Lens-Protect, neoprénová ochrana nejen objektivů

Lens-Protect je neoprénová ochrana fototechniky. Vzdáleně připomíná neoprénový potah LensCoat, který je ale více maskováním a ochranou proti poškrábání, než plnohodnotnou ochranou proti povětrnostním vlivům, bahnu, prachu a podobně. Co Lens-Protect nabízí a jak se používá se dočtete v tomto článku.

Lens-Protect je neoprénová ochrana fototechniky. Vzdáleně připomíná neoprénový potah LensCoat, který je ale více maskováním a ochranou proti poškrábání, než plnohodnotnou ochranou proti povětrnostním vlivům, bahnu, prachu a podobně.

Na objektiv

Lens-Protect (mimochodem, jeho tvůrce je z Česka) je vyrobený z 2,5 mm neoprénu černé nebo šedé barvy s potiskem, a kryje všechny spáry a škvíry mezi pohyblivými částmi na objektivu, kudy by se dovnitř mohla dostat voda, písek a tak dále. Na běžných objektivech se skládá ze dvou návleků – ten velký se natáhne na tělo objektivu, menší kroužek těsní prostor kolem bajonetu. U složitěji tvarovaných objektivů (například dlouhá pevná skla) je návleků více. Při zoomování se otáčí celým Lens-Protectem a jeho zbytek klouže po těle objektivu. Když jsem si četl informace na webu, zaujala mě i taková drobnost, jako výběr nití pro šití – nejen kvůli pevnosti, ale i proto, aby nitě nedřely a nepoškrábaly tělo objektivu. Pokud potřebujete přístup k ovládacím prvkům, lze neoprén poodhrnout. Návleky pro delší skla (300 mm a více) mají průhledná plastová okénka přes panel s přepínači.

Na tělo

V nabídce nechybí ani návlek pro tělo fotoaparátu. Tentokrát jde o jeden kus neoprénu vytvarovaný do potřebného tvaru, vepředu stažený gumou, aby nesklouzával. Průhledná folie v zadní stěně umožňuje vidět na ovládací prvky a na displej. Výrobce doporučuje natáhnout obal na tělo, počkat 12 hodin, než dojde k vytvarování a potom vyříznout otvory pro spoušť, přední kolečko, stativový šroub, úchyty na popruh a výřez pro očnici. Otvor pro pravý palec je předpřipravený. Kvůli maximalizaci ochrany se většina dalších ovládacích prvků mačká přes folii nebo přes samotný neoprén. Pamatováno je i na odhrnovací kryt pro sáňky blesku.

Na blesk

Ochranu blesku tvoří jednoduchý tubus, který se navlékne na blesk. Díky pružnosti neoprénu není problém volně otáčet a naklápět hlavu. Pro přístup k ovládacím prvkům je potřeba neoprén poodhrnout.

Používání v praxi

Kromě prachu chrání Lens-Protect i v dešti (sněhu). Protože jsem zatím po dobu používání neměl tu čest potkat déšť, zkoušel jsem jej nasimulovat – s rozprašovačem i pod vodovodním kohoutkem. Neoprén sice rychle nasákne vodou jako houba, ale co je zajímavé, vodu nepustí k objektivu. Po odhrnutí je pod ním sucho. A v porovnání s pláštěnkou nezabírá žádné místo a lze jej mít nasazený permanentně, takže se nestane, že pláštěnku necháte doma a jako naschvál začne pršet.

Další příjemná věc je, že neoprén tepelně izoluje. Kovové tělo fotoaparátu či tubus objektivu tak v zimě nebudou studit do rukou. Stejně tak by měl zabránit i orosení při přechodech mezi zimou a teplem. Znečištěný neoprén lze vyprat v pračce v mýdlové vodě.

Jako každá ochrana přináší Lens-Protect i jistý stupeň nepohodlí. Že se nedostanete tak snadno na ovládací prvky na objektivu příliš nevadí, stejně přepínáte přepínače minimálně, a pokud je to opravdu nutné, lze neoprén odhrnout a přepnout. Co mi po prvním nasazení vadilo byl fakt, že během zoomování se zároveň otáčí i ostřicí kroužek (síla potřebná pro jeho otočení je totiž menší než tření mezi ním a neoprénem). Tento problém se neobjeví u levnějších objektivů bez USM, kde se kroužek otáčí dostatečně ztuha (protože je přímo propojen s ostřicím motorkem). Byl jsem totiž zvyklý zaostřit, zoomem poupravit kompozici a exponovat – to teď nejde, protože zoom rozhodí ostření. Ale nakonec to představovalo menší obtíže, než jsem čekal a snad si nepamatuji, že bych kvůli tomu pokazil fotku. A údajně lze na přání vyrobit Lens-Protect ze dvou kusů, zvlášť pro zoom a zvlášť pro ostřicí kroužek, kde k tomuto “spojenému” otáčení nedojde. Pokud bych měl vypíchnout ještě jednu drobnost, tak je to manžeta kolem bajonetu. Má tendenci se při sundávání objektivu nebo jeho ukládání do brašny smeknout a spadnout, čímž komplikuje střídání objektivů. Jinak ale funguje na jedničku, a pokud máte více těl nebo nestřídáte objektivy často, není co řešit (a vždy se dá fotit bez ní).

Podobně s pohodlností je na tom i ochrana těla. Přes folii jde jasně vidět displej a celá zadní strana, díra pro palec je tak akorát, abyste dosáhli na zadní roller, joystick (v případě Canonu) a AF-ON tlačítko, pro tlačítka + a – je potřeba přehmátnout zvenku a mačkat je přes neoprén. Nejhůře je na tom nakonec tlačítko pro smazání fotografie, které je na Canon tělech zapuštěné, a pro jeho stisknutí přes folii je třeba více zatlačit, nejlépe nehtem.

Seznam všech Lens-Protect nabízených pro různé objektivy, těla a blesky najdete na webu výrobce. Pokud se stane, že právě váš kus výbavy v seznamu chybí, stačí zaslat rozměry a nechat si ho vyrobit na zakázku.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Vladislav Jeřábek
    Vladislav Jeřábek
    23.12.2010 09:20

    dobry,ale koukam ze ovladat se to moc neda...treba ten kruhovy volic ....

  • vinettou
    vinettou
    23.12.2010 09:39

    Zrovna kruhový volič se ovládá naprosto bez problémů, stejně tak joystick. Hůře je dosažitelný třeba vypínač, ale ten se stejně zapíná jednou denně...

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    23.12.2010 19:11

    Dobrý, ale nešel bych do toho. Možná na objektiv. Co je platné, že budu mít za 4 roky tělo jako nové, když bude stejně morálně zastaralé.

  • HAleš MArtin  - HAMAR
    HAleš MArtin - HAMAR
    23.12.2010 19:50

    Od nového roku dostupné ve dvou barevné verzi/černá-šedý potisk, šedá-černý potisk/ PF2011 za www.Lens-protect.com Martin

  • Ludvík Pardubický
    Ludvík Pardubický
    23.12.2010 20:48

    Na některé objektivy to může být fajn, i když točit obalem by mi moc asi nevyhovovalo. Na pevná skla jo.
    A na ochranu těla mi přijde mnohem lepší Camera Armor, se kterým moje D80 projela svět a velmi se osvědčil.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    23.12.2010 20:49

    1200ZZR:
    Já myslel, že ti záleží na focení a ne na morální zastaralosti těla :-)

    No, jinak se člověk může dostat do situací, kdy mu ten obleček to tělo zachrání a nemusí nové kupovat třeba za rok ...

  • HAleš MArtin  - HAMAR
    HAleš MArtin - HAMAR
    24.12.2010 11:25

    Pro uživatele kteří používají manual focus se dělají Lens-protecty ve verzi MF a jsou tedy půlené aby se vzájemně neovlivňoval ostřicí a zool prstenec. Lens-protect má poskytnout duplicitní ochranu foto techniky na prvním místě tím se diametrálně liší od Lenscoat kde je důraz kladen na maskování. Tato ochrana je hlavně před odřením,o šoupáním, prachovými částicemi, u moře před slaným vzduchem-pískem,sluncem a následnému přehřátí PS: v pouštích se teploty pohybovaly okolo 50C a horký vzduch uvnitř tubusu skla bránil ostření dále vodní tříští ,deštěm , v mraze funguje jako "termoska" při přechodu z mrazu do tepla tubus se neorosí, na morálním zestárnutí techniky zkusím ještě zapracovat :) PS: jinak používám dnes již zastaralou EOS 1D mk II a díky ochranám je stále jako nová, na fotkách i po takové době to vidět není takže je to spíše volbou techniky co si koupím než vlastní ochranou. Při vývoji mi hlavně šlo o to ochránit naše hračky aby něco vydrželi a mohli sloužit dlouhou dobu. Z praxe proč chránit něco když je vše v záruce ? Odjedete na měsíc fotit do jižní Ameriky a k čemu Vám je záruční list uprostřed Atacamy když se Vám něco rozbije pak už jste jen za diváka - stalo se. Krásné svátky všem a dobré světlo

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    24.12.2010 15:37

    "..při přechodu z mrazu do tepla tubus se neorosí.."

    Orosení čoček - jedině o ně jde - neopren nezabrání a orosení tubusu mne zajímá až na 18. místě. Mě takový futrál zajímá právě jen ve spojení s maskovací funkcí. Černošedá je sice lepší než bílý objektiv, ale přírodně maskovaný by byl mnohem lepší.

  • Jaroslav Chmelař
    Jaroslav Chmelař
    25.12.2010 20:12

    Dobrý způsob jak zničit automatické ostření AI servo jak tady čtu. Barevná kombinace také zcela nevyhovující. Navíc půlku pouzdra na tělo si člověk musí udělat sám (vyřezat spoustu otvorů:-) To si raději ponechám svoji zelenou pláštěnku která je i pro Better beamer. Výrobní cena do cca 10 Kč ;-)

  • František Zemek
    František Zemek
    26.12.2010 09:38

    BRRRRR - hrozné, z estetického hlediska odporné.
    ,,Obouchaná, otlučená, poškrábaná FUNKČNÍ mašina svedectví opravdové profesionality,,
    FotoZemek ASČF

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    26.12.2010 11:32

    Fakt je, že na foťák bych si hadr nikdy nedal - nějaká ergonomie a komfort ovládání by byla v .. (pryč). Mnohokrát jsem fotil v dešti a každá dnešní zrcadlovka nějaké kapky snese, když se to nepřehání. Objektiv je kvůli ergonomii také lepší maskovat nátěrem, než nějakými hadry.

  • Michal Šafránek
    Michal Šafránek
    01.01.2011 23:10

    Myslím, že svědectvím opravdové profesionality ve fotografii je profesionální fotografie, nikoliv
    obouchaná, otlučená, poškrábaná FUNKČNÍ mašina. Kritika daného produktu od fotografa, který se zabývá produktovou fotografií a o sportu tvrdí, že jsou to dvě zbytečné stránky v novinách mi přijde opravdu zcestná. Holt, kdo nemusí fotit v extrémních podmínkách, nepochopí. Díky za zajímavý produkt Hamare, pokud bude v tvých možnostech spíchnout mi nějaký obleček na alfu900 a pár sklíček, budu mít o starost méně. Ať se ti daří.

  • HAleš MArtin  - HAMAR
    HAleš MArtin - HAMAR
    03.01.2011 08:40

    Vše nejlepší v novém roce 2011 hlavně dobré světlo.Na Alfu jsem již něco dělal v případě zájmu mne kontaktujte na email vyrobit se dá cokoliv. PS: jinak tyto profesionální výrobky jsou právě nasazeny do obou současně probíhajících rallye světa a to RALLYE DAKAR 2011 a ECO AFRICA RACE 2011 zájem profesionálních fotografů z celého světa je tak obrovský ,že není důvod nikoho přesvědčovat.

  • vinettou
    vinettou
    03.01.2011 08:42

    šafrboy: to je normální, člen všemožných asociací, pořádnou fotku od něj v životě neuvidíš, zato řečí jak v parlamentu... zkrátka klasika.

  • marfy
    marfy
    04.01.2011 09:05

    Mohlo by to být v maskáčích a moc nevěřím, že se dobře ovládá kruhový volič.

  • Mtko 1
    Mtko 1
    04.01.2011 11:06

    fajne, len keby to nebolo iba na par skiel :-(

  • HAleš MArtin  - HAMAR
    HAleš MArtin - HAMAR
    04.01.2011 15:34

    Maskáče které nechrání již vyrábí jiná americká firma. Kruhový volič se ovládá palcem, který dosáhne i joystick ostřicích bodů je totiž pod folií.V nabídce je dnes cca 250typů skel v provedení pro AF i MF a průběžně se doplňují.Aktuálně SONY ALFA , Konica Minolta

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram