Recenze fotobatohu F-Stop Gear Satori

Stejně jako mnoho fotografů, i já jsem řešil, zda nosit fotovýbavu pouze v brašně a používat klasický batoh, nebo pořídit speciál. Od těchto fotobatohů mě však odrazovala nemožnost uložení dalších věcí potřebných pro celodenní toulky přírodou. Dnes recenzovaný fotobatoh americké firmy F-Stop Gear představuje kompromis, nabízí konstrukci klasického batohu, do kterého je možné vložit vnitřní část určenou pro fotovýbavu.

Stejně jako mnoho fotografů krajinářů – turistů přede mnou, i já jsem řešil, zda nosit fotovýbavu pouze v brašně a používat klasický batoh, nebo pořídit speciál, kde budu mít takříkajíc vše v jednom. Od těchto fotobatohů mě však odrazovala jedna jejich podstatná nevýhoda, a to nemožnost uložit další věci potřebné pro celodenní toulky přírodou a zároveň v nich mít tělo, několik objektivů, blesk a další drobnosti. Každý, ať už profesionální, nebo hobby typ představoval kompromis. Nakonec jsem narazil na fotobatohy americké firmy F-Stop Gear. Ty nabízí konstrukci klasického batohu, do kterého je možné vložit vnitřní část určenou pro fotovýbavu, takzvanou ICU (Internal Camera Unit) v několika volitelných velikostech (S, M, L, XL)

F-Stop Gear Satori Plně naložený fotobatoh

Zvolil jsem největší nabízený typ batohu Satori a ICU velikosti L. Toto řešení nabízí dostatek prostoru pro přenášení věcí nutných k celodenní akci, jak letní, tak i zimní. S trochou snahy do něj nacpete i věci pro letní bivakování na kopci.

Papírové údaje:

  • váha 1850g bez ICU
  • váha s ICU XL 2700g
  • objem 58l
  • vnitřní kovová kostra
ICU Přístup zády batohu k ICU

konstrukce batohu

Přístup k fototechnice je umožněn pouze přes výklopný zádový panel, což vidím jako výhodu při focení ve městech hemžících se nenechavými kapsáři. V panelu se nachází dvě nepromokavé kapsy na paměťové karty, krytky a další drobnosti. Ve víku jsou dvě kapsy, vnější a vnitřní síťovaná, která obsahuje i karabinu na připnutí klíčů. Uvnitř batohu je i úložný prostor na notebook, do kterého bez problémů dáte 15" laptop. Zepředu má batoh dvě objemné kapsy na zip, z boku pouze klasické bez zipu na odkládání drobností.

Využití upínacího systému a kapes Prostor nad L-ICU a vnitřní kapsy

Satori má vnější upínací popruhy odvozené z outdoorových a snowboardových batohů, připnete na něj cokoliv a ještě si budete moc vybírat kam. Stativ, karimatka a trekové hole nejsou žádný problém, v zimě sněžnice, snowboard, lyže. Ostatně toto bylo jedno z mých kritérií pro koupi fotobatohu.

Jak už bylo zmíněno, ICU se dělá v několika velikostech a vybere si opravdu každý, jak amatérský, tak i profi fotograf. Uspořádání je klasické, tělo s nasazeným objektivem uprostřed, okolo přihrádky pro další materiál. Samozřejmostí je variabilita celého ICU díky přepážkám se suchým zipem. Celé ICU lze vyjmou, uzavřít vlastním víkem a přenášet jako brašnu, ale předpokládám, že tato možnost zůstane spíše nevyužita.

ICU ICU

používání

K nošení není celkově co vytknout, snad jen že ramenní popruhy jsou od sebe na můj vkus příliš vzdáleny a nejsou ideálně tvarovány, ale zde se projevuje zhýčkanost kvalitními horolezeckými batohy různých značek. Tvarem a nošením je batoh jedním z mála takovýchto foto-speciálů, který se dá opravdu nosit celý den. Hlavně díky svému tvaru a použití vnitřního kovového rámu. Batoh je samozřejmě vybaven jak hrudním, tak bederním popruhem s kvalitními přezkami (několikrát vyzkoušeno nechtěným přišlápnutím). Na bederáku je vpravo praktická kapsička na drobnosti a vlevo oko na zavěšení různého materiálu. Tato oka jsou i na ramenních popruzích (kde se výborně osvědčila při zavěšení ferratových karabin) a na dalších místech po celém batohu.

Nevýhodou je absence integrované pláštěnky, která se však dá zakoupit od jiných výrobců. Také je drobný problém v místě styku nepromokavé kapsy zádového panelu s fotoaparátem, kde dochází k lehkému odírání materiálu batohu. To je však způsobeno kombinací dvou věcí: nepoužívám krytku patice blesku a hlavně Nikon D300 s nasazeným gripem je docela vysoký. Bez gripu fotoaparát zajede do ICU hravě. Absence tvarovaného zádového systému, který by i odvětrával, je daní za nízkou váhou kompletu.

Přední kapsa a upínací systém Průhledné kapsy v zádovém systému

A kde se dá F-Stop Gear Satori sehnat? V Evropě byste dovozce hledali marně, na stránkách výrobce však máte možnost fotobatoh zakoupit. V ceně 349 USD máte batoh, ICU dle vašeho výběru a dopravu zdarma. Cena je poměrně vysoká, ale plně srovnatelná s konkurencí.

Satori v akci Satori v akci
Trochu krkolomné focení na via ferratě
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Aleš Ružička 1
    Aleš Ružička 1
    05.11.2010 09:32

    No nevím...určitě bych do toho nešel:
    1. Pokud musím pro každé vytáhnutí foťáku sundat batoh z ramen, vyjde mi lépe ( a hlavně levněji) mít brašnu, kterou vložím do běžného velkého batohu. S tou výhodou, že ji můžu kdykoliv vytáhnout a použít odděleně. No a každý kdo chodí s plnou výbavou na více dní( cca 15 kg ) určitě ví, že pořád sundávat a nasazovat batoh není žádný med...
    2. Za tyhle peníse seženu běžnou hodně kvalitní krosnu a brašnu a ještě zbude...

  • Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    05.11.2010 09:33

    absolutne nepouzitelne pre realnu turistiku. kto si moze dovolit zapratat 80% miesta fotovybavou, tak trekkinguje ale sa iba prechadza.

  • Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    05.11.2010 09:33

    netrekkinguje som chcel povedat.

  • Tom Novacek
    Tom Novacek
    05.11.2010 09:49

    souhlasím, že na vícedenní trekking to není, ale brašna vs batoh je věc, na kterou má každý svůj vlastní názor. s brašnou jsem chodil docela dost, když půjdu na týden/více do hor, vezmu si ji. pokud ale vyrazím jen na jeden dva dny jen tak na kopec, pouze fotit, nikoliv dělat přechody, vezmu si raději fotobatoh, kde mám všechno poruce a nemusím to lovit z hloubi batohu a nic mi nezavazí kolem krku.

    je na výběr několik velikostí vnitřní ICU, při S-ku zbyde na výbavu prostoru dostatek.

    u mě rozhodovalo ještě využití v zimě na skialp/freeride, kde se jedná o jeden z mála fotobatohů, do kterého se vejde lavinová výbava, pasy aj., a kde se dostanu k foťáku velmi rychle.

  • Josef Plaček
    Josef Plaček
    05.11.2010 10:15

    Mě osobně to připadá jako zajímavý nápad, asi bych to přirovnal k batoku Naneu K5, ten stojí taktéž dost peněz a má své mouchy a stále to není úplně ono, prostě by to chtělo doladit, ale rád bych ten batoh viděl někdy v budoucnu naživo.
    Také nehledám batoh na XXkilometrové tůry, ale na jedno, dvoudení výlety z jednoho bodu...

  • Jan Smrž
    Jan Smrž
    05.11.2010 10:16

    Dekuji za recenzi. Mel byc par dotazu:
    1) Jaka je na fotografiich velikost ICU? V textu je uvedena vaha XL, ale podle porovnani s fotkami na www vyrobce mi to prijde spis jako velikost L.
    2) Jak moc verohodna je velikost 58l? Vezmu-li v uvahu , ze krome foto vlozky je tam mista tak na vetsi svacinu a bundu.

    Cena mi pro batoh na jednodenni noseni tez prijde docela vysoka.
    pozn. odkaz na web vyrobce nefunguje

  • Tom Novacek
    Tom Novacek
    05.11.2010 10:31

    to Josef Plaček: s tím bude docela problém, f-stop prodává hlavně přes internet, a to i v USA. leda bychom se někde potkali na horách. :)

  • Tom Novacek
    Tom Novacek
    05.11.2010 10:31

    to Braun: ano, na fotografiích je ICU velikosti L. reálně je tam místa dostatek, nad ICU jsem měl spacák Hannah Biker, větší svačinu a pár drobností.
    add 58 litrů: je to papírový údaj, osobně mi ale batoh přijde menší, tak na úrovni 45l.
    cena je docela vysoká, to je pravda. je to asi tím, že ostatní výrobci doteď nenabídli nic srovnatelného, snad až na DaKine Sequence nebo Naneu K5.

  • Tom Novacek
    Tom Novacek
    05.11.2010 10:32

    adresa na web výrobce:
    http://fstopgear.com/

  • Josef Plaček
    Josef Plaček
    05.11.2010 10:41

    -Tom Novacek:
    Určitě by jsme se někde někdy setkat mohli, během následiujícího roku budu totiž batoh kupovat a nebyl by problém se i přijet podívat ale to už předbíhám.

  • Petr Kubalík 1
    Petr Kubalík 1
    05.11.2010 15:58

    Další a super alternativa je Dakine sequence, sice trošku menší ale na jednodenní tůru se tam vleze všechno

  • Jan Bainar
    Jan Bainar
    05.11.2010 18:12

    taky bych si batoh nekoupil, nicméně oceňuju to, že se tu objevil poměrně netradiční článek.

  • Ignacius
    Ignacius
    06.11.2010 08:52

    Obcas mam pocit ze vyrobci fotobatohu svuj vytvor nikdy nemeli na zadech. Ulozny prostor pro fotak je vetsinou ok, ale vsechno ostatni je des a hruza. Pocinaje uloznym prostorem pro ostatni veci (obleceni, jidlo) a konce zpracovanim zad. Jeste jsem nenasel fotobatoh, ktery by mel zadove zpracovani (polstrovani, odvod potu, vetrani) alespon na urovni prumerneho trekoveho batohu.

  • Ignacius
    Ignacius
    06.11.2010 09:00

    A jak se tak divam na stranky F-stopu tak tato firma je toho zarnym dukazem. Misto zad tam prisroubovali drevenou desku. Hruza. Opravdu je nejlepsim reseni fotobrasna ulozena v opravdu kvalitnim batohu, ktery ktery se da poridit za polovicny ceny.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    07.11.2010 16:37

    To me presne zajima. Stovky let se nosi v batohu v horach svetr, jidlo, piti, plastenka a drobnosti jako je mapa, pistalka, fotoaparat, poslednich 10 let mobil a navigace.
    A firmy udelaji batoh, jakoby na tridenni trek a mista pro nefotograficke vybaveni je tam na dva pomerance, tuzku a mobil.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (20)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram