Test digitální zrcadlovky Olympus E-5

Novou vlajkovou lodí Olympusu, představenou letos na Photokině v Kolíně nad Rýnem, se stává OLYMPUS E-5. Firma Olympus v tomto modelu soustředila zkušenosti získané z konstrukce, výroby a z praxe majitelů předchozích profesionálních modelů E-1, E-3 a E-30. Parametry Olympusu E-5 jsou navržené do extrémních podmínek.

Novou vlajkovou lodí Olympusu, představenou letos na Photokině v Kolíně nad Rýnem, se stává OLYMPUS E-5. Firma Olympus v tomto modelu soustředila zkušenosti získané z konstrukce, výroby a z praxe majitelů předchozích profesionálních modelů E-1, E-3 a E-30. Parametry Olympusu E-5 jsou navržené do extrémních podmínek. Uvedení nového modelu na Vánoční trh 2010 určitě potěší všechny příznivce této značky.

Cena samotného těla digitální zrcadlovky OLYMPUS E-5 by se měla pohybovat pod 45 tisíc Kč. K novému tělu se standardně dodává inovovaný, 3,9× zoom objektiv Zuiko Digital 14–54 mm 1:2,8–3,5 II, použitý v testu. V prodeji jsou i další kity a samotné tělo E5. OLYMPUS E-5 může využívat celého arzenálu 4/3 standardu a přes redukce i systému mikro 4/3, Olympus OM a závitu M-42 (s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

Tělo

Nebudu v této recenzi řešit životaschopnost 4/3 systému, jeho výhody a nevýhody. To laskavě přenechám internetovým diskuzím. Nechci se věnovat ani statistice, kolik profesionálů fotografuje systémem Olympus a kolik ostatními systémy. Je to, jako kdyby spisovatel používal pero se zlatým hrotem jen proto, že propiskou by napsal horší román.

Na první pohled E-5 vypadá jako její předchůdce E-3. Konstrukčně se jejich těla z hořčíkové slitiny opravdu příliš neliší. Při uchopení E-5 se mi zdálo, že lépe padne do ruky, velmi dobře se však držela i E-3, může to být jen subjektivní dojem z nového fotoaparátu. Ergonomie a ovládání E-5 jsou na vysoké úrovni, jen mne trochu trápila páčka zapínání a vypínání E-5 na zadní stěně, na její polohu je třeba zvyknout. Tělo je vyrobeno z hořčíkových slitin, jako prachotěsné, voděvzdorné a neuvěřitelně robustní. Jeho robustnost jsem, vzhledem k akutnímu nedostatku dalších těl E-5 v mojí brašně, neověřoval žádnou nárazovou zkouškou, a v ověření voděodolnosti plně spoléhám na autora fotografie pocákaného fotoaparátu E-5. Při pohledu na pečlivě sestavené tělo, věřím jeho výjimečným předpokladům k použití v těžkém nasazení válečných fotografů, fotografů fauny a flóry v bažinách, pralese a jeskyních, fotografům outdorových aktivit a fotografům rozbalených miminek. Důraz na spolehlivost E-5 potvrzuje závěrka testovaná na 150 000 cyklů. Ovládání E-5 je, včetně zmíněné páčky zapnutí a vypnutí, soustředěno především na zadní a horní stěnu fotoaparátu. Vše je v dosahu prstů. Na levé stěně jsou pod gumovým krytem konektory pro externí napájení, HD video, USB a A/V. Na pravé stěně je umístěn prostor paměťových karet. Jsou v něm ukryty dva sloty, jeden pro CF karty, druhý pak pro SD karty. Baterie je dostupná klasicky spodní stěnou. Na čelní stěně je tlačítko přiclonění a konektor pro dálkovou spoušť pod našroubovanou krytkou. Výbornou pomůckou je osvětlený displej, umístěný stejně jako u E-3 na horní stěně vpravo. Ten umožňuje nastavit většinu funkcí bez vyklopeného TFT displeje. Podstatné změny se odehrály uvnitř. Při pohledu do hledáčku mne překvapila velká a jasná matnice, zobrazující 100% snímané scény. Kolem matnice je informační displej pro kontrolu expozice, zaostření, atd. Obraz z objektivu zachycuje nový 12,3 megapixelový Live MOS snímač, a posílá jej dále ke zpracování zcela novému procesoru TruePic V+, který je schopen zpracovat obraz doslova po jednotlivých pixelech. Tomu také odpovídají možnosti úprav fotografované scény, zvláště pak práce s dynamikou obrazu.

Olympus E-5 má čištění senzoru ultrazvukem. To probíhá při každém zapnutí fotoaparátu ultrazvukovým impulsem s frekvencí 30 kHz, a jeho činnost je indikována modrou led diodou na zadní stěně fotoaparátu. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu.

Rozměry těla E-5 jsou 142,5(š) x 116,5 (v) x 74,5(t) mm a těla je 800g.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    08.12.2010 23:30

    No a hlavne, crop2, nikdy nebude FF ... tedy ciste amaterska trida ;-)

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    09.12.2010 04:48

    Nesmysl - podle této logiky jsou čistě amatérské přístroje třeba Nikony D2X,D300S,Canon7D - taky jim do FF hodně chybí. A světe div se - ty profi Nikony dokonce nabízejí ještě zvětšení cropu, kdy fotí jen část čipu a kupodivu to jejich uživatelé občas užívají - holt amatéři, že...

    Jinak ale co na E5 trochu zaráží mě je to, že nedošlo k nárůstu rychlosti sekvence - hrají si na profi, v řadě oblastí docela oprávněně, ale tuhle relativní prkotinu nezvládají? Druhá otázka je cena - za cenu E3 by to nabízelo hodně, ale nárůst ceny je docela velký :-( Pokud časem E3 vyběhne z výroby a E5 zlevní na její současnou úroveň, tak to bude zajímavé, pokud ale ne, tak to šance na prosazení docela omezí.

  • To Shi
    To Shi
    09.12.2010 06:15

    Nechci být hnidopich, ale na začátku recenze se píše o Live MOS čipu, ale u ultrazvukového čištění je zmíněn CCD čip. Někoho by to mohlo mást.
    Jinak recenzi chválím.

    2 Izak: Podobně demagogicky bychom tu mohli prohlásit, že FF nikdy nebude středo či velkoformát, a tedy že FF je amatérská třída.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    09.12.2010 10:42

    No, původně jsem chtěl připsat trochu podobnou poznámku jako Izak - ta cena je příliš vysoká. Ten foťák stojí jen o pár tisíc míň než Nikon D700 (není problém ho koupit v kamenném obchodě za 48 tisíc).

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    09.12.2010 16:34

    Nechápu proč se Olympus drží toho divnýho formátu, kterým nikdy nedosáhne výsledku FF. I Nikon si to za pět minut dvanáct uvědomil, i když kdysi prohlašoval (cca 2004), že zůstane u crop1,5.
    Děkuju nechci, navíc s tou cenou...

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    09.12.2010 18:34

    Bozinku, nic nedosahne. A vi Nikon a Canon ze s APS-C nic nedosahne? Nebo tento format uz neco dosahne?

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    09.12.2010 18:54

    W.:
    I APS-C toho dosáhne hodně. Ale záleží taky na ceně a na tom, co foťák "umí".
    A na můj vkus je cena Oly E5 příliš vysoko. Neříkám, že by to byl foťák na houby. Ale já osobně bych za něj tolik peněz nedal (vzhledem k tomu, co za podobné peníze nabízí Nikon).

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    09.12.2010 19:33

    To nebyl komentar k cene, ale na tu velkou legraci "Nechápu proč se Olympus drží toho divnýho formátu, kterým nikdy nedosáhne výsledku FF."
    Ja jsem si koupil motorku a asi nikdy nedosahnu schopnosti sousedovic multikary. To kdyby cetl hlavni japonec treba v Canonu tak okamzite zrusi 7D, tim taky nikdy nedosahne clovek vysledku FF.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    09.12.2010 19:47

    W.:
    Mně to taky svádělo napsat podobný komentář. Přece jen FF nabízí jiné možnosti - např. možnost fotit i v šeru nebo skoro po tmě - viz Nikon D3 a D700. Při stejném počtu pixlíků nabízí lepší možnost focení za šera. A to by se mně hodilo. A taky nabízí rychlejší sekvenční snímání (viz moje předchozí narážka na cenu a to, co nabízí E5). Ale to nesouvisí s rozměrem čipu.

    A pokud jde o FF, samozřejmě že nemůže zvládnot to co SF. Ale to je prostě logická posloupnost: kompakty s pidičipem -> Oly DSLR -> APS-C -> FF -> SF.

    Ty komentáře chápu tak, že u tohoto rozměru čipu je cena E5 příliš vysoko a taky to chápu tak, že už tomto rozměr čipu asi dosáhnul svých limitů (což přiznal i Olympus). Proč tedy pořád pokračovat v tomto rozměru? Proč nevyvinout FF DSLR? Dnes jsou ceny FF DSLR hodně příznivé. Ceny SF jsou pro amatéry poněkud mimo. Proto je tu skoro nikdo nesrovnává. Ale pokud se podívám na ceny FF DSLR, tak se blíží tomuto Oly E5 ... To nepotřebuje další komentář.

  • Michal Polan
    Michal Polan
    09.12.2010 20:51

    Jifi: FF by pro Olympus znamenalo vývoj nejen těla, ale ucelené řady objektivů a to zejména vyšších tříd, navíc vzhledem k formátu nekompatibilních s 4/3. Nejsem si jistý, nakolik má Olympus tak zvučné jméno v oboru, aby přesvědčil vlastníky už zavedených fullframe systémů k přechodu. Tím pádem by to byla vyloženě zbytečná investice.
    Navíc mám poslední dobou pocit, že Olympus se stále více zaměřuje na micro4/3 třídu.

  • František Zemek
    František Zemek
    09.12.2010 22:00

    Někdo se fotografem narodí a je mu jedno co dostane do rukou a donese z toho FOTOGRAFIE.
    Tomu zbytku nezbývá než se ukájet pixely, bajty, šumy a co já vím čím eště.
    Milánci, ukažte mi sistém který je do každého počasí, který v rozsahu 18-600mm/ekv/ + tělo + grip a blesk váží 4,7kg !!!
    Už se těším až pro něj pudu !!!
    fotozemek.cz

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    09.12.2010 22:28

    FotoZemek:
    To chce víc posilovat:-) A nevím, co je "sistém".
    Ale nechci dál rýpat. Samozřejmě všechny formáty mají své klady i zápory. Pro různé situace je různý formát nejlepší. Znám i případy, kdy je nejlepší mobil, jen proto, že prostě člověk foťák zrovna nemá.
    Jde o to, že nenabízí-li Olympus přístroj FF, měl by nabídout odpovídající cenovou politiku, aby mohl většímu formátu lépe konkurovat.

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    09.12.2010 22:29

    To Shi:
    Ano, FF a zrcadlovky jsou nizsi trida oproti stenam, jenze ony steny taky nejsou zadna slava, sice skla maji ty SF super, stena ma super vystup, jenze je to tak do studia, venku to nasava prach, vlhkost, vodu, ma to male ISO, je to pomale ... kupodivu na film je to rychle dost, dokonce rychlejsi nez digi zrcadlovky ;-)))

    Ale zase crop 1.5x je porad lepsi nez crop 2x ... proste tohle uz malem nema budoucnost ani v kompaktech, treba bych se vsadil, ze Sony Nex5 foti lip ne3z tenhle Oly ;-))

  • František Zemek
    František Zemek
    09.12.2010 22:38

    Jo a eště bych chtěl dodat, za pět let provozu mé prvé E-400 jsem nepoznal co to je prach na snímači, dneska dělám s E-3 a takovou prkotinu po takto nabytých skušenostech vůbec neřeším.
    Někdo vdolky, někdo holky, já už se těžkých mašin natahal za komoušů dost, vod toho mám taky vyhozenou páteř a inv.důchod.
    Díky Bohu za 4/3.
    Pokud budu chtít dělat metrové plachty tak vemu do ruky staré OM-ko.
    No cena objektivů, řekl bych, že každý dostane to co si zaplatí a Zuiko se dá s trošičinku přivřenýma očima srovnávat s Leicou, dycky to tak bylo a když to tak strovnávám tak tomu tak je i doposavad /ZD/. Prostě, kvalita něco stojí.

  • František Zemek
    František Zemek
    09.12.2010 22:50

    Co se týče FF,
    NACO, dneska sem se díval u Jacobs /UK/, na skener za cca 200Ł je v akci. A jeho lepší brácha je asi o 100Ł dražší.
    Negativ mám /nafofr/ vyvolaný a usušený za 15-20min /jsou takové profifígle/ naskenované za dest /a ta dynamika/.
    ,,Staré,, mašiny v šupleti, tak jaká křeč.
    FF zaspal dobu, FF měl vyjít v době kdy obyčejné skenery stály tak kolem 60.000,- Teď je to zbytečné vyhazování peněz.
    Když si to tak vemu, že tělo+dvě skla od 2,8 stojí těsně pod 150-180.000,- /nepočítám supertřídu, tam je to čtvrt mega a víc/, tak možu vesele valit jedenu 135-ku za druhou.

  • František Zemek
    František Zemek
    09.12.2010 23:06

    Jo chtěl bych upozornit autora na to, že Metz dělá blesky i pro 4/3 a tyto plně fungují i u Olyho, Dál, autor zpracovával snímky na Olympus master2, doporučil bych mu použití Olympus studio, které je sice za cca 2000,- příplatek, ale jeho funkce jsou daleko rozsáhlejší a vyspělejší. Hlavně je rychlejší.
    jinak velice slušně napsáno, gratuluji.
    ZF

  • Kamil Rezac
    Kamil Rezac
    10.12.2010 12:08

    Ad scannery - jste si jisty, ze ten scanner "za par supu" bude mit lepsi dynamicky rozsah nez ten FF cip?

    Nemluve o riziku chyby pri vyvolani, skrabnuti, prachu... Ja bych rekl, ze ta vyhoda poloanalogoveho reseni tak divoka nebude...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram