Automatická úprava fotografií – srovnání 8 fotoeditorů

V životě každého digitálního fotografa může nastat chvíle, kdy potřebuje upravit fotografii opravdu rychle. Instantní řešení nabízí mnoho fotoeditorů a prohlížečů – automatická úprava. Jak kvalitní ale je, s čím si ještě poradí a s čím už ne? Podíváme se na srovnání osmi často používaných programů.

IrfanView

Na rozdíl od ostatních programů je IrfanView hlavně prohlížeč (a nejen fotografií). Přesto obsahuje i některé základní možnosti pro úpravu – a mezi nimi i automatickou úpravu barev. V IrfanView je také velmi jednoduché nastavit dávkové zpracování většího množství fotografií. Na testovací balík byla puštěna právě taková dávka s automatickou úpravou barev.

Výsledek nepřekvapí a odpovídá tomu, že se nejedná o fotoeditor, ale jen o prohlížeč. Kontrast a jas je upravený na všech fotografiích, na některých možná až příliš agresivně. Naopak barvy – jak by název funkce napovídal – příliš změn nedoznaly. Není vidět ani náznak pokusu o vyvážení bílé.

Paint.NET

Další editor ve stylu Photoshopu trpí nedostatkem automatiky. Umí vrstvy, je velmi intuitivní, ale fotografie upravujte po jedné a jedinou automatickou funkcí jsou automatické úrovně.

Automatické úrovně upravují světlost fotografie, ale v jednotlivých barevných kanálech. To má za následek velkou změnu barev u fotografií, kde převažuje určité zabarvení. Občas je výsledek přesný, někdy na škodu. Také dojde u některých snímků ke ztrátě kontrastu (nebo spíš k nevytvoření kontrastu). Je opravdu škoda, že chybí automatická úprava barevnosti a úrovně pracují striktně s jednotlivými kanály. Výsledky jsou tak velmi nevyvážené.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    03.03.2011 12:22

    Petr - teda ty snad opisuješ ode mně - doslova tohle o PS Elements píšu už dlouho v diskusích i to říkám na různých setkáník, třeba i Fotoaparátu :-) Já doslova PSEL popisuji jako "nejnedoceněnější a nejopomíjenější program na trhu" - velmi mě těší, že nejsem jediný s tímto názorem...

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    04.03.2011 22:43

    S Elements souhlas. Mám ještě jednoho "koně" na plnou automatiku, je to Ashampoo Optimiser (verze 1.2 je free, vyšší placené nic moc nepřinášejí). Má jen jedno tlačko "optimalizovat" a buď to kliknutí vyjde nebo ne. Ale na to jedno tlačítko je celkem úspěšný, viz tady:
    https://picasaweb.google.com/JirkaBr/20110304FATest?authkey=Gv1sRgCLf6kuWCwtLlwwE#

  • Marek Hrubý
    Marek Hrubý
    05.03.2011 14:05

    Škoda, že jste se omezili jen na programy pro Windows. Aperture 3.1.1. pro Mac by podle mě obsadila první příčky.

  • Karel Zýbal
    Karel Zýbal
    13.04.2011 08:52

    LR3 i ZPS používám delší dobu, ale málokdy bych použil automatiku spíše v LR si zkopíruji nastavení úprav a pak kopíruji na další a pak doladuji. V LR upravuji 80% svých fotek /asi 2000 měsíčně/ už kvůli rychlosti zpracování a zachování originálního záběru.Pochybuji že by fotograf jenž dá 30K a více za foták a skla by se spokojil z automatikou zpracování :-). Spíše bych řekl že automatiku rychlých úprav použije nějaký amater z mobilem a ten asi těžko koupí LR,Photoshop atd jelikož by za něj dal více jak za mobil... :)

  • Jakub Karásek
    Jakub Karásek
    07.05.2011 20:37

    Na většinu úprav používám Zoner Photo Studio 13 x64, ale pravda je, že automatiku jsem nepoužil snad nikdy. Na vyvolání RAW používám Olympus Studio a jedině když potřebuji pracovat s vrstvami, spouštím Photoshop CS3.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram