a více za foták a skla by se spokojil z automatikou zpracování :-). Spíše bych řekl že automatiku rychlých úprav použije nějaký amater z mobilem a ten asi těžko koupí LR,Photoshop atd jelikož by za něj dal více jak za mobil... :)

  • Jakub Karásek
    Jakub Karásek
    07.05.2011 20:37

    Na většinu úprav používám Zoner Photo Studio 13 x64, ale pravda je, že automatiku jsem nepoužil snad nikdy. Na vyvolání RAW používám Olympus Studio a jedině když potřebuji pracovat s vrstvami, spouštím Photoshop CS3.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram