Automatická úprava fotografií – srovnání 8 fotoeditorů

V životě každého digitálního fotografa může nastat chvíle, kdy potřebuje upravit fotografii opravdu rychle. Instantní řešení nabízí mnoho fotoeditorů a prohlížečů – automatická úprava. Jak kvalitní ale je, s čím si ještě poradí a s čím už ne? Podíváme se na srovnání osmi často používaných programů.

PhotoFiltre

Velmi jednoduchý bitmapový editor nabídne základní nástroje pro úpravu fotografií, mezi kterými je i automatický kontrast a automatické úrovně. Byť to tak na první pohled nevypadá, má PhotoFiltre i možnost dávkového zpracování. Bohužel automatiku jím nespustíte a musíte se tak přes fotografie postupně proklikat. Protože jsou úpravy dostupné přímo na hlavním panelu, je to poměrně rychlé. I zpracování je rychlejší než konkurence.

Efekt úprav většinou není příliš silný. Ale také nic výrazně nepokazí – sem tam nějaká fotka PhotoFiltre vyloženě nesedne a výsledek je horší než originál. Úpravy barevnosti nečekejte. Občas to dokonce vypadá, že automatika se vůbec neřídí obsahem snímku, ale provádí stále stejnou přednastavenou akci, jindy zase překvapí, že automatický kontrast celkový kontrast fotografie sníží (u hodně kontrastních snímků) – většina editorů kontrast pouze přidává. Slabý efekt můžete zesílit opakovanou aplikací úpravy, ale to už ztrácí automatika smysl.

Picasa 3

Zajímavý správce fotosbírky a editor Picasa nabízí v editační oblasti hlavně globální úpravy včetně několika automatických. Na štětečky zapomeňte, zde se pracuje globálně. Automatické funkce úpravy kontrastu, barev a také „zkoušení štěstí“ které spojuje obě předchozí můžete aplikovat na více fotografií najednou přímo z alba. Stejně tak opravu červených očí.

Picasa si spolu s Photoshop Elements 9 jako jediný editor poradila zcela automaticky s detekcí a opravou červených očí. A zvládla to lépe než konkurence od Adobe. Výsledky samotných automatických úprav jsou vyrovnanější než u ostatních editorů a kromě portrétu se všemi fotkami celkem rozuměla.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    03.03.2011 12:22

    Petr - teda ty snad opisuješ ode mně - doslova tohle o PS Elements píšu už dlouho v diskusích i to říkám na různých setkáník, třeba i Fotoaparátu :-) Já doslova PSEL popisuji jako "nejnedoceněnější a nejopomíjenější program na trhu" - velmi mě těší, že nejsem jediný s tímto názorem...

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    04.03.2011 22:43

    S Elements souhlas. Mám ještě jednoho "koně" na plnou automatiku, je to Ashampoo Optimiser (verze 1.2 je free, vyšší placené nic moc nepřinášejí). Má jen jedno tlačko "optimalizovat" a buď to kliknutí vyjde nebo ne. Ale na to jedno tlačítko je celkem úspěšný, viz tady:
    https://picasaweb.google.com/JirkaBr/20110304FATest?authkey=Gv1sRgCLf6kuWCwtLlwwE#

  • Marek Hrubý
    Marek Hrubý
    05.03.2011 14:05

    Škoda, že jste se omezili jen na programy pro Windows. Aperture 3.1.1. pro Mac by podle mě obsadila první příčky.

  • Karel Zýbal
    Karel Zýbal
    13.04.2011 08:52

    LR3 i ZPS používám delší dobu, ale málokdy bych použil automatiku spíše v LR si zkopíruji nastavení úprav a pak kopíruji na další a pak doladuji. V LR upravuji 80% svých fotek /asi 2000 měsíčně/ už kvůli rychlosti zpracování a zachování originálního záběru.Pochybuji že by fotograf jenž dá 30K a více za foták a skla by se spokojil z automatikou zpracování :-). Spíše bych řekl že automatiku rychlých úprav použije nějaký amater z mobilem a ten asi těžko koupí LR,Photoshop atd jelikož by za něj dal více jak za mobil... :)

  • Jakub Karásek
    Jakub Karásek
    07.05.2011 20:37

    Na většinu úprav používám Zoner Photo Studio 13 x64, ale pravda je, že automatiku jsem nepoužil snad nikdy. Na vyvolání RAW používám Olympus Studio a jedině když potřebuji pracovat s vrstvami, spouštím Photoshop CS3.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram