Zpracování tématu: "Řeč těla"

Vážení kolegové fotografové. Téma „Řeč těla“ má bohaté možnosti zpracování, a proto Vás inspirovalo k široké škále přístupů. Od klasických i neklasických portrétů, kterých bylo asi nejvíc, přes emotivní scénky ze života, až po výtvarně výrazněji stylizované fotografie.

O stříhání

U portrétů ještě zůstaneme. Tentokrát portrétní série. Nevím, jestli zasílání sérií fotografií není trochu mimo pravidla, ale nezávisle na tom je série zvolená možná trochu zbytečně. Jasnou vypovídající sílu o tématu by měla samostatně i fotografie vpravo nahoře. Hlavně díky útrpnému výrazu v tváři. A i poslední ze zaslané čtveřice by samostatně obstála. Gesto ruky chlapce a strojek v neostrosti pozadí jsou výmluvné. Série svou lineární popisnou následností zbytečně odvádí pozornost od samotných fotografií.

Přece teď nespadnu

Fotografií nepracujících s mimikou přišlo výrazně méně, a bohužel nebyly právě povedené. Třeba u této je vzhledem k pohybu ruky a celkové scenérii jasné, o jakou emoci jde. Ale chyb je hodně. Hlavní prvek uprostřed kompozice i jeho prolínání s horizontem není dobrou volbou. Rušivé a zbytečné prvky po stranách zavádějí a i použité světlo není právě ideální.

Další bezmimický příspěvek je sice velice zajímavou, vysoce stylizovanou a bezchybnou kompozicí, ale emoce – řeč těla, z ní bohužel nejsem schopen vyčíst.

Na závěr jsem si nechal další stylizovaný příspěvek. Podle názvu „HDR“ předpokládám použití této techniky, i když prakticky pro ni nebyl moc důvod. Jde o klasickou dvojexpozici, známou už od vynálezu fotografie. Fotografie pracuje s dvěma pózami téhož modelu. Ta spodní má v řeči těla výraz poměrně jasný. Nedá se to ale říct o horní, která i díky technickému zpracování a následné nekonkrétnosti výrazu v obličeji působí nejasně. Nedává tak dostatečný protipól ke spodní poloze. Dominantní výrazné linie na pozadí jsou sice zajímavé a pro kompozici významné, ale odvádějí pozornost od hlavního motivu. A to už nemluvím o proužkovaných ponožkách, které působí skutečně až komicky.

Kamil Varga

Téma na listopad 2010

Fotografie do tématu na listopad 2010 „Máme doma zvíře“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Máme doma zvíře“ můžete posílat do 30. listopadu 2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    09.11.2010 21:22

    u toho posledního snímku bych spíš řekl že jde o dlouhou expozici než o dvojexpozici a to z důvodu že je viditelná šmouha po pohybu hlavou dolů nebo nahoru

  • Petr Linhart 1
    Petr Linhart 1
    09.11.2010 22:17

    Pan vševěd Taffey. Nahraný je tak možná jeho komentář. Je to spíše reportážní foto z akce sletu dětských čarodějnic a výraz je takový, jaký tato dívenka měla. Děkuji.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    10.11.2010 01:18

    vitezna fotografie? Obavam se ze rec tela neni rec oci... i kdyz jazykove se se mnou budete hadat do krve..

    asi jako moceni na plot neni vodopad, i kdyz taky pada voda.

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    10.11.2010 09:20

    Taffey, peters1: Jak moc nahrané to je či není, to neřeším, ale je fakt, že ta fotka mne zas tak moc nebere. Černé pozadí a tím absolutní oddělení od okolí v tomto případě spíš ruší. Jestliže má fotka zaujmout očima, měl být ořez ještě větší. Takhle na první pohled vidím jen velkou bílou kontrastní skvrnu, která je nepříjemně úzká a vertikálně protáhlá. Tohle není příjemná fotka ale vertikální baner. Ale je to jen můj názor, takže to tak prosím berte.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    10.11.2010 23:22

    Tak prece P.L, kdyz neco nekam poslete, tak musite pocitat s komenty a to mnohem horsimi nez od T. S takovou outlocitnosti to postujte rodine.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram