Zpracování tématu: "PF 2011"

Drazí fotografové, tak jsme se přehoupli do Nového roku, a je proto čas na vyhodnocení prosincového Okem profesionála na téma PF 2011. Bál jsem různých extravagancí, provokací a úletů, proto mne docela překvapil přesný opak - hodně tradicionalistické a konvenční zpracování většiny došlých péefek.

S ledovým klidem

Jako další jsem zařadil fotografii, která je svým pojetím výrazně odlišná od ostatních. Určitou její slabinou je, že obsahová rovina je pro diváka pochopitelná pouze po přečtení textu. Horší je ale kompoziční nevyváženost fotografie, protože oba dva prvky obrazu jsou soustředěny v levé části obrazu a pravá je prázdná. Chvíli jsem přemýšlel, zdali by to nezachránilo umístění textové části s výraznějším typem písma víc do středu pravé části obrazu pro vyvážení kompozice, ale nejsem o tom, že by to pomohlo, úplně přesvědčen. Chybné je taky barevné vyvážení snímku vzhledem k tomu, že led by měl být bílý.

Péefka jak z Pixarovského animovaného filmu. Bohužel lupy-figurky splývají s pozadím. Škoda, že fotografie nemá nějaké neutrální anebo obsahově korespondující pozadí. Hlavně ale tonálně kontrastní vůči hlavnímu motivu. Celá scénka takto zaniká. Rozhodně ale hravé a atypické PF. Dokonce si s využitím vhodného druhu světla umím představit třeba i vytvoření reflexu-úsměvu v lupách. Pokud by tato fotografie byla vizuálně dotažená, byl by to určitě můj favorit.

Takto jsem se rozhodl dát svůj top tomuto příspěvku. Osobní výpověď, a proto výjimečná a důležitá. Skládačka dvanácti fází ve vývoji dítěte rozčleněných na dvanáct kalendářních měsíců. Tematicky je sice už z uplynulého roku, to ale zároveň činí toto PF odlišným od všech ostatních, protože je vlastně bilanční. A navíc posledním prosincovým portrétem to samozřejmě nekončí. Spíše začíná. Oceňuji i to, že deset portrétů dítěte se ve svém přístupu moc neopakuje. Dobře zvolené je černobílé řešení, protože v barevné verzi by to byl úplný zmatek. Opakováním červené barvy v data narození a nápisu PF 2011 je PF dotaženo i typograficky.

Kamil Varga

Téma na leden 2011

Fotografie do tématu na leden 2011 „Stopy“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Stopy“ můžete posílat do 31. ledna 2011, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    24.01.2011 08:12

    no nazdar :-)
    jestli jsou zdejsi blbosti tim lepsim, cim se lide zasobuji s prichodem noveho roku, tak to je fakt jizda.

    pf 2011.

  • Taffey
    Taffey
    24.01.2011 12:18

    Radku, ano, je to tak, jak říkáš. Invence vůbec žádná. Nicméně musím oponovat hodnotícímu v mnoha bodech. Třeba ta péefka S ledovým klidem - no, není to nic extra, nicméně, vzhledem k tomu, že, zřejmě tatík, je opřen o mantinel vlevo a malý brankař je taky hodně vlevo, přičemž se, pochopitelně, oba dívají doprava, je úplně prázdná pravá strana fotky k dobru věci. Tedy, z mého pohledu. Vždyť vyhlížejí budoucnost, že ano. K té fotce s těmi čtverci-tam mi umístění všech hlavních motivů zcela do PHR vyloženě imponuje a bylo by tomu tak i tehdy, pokud by stěna byla úplně rovná bez čtverců. Co mi ale, na fotce, vyloženě vadí je použitý font. To je opravdu velká mizerie, očekával bych tam něco a la štětcem psáno. Tohle vypadá jako přes šablonu a to mi nesedí. Těch pár cákanců, jak píše lektor, bych ale přivítal, je to dobrý nápad. No a k tomu vítězi? Na můj vkus je to zbytečně složité na péefku. V jednoduchosti je síla a ta tomuto opusu chybí. Byť je to pěkně uděláno.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    24.01.2011 21:26

    Zase ale tito autori maji zrejme bezne rodinne a socialni vazby a jsou dusevne vyrovnani, coz je velmi vyhodny stav proti jinym variantam, ktere se v diskuzi nabizeji. Komu takovy clovek s invenci to PF posila? S kym hraje Karpov na dovolene v Burgasu sachy? Predstavte si ze jste Burda a mate kazdy den zit.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    25.01.2011 06:35

    problem, waltre, je ten, ze az sem pristanou martani, spletou si tyhle lidi s akvarijnimi rybkami a vystrili to tu, jako my bizony.

    vubec je nenapadne, ze tomu tady sefujem.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    25.01.2011 21:33

    Smrt paprskometem je bezbolestna a rychla a pokud ma prijit konec lidstva, tak je to nejlepsi reseni. Burda ovsem umre pomalou smrti na plazmovy vybuch slunce o neco pozdeji.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram