Drobo S - test zálohovaného externího disku

S nástupem a vývojem digitálních fotoaparátů se objevily i nové problémy. Kam s fotografiemi? Kam se vejdou tisíce snímků ve vysokém rozlišení a kde budou v bezpečí? Redakčním testem prošlo Drobo S - externí disk, který by měl vyřešit oba problémy najednou.

S nástupem a vývojem digitálních fotoaparátů se objevily i nové problémy. Kam s fotografiemi? Kam se vejdou tisíce snímků ve vysokém rozlišení a kde budou v bezpečí? Redakčním testem prošlo Drobo S, externí disk kalifornské společnosti Data Robotics, který by měl vyřešit oba problémy najednou.

Drobo rozhodně není žádný drobeček, jak by se mohlo zdát podle názvu. Neobsahuje totiž jeden nebo dva disky, jako běžné externí disky, ale podle modelu do něj můžete vložit až 8 různých harddisků. K testování jsme měli model Drobo S, který pojme až 5 disků s rozhraním SATA a je určený právě pro fotografy, pro které není podstatné sdílení dat v síti, ale chtějí hlavně prostor pro uložení a zálohu fotografií.

Jak to funguje

Navenek se Drobo S tváří jako běžný, i když velký a těžký, externí disk. K počítači ho můžete připojit přes USB, FireWire 800, nebo rozhraní e-SATA, a v průzkumníku Windows uvidíte zase jen běžný disk (systém nevidí samotné Drobo, pohled na „běžný disk“ zprostředkuje dodaný software, takže na připojení třeba k televizi můžete zapomenout). Rozdíl najdete pod povrchem z odolného plechu. V útrobách je totiž až 5 disků pro uložení vašich dat. Ty jsou virtuálně spojeny do jednoho velkého. Výrobce nazývá tuto technologii BeyondRAID.

Technická vsuvka:
Počítačově zdatnější z vás možná vědí, co je to RAID. V principu jde o to, že data se neukládají jen na jeden disk, ale na víc najednou. Existuje několik druhů zapojení disků do RAID pole. Základní pro dva disky je RAID1, kdy se disky zrcadlí (stejná data jsou automaticky na obou a pokud jeden selže, vše je bezpečně na druhém – pomalejší a poloviční kapacita) a RAID0, takzvaný striping (data se rovnoměrně dělí mezi dva disky, ale když jeden selže, všechna data jsou pryč – rychlé a kapacita je součtem disků). Jejich kombinací je mnoho a zahrnují možnosti pro 3, 5 i více disků. Konfigurace a rozšiřování pole RAID ale není nic pro běžného uživatele počítače, nebo fotografa, který chce hlavně fotit a ne se stát počítačovým expertem.

Spojení více fyzických disků v jednom zařízení Drobo pak umožňuje s nimi provádět prakticky sebevražedné akce, které by běžně znamenaly, pokud ne rovnou ztrátu dat, minimálně velký problém. Disky se vzájemně zálohují, takže i pokud se některý (nebo více) rozbije, data jsou v bezpečí.

Drobo S v praxi

Do redakce dorazilo Drobo S spolu s pěti disky, tedy maximálním možný počtem, značky Seagate s kapacitami 320, 320, 400, 400 a 1000GB. To umožnilo ověřit první důležitou skutečnost. Totiž že v Drobu může být více disků různých kapacit a rychlostí, dokud splňují jediný parametr – to znamená rozhraní SATA. Při zapojení jsem se vžil do role běžného uživatele, kterého nějaké technické věci nezajímají. Návod jsem otevřel jen natolik, abych zjistil, jestli mám z dodaného CD něco nainstalovat. Po nainstalování a spuštění ovládacího programu Drobo Dashboard jsem do přístroje vložil tři disky, Drobo zapnul, a připojil. Ovládací program svižně zareagoval, prohlásil cosi o tom, že disky je třeba naformátovat, a v několika krocích mě provedl přes všechna potřebná nastavení. Vše zcela jednoduše. Za chvilku už jsem měl k počítači připojený nový disk a mohl jsem začít s experimenty.

Software

Ovládací program Drobo Dashboard se usadí na systémové liště vedle hodin a svou ikonkou ukazuje využití disku. Jinak o něm téměř nevíte. Pokud ho otevřete, uvidíte koláčový ukazatel volného a obsazeného místa. I tady se výrobce snažil o maximální jednoduchost. To však neznamená, že se nemůžete proklikat dále. Je možné zobrazit, jaké jsou v přístroji zapojeny disky, kolik místa je vyhrazeno pro vás, a kolik je rezerva kvůli ochraně dat. Malou část celkového místa na disku zabere také oblast pro další rozšíření. Kolik místa vám Drobo nabídne, si můžete si spočítat i teoreticky. Volné místo pro vaše data je součtem velikostí všech disků kromě největšího. V okně pro pokročilé nastavení vidíte kromě jiného nákres přístroje s informacemi o stavu vložených disků a doporučených akcích. Drobo vás zde upozorní například na to, že dochází místo a máte přidat další disk. Dokonce připojí i tlačítko, kterým se dostanete na internetový videonávod, jak disk zapojit. Vše je tak jednoduché a srozumitelné, jak jen to jde.

Druhá záložka pokročilého ovládání pak nabídne některé konfigurační nástroje. Od tlačítka, které jen na chvilku rozbliká světla na disku, po formátovací tlačítko pro vymazání celého disku. Drobo tu můžete vypnout, uspat nebo restartovat. Zde také volíte, které zprávy o stavu disku na vás vyskočí přímo na ploše. S trochou znalostí lze nastavit zasílání těchto zpráv emailem. V nastavení je pak možné změnit úroveň ochrany dat. V základním nastavení chrání přístroj před selháním jednoho disku, za cenu volného místa zde ale můžete aktivovat ochranu proti současnému selhání až dvou disků.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • igoo
    igoo
    14.11.2010 22:12

    Velmi drahé a nepříliš výhodné řešení!

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    15.11.2010 11:31

    NAS funkčnost lze řešit dokoupitelným adaptérem nebo jiným modelem. Proti v komentářích zmiňovaným levnějším modelům umí tento 5 disků. Má blbuvzdornou obsluhu a jednoduchou rozšiřitelnost kapacity. Jen ta cena.

  • Jiří Chladil
    Jiří Chladil
    15.11.2010 14:06

    Každé zařízení má svoje pro a proti, ale argumentovat blbuvzdornou obsluhou ... :)))

    Postavme otázku tak, kdo jaké zařízení potřebuje. Pro většinu smrtelníků bude patrně nejvýhodnější NAS. Jednodiskové stojí pod 2 tisíce, dvoudiskové od 4500 Kč, 1TB disk méně jak 1500 Kč a 1,5TB disk necelé 2 tisíce korun. Pokud vezmeme jako model dvoudiskový NAS v režimu RAID 1 (data jsou zrcadlově /duplicitne/ ukládána na dva disky) a použijeme disky o kapacitě 1 TB, tak máme místo pro uložení téměř 50 000 fotek v RAWu za cenu něco málo přes 8000 Kč s naprosto minimálním rizikem ztráty dat. To by nejspíš všem běžným uživatelům mělo dostačovat.

    K recenzovanému zařízení. Kromě už zmiňované blbuvzdornosti má tohle zařízení oproti NAS výhodu v rychlejším přístupu (přes USB, FW i eSATA), což ocení lidé co s obrázky v něm uloženými pracují, v místní společnosti bych to viděl na ty pro něž je to nějakým způsobem obživa (fotografové, grafici atd.), což je asi jeho největší výhoda. Další věc je potenciální kapacita, při pěti velkých discích už je to velmi slušné (dle výrobce až 10 TB, takže to asi větší jak 2 TB disk "neskousne"), no a v neposlední řadě v článku zmiňovaná bezpečnost dat, která je zdá se na slušné úrovni a uživatelské rozhraní je dostatečně srozumitelné i pro ty, kdo s výpočetní technikou moc dobří kamarádi nejsou. Nevýhodou je zcela určitě vysoká cena a asi by se ještě něco našlo. Nicméně je každém, co si vybere.

    K více méně negativním ohlasům k článku: berte to jako recenzi, líbit se vám to zařízení nemusí a ani si ho nemusíte kupovat, je to prostě jen informace.

  • Tomáš Hejna
    Tomáš Hejna
    15.11.2010 16:07

    Diky za pekny clanek. I kdyz si to urcite nekoupim, tak diky tomuto testu jsem se dozvedel ze jsou vubec takove moznosti zalohovani fotek.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    15.11.2010 21:42

    Ta rychlost pres eSATA je asi jedina vyhoda proti GLAN NAS serveru.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    15.11.2010 23:17

    vysvetlete mi to jako malemu diteti... jsme na fotoserveru, tedy shanime zalohovani fotek.

    Pomala rychlost?

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    15.11.2010 23:34

    Ja bych to nerozmazaval a pockal bych na recenzi ctecek karet.

  • Jiří Chladil
    Jiří Chladil
    16.11.2010 00:00

    Radek Burda - "pomalá rychlost" je jen ve vztahu, pokud se soubory na "externím disku" v tomto případě nějakém zařízení typu NAS, externím USB disku nebo recenzovaném Drobo budete chtít pracovat, myšleno ve smyslu, načítat z tohoto zařízení a zpět to na něj ukládat (doba otevření, kopírování, uložení). I tak to nebude žádná příliš velká tragédie (pro amatéra) a pokud vás netrápí o trochu delší čas (řekněme dvojnásobek) ukládání záloh, tak není moc důvod si z tohoto hlediska takhle drahé zařízení kupovat. Pokud se vám jedná jen o zálohování fotek, tak máte několik možností, seřazeno dle ceny. Nějaký externí disk s připojením USB (máte data v počítači a kopii na tomto disku), jednodiskové NAS (datové úložiště), totéž co externí disk, dvoudiskové úložiště pracující v režimu RAID 1, což znamená, že data jsou duplikována (na úložišti jsou vždy dvě kopie dat), takže je minimální riziko jejich ztráty a nemusíte mít všechny fotky ve svém počítači. Vícediskové úložiště, které je výhodné především z hlediska vyšší kapacity a dle typu i různými jinými výhodami. Tato zařízení umí zpravidla něco navíc ať už z hlediska ochrany dat, tak i z hlediska rychlosti přístupu, což je vykoupeno jejich vyšší cenou. Doporučuji vám, si v prvé řadě odhadnout o jakou kapacitu dat se ve vašem případě jedná dejme tomu s nějakým mírným náhledem do budoucnosti a podle toho a pochopitelně dle vašich finančních možností se zařídit.

  • Ef Fdom
    Ef Fdom
    16.11.2010 00:30

    Funkce asi OK, ale cena mi prijde mimo. Slusny NAS vyjde podstatne lepe. Omezeni na GLANu bych nebral nijak tragicky, zejmena pokud se pouziva jak archivni uloziste, a mnohe NASy s-SATA umi take.

    Co se tyce bezpecnosti dat, ve "velkem IT" se obvykle vyzaduje off-site zaloha. Ale jako lokalni pracovni zaloha pro pripad havarie pocitadla a pristup k trosku vetsimu archivu to je asi dobre.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    16.11.2010 07:32

    Mám hodně zásadní námitku proti titulku článku - tohle totiž NENÍ "zálohovaný disk"! Jde o zařízení s podporou fault tolerance, nebo lze užít i pojem high availibility, ale pojmem zálohování se chápe v ukládání dat něco jiného. RAID vám totiž pomůže v tom, že selhání jednoho disku neznamená ztrátu dat, po výměně se bez ztráty oživí s ostatních. Ovšem neřeší právě tu zálohu, tedy náhodné smazání dat, virus, požár/povodeň atd. Od toho právě slouží zálohy, tedy víc kopií na zcela nezávislých médiích...
    Trochu si rýpnu - přesně tohle jsem už dvakrát přednášel na setkání fotoaparat.cz, kde jsem hodně zdůrazňoval právě ten zásadní rozdíl mezi řešením pro lepší spolehlivost jediného zařízení a oddělenými kopiemi - zjevně je to třeba pořád opakovat :-)
    Jinak k ceně - je to trochu složitější. Pro běžného fotografa může být alternativou může být třeba WD ShareSpace 4GB, který přijde na 12 tisíc, ovšem včetně čtyř disků 1 GB a navíc má NAS - na pohled mnohem levnější. Ovšem třeba výměna disku za chodu u něj není zdaleka tak propracovaná a jakmile začneme hledat podobné provedení jako má Drobo, tak se v ceně posuneme hodně nahoru. Takže bych řekl, že recenzované zařízení sice není předražené, spíš je otázkou, zda není pro velkou většinu fotografů zbytečné...

  • Radek Burda
    Radek Burda
    16.11.2010 14:22

    taky se vam zda, ze se tu vede rec o koze a voze?

    bezny fotograf, a znam i par profiku, resi asi nasledujici problemy:

    1. mit nejake snadne zalohovani
    2. a ti lepsi: mit ho pristupne odkudkoli a kdykoli

    problem s rychlosti je naprosta marginalie. nacteni fotky i internich, externich, sitovych disku je v podstate totozne. kdo rika, ze ne, je technicky maniak a ne uzivatel.

    a) zalohovani na externi disk pres raid 1 je skvost, protoze odbourava problem s kleknutim media (kdo mel necitelna dvd, odesly karty, spadnute databanky na zem, ten vi o cem mluvim)

    b) zalohovani na externi disk pres usb neresi problem pristupu kdyz jste v praci a zrovna vam volaji z Rudeho prava, ze si vasi fotku nahe Bartosove vybrali na titulku. Muzete mit sice doma pusteny furt cely pocitac, ale je to nesikovne. je tedy dobre mit cosi, co je pripojene pres domaci sit do netu.

    c) zalohovani na disky NERESI pozar, povoden, rozbitou elektroniku na ext. zarizeni. To ale vyresi jen fyzicka duplikace treba DVDecek u vasi babi na pude, to se zarizenimi nema zadnou souvislost.

    Vechny uvedene body splni klump, ktery jsem linkoval nahore a ktery stoji dva tisice. Vysvetlete mi jeste jednou jako malemu diteti, proc si kupovat kram, ktery stoji tisic tricet a jeho jedinou vyhodou pro moje potreby, jestli to dobre chapu, je to, ze si budu z nej moct vyndavat disky, hrat marias a pak je zas zandavat.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    16.11.2010 19:25

    Me by k tomu zajimalo, jaka vyhoda je mit fotky na hotswap disku. Staci to popsat v peti odrazkach peti rozvitejma vetama. Myslim fotky, ne firemni databazi napojenou na objednavkovy system.
    TO BURDA: zkus www.carbonite.com mam tam 380 GB dat (tedy je to realna nabidka) a je to dostupne odkudkoli a splnuje to zcela zakladni pozadavek na geografickou zalohu.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    16.11.2010 20:10

    myslim, ze je lepsi byt za pevnou adresou. jsem linej, nemam je dodnes zpracovany a kdyz nekdo neco chce, cumim, jake poklady umim vydolovat ... ted jsem treba pro patecni Lidovky musel dolovat z hlubin a protoze nebyla lajna (hazim vejicku: kdo mi zasponzoruje tricet?), musel jsem pekne postaru jet autem :-)

    ... takze kdyz pak ale musim mit vsechno, pak ale v tom pripade je 380 GB prd.. jen zatim jsem na 1.5 TB :-)

  • Ef Fdom
    Ef Fdom
    16.11.2010 22:44

    Hot swap je indikovan pro mission critical aplikace, coz tady asi neni.

    Jako amater chci mit nekde k dispozici vsechna data, a nechci to mit v compu, protoze az jej budu menit tak se mi nebude chtit to vsechno pretahovat.

    Navic doma potrebujeme prubezne zalohovat na lidskou blbost a chybu disku dva.

    Takze to resi NAS. V tomto pripade to resi nezavisle uloziste a zvysenou toleranci pro nenadalou havarii disku.

    Prepeti a podobne resi odpojena zaloha na USB externich discich. Pozar a spol ulozeni off-site. Dnes je mozne diskutovat, zda-li je lepsi palit DVD/BD nebo ukladat na pevne disky.

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    19.11.2010 13:59

    Ja si akorad v tehle dobe poridil NAS. 7000 kacek bedna, 4000 kacek tri 1T disky(jeden mam)27 metru dlouhej kabel do komory (hluk)Dohromady to je 12000kacek a mam 4T kapacity. Pripojim se odkudkoli. Problem je pripojeni na internet. down 25Mbit up 2Mbit. Up je dosti mizernej. Clanek kterej popisuje pro mne nepochopitelny zarizeni.
    Disky jsou nastaveny na RAID 5 a kazdej rocnik palim na DVD. To ze muzu vyhored je fajn ale vetsi sance je ze me prejede auto.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    20.11.2010 15:20

    Vyhoret nemuzes, to by jsi musel mit geografickou zalohu aby te to nepostihlo. Nebo ti mozna zbude neco na rok starych DVD, pokud je nemas doma.

  • PetrS 1
    PetrS 1
    21.11.2010 11:57

    Protože jsem čerstvým majitelem tohoto zařízení, tak posílám svoji uvahu proč jsem zvolil právě tento způsob ukládání dat, pozor ne archiv v pravém slova smyslu. Zde jsou body mého rozhodovaní:
    Nejsem IT specialista i když ne zcela negramotný v tomto oboru. Přesto chci být více uživatel než technik. Možnost mít více disků různé kapacity, různého výrobce a navíc dělat změnu bez odstavení zařizení. Obvykle při poruše NASu nebo pole potřebuji koupit stejný disk, nejlépe od stejného výrobce. Tato možnost se s narůstajícím časem zmenšuje. Potom z bezpečnostních nebo z funkčních důvodů musím měnit i zbývající jinak funkční disky a náklady jdou rázem nahoru. Zálohy na CD a později DVD jsem opustil po té co po 3-5 letech jsem nedokázal přečíst cca 20% CD. System zaloh na USB disky, které strkáte do knihovny může mít podobný osud. O stavu disku, který leží nějaký ten rok v knihovně nevíte nic dokud ho nepřipojíte, stejně jako CD nebo DVD. Disky v DROBO, tím, že pracují mi davají informaci o svém stavu i stavu dat prakticky nepřetržitě. Nečeká mne překvapení v podobě disku, který se již neroztočí. Takto dopaly i mnohé diskové databanky. Jak Drobo funguje je popsáno velmi dobře v článku proto srovnávat toto zařízení s jednodiskovým NAS zařízením znamená přečist si článek alespoň ještě jednou, raději dvakrát :-).
    Když vemu v úvahu, že mám při plném osazení zabezpečena data i při výpadku dvou disků, které mohu postupně nahradit libovolným typem a velikostí a to bez dalších IT znalostí jen zasunutím do slotu je to system, který mi vyhovuje a mohou ho používat bez obav i ostatní členové rodiny.

  • PetrS 1
    PetrS 1
    21.11.2010 11:58

    Důležitou roli při výberu hraje bezesporu i cena.
    Je otázkou na kolik si ceníte svá data, fotky, hudbu, dokumenty ...
    Jsem fotograf, tak se to pokusím vyčíslit tímto způsobem.
    Aby jste vytvořili fotografie tak postupem času vydáte značné finanční prostředky. Fotoaparát cca 40.000, 2-3 objektivy 30.000 + 40.000 + 60.0000, ostatní vybavení cca 60.000. Jedna cesta za fotografováním, třeba do afriky, cca 100.000. Jakou teda mají pro vás cenu pořízené fotografie pro které jste již tolik investovali? Je opravdu Drobo tak drahé?
    Toto je můj pohled a proto mám Drobo :-)

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    21.11.2010 12:56

    PetrS: no myslim ze jsem jen nikde nenpasal ze Drobo nefunguje. Jen ze NAS je levnejsi a da se vyuzit nejen jako zaloha. Asi sem spatne pochopil co ste myslel tim jednim diskem v NAS. V mem pripade mam napr. Ctyri disky a dva klidne mohou vynechat a data jsou vcajku. PC nerozumim ale kdyz chcipne disk tak dvakrat kliknout v nastaveni a obnovit zalohu neni zas takovy problem. Jediny v cem neni Drobo idealni je to ze ho nelze dat daleko od PC. Jinak s vypalenyma DVD souhlasim. Uvazuju o tom ze nasdilim misto spolecne s kamaradem a fotky budu synchronizovat na vice geografickych mistech cim se vyresi fyzicka likvidace disku.

  • PetrS 1
    PetrS 1
    21.11.2010 13:27

    Rudolf: můj komentář není kritika komentářů předchozích, jen opravdu pohled. Poznámka k NAS řešení v podobě s vestavěným 1 diskem, to je bohužel realita kterou vidím kolem sebe a nesouvisí s vaším komentářem. Mohu si koupit Qnap 4 sloty ale většina uživatelů potřebueje chytřejšího souseda pro nastavení a i pro udržování systemu. Většinou seženou jen chytráka :-). DROBO se mi (zatím) v tomto pohledu jeví jako přítulnější a to včetně dalších aplikací v případě DROBO FS. Děkuji za pochopení.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (33)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram