Recenze fotobatohu F-Stop Gear Satori

Stejně jako mnoho fotografů, i já jsem řešil, zda nosit fotovýbavu pouze v brašně a používat klasický batoh, nebo pořídit speciál. Od těchto fotobatohů mě však odrazovala nemožnost uložení dalších věcí potřebných pro celodenní toulky přírodou. Dnes recenzovaný fotobatoh americké firmy F-Stop Gear představuje kompromis, nabízí konstrukci klasického batohu, do kterého je možné vložit vnitřní část určenou pro fotovýbavu.

Stejně jako mnoho fotografů krajinářů – turistů přede mnou, i já jsem řešil, zda nosit fotovýbavu pouze v brašně a používat klasický batoh, nebo pořídit speciál, kde budu mít takříkajíc vše v jednom. Od těchto fotobatohů mě však odrazovala jedna jejich podstatná nevýhoda, a to nemožnost uložit další věci potřebné pro celodenní toulky přírodou a zároveň v nich mít tělo, několik objektivů, blesk a další drobnosti. Každý, ať už profesionální, nebo hobby typ představoval kompromis. Nakonec jsem narazil na fotobatohy americké firmy F-Stop Gear. Ty nabízí konstrukci klasického batohu, do kterého je možné vložit vnitřní část určenou pro fotovýbavu, takzvanou ICU (Internal Camera Unit) v několika volitelných velikostech (S, M, L, XL)

F-Stop Gear Satori Plně naložený fotobatoh

Zvolil jsem největší nabízený typ batohu Satori a ICU velikosti L. Toto řešení nabízí dostatek prostoru pro přenášení věcí nutných k celodenní akci, jak letní, tak i zimní. S trochou snahy do něj nacpete i věci pro letní bivakování na kopci.

Papírové údaje:

  • váha 1850g bez ICU
  • váha s ICU XL 2700g
  • objem 58l
  • vnitřní kovová kostra
ICU Přístup zády batohu k ICU

konstrukce batohu

Přístup k fototechnice je umožněn pouze přes výklopný zádový panel, což vidím jako výhodu při focení ve městech hemžících se nenechavými kapsáři. V panelu se nachází dvě nepromokavé kapsy na paměťové karty, krytky a další drobnosti. Ve víku jsou dvě kapsy, vnější a vnitřní síťovaná, která obsahuje i karabinu na připnutí klíčů. Uvnitř batohu je i úložný prostor na notebook, do kterého bez problémů dáte 15" laptop. Zepředu má batoh dvě objemné kapsy na zip, z boku pouze klasické bez zipu na odkládání drobností.

Využití upínacího systému a kapes Prostor nad L-ICU a vnitřní kapsy

Satori má vnější upínací popruhy odvozené z outdoorových a snowboardových batohů, připnete na něj cokoliv a ještě si budete moc vybírat kam. Stativ, karimatka a trekové hole nejsou žádný problém, v zimě sněžnice, snowboard, lyže. Ostatně toto bylo jedno z mých kritérií pro koupi fotobatohu.

Jak už bylo zmíněno, ICU se dělá v několika velikostech a vybere si opravdu každý, jak amatérský, tak i profi fotograf. Uspořádání je klasické, tělo s nasazeným objektivem uprostřed, okolo přihrádky pro další materiál. Samozřejmostí je variabilita celého ICU díky přepážkám se suchým zipem. Celé ICU lze vyjmou, uzavřít vlastním víkem a přenášet jako brašnu, ale předpokládám, že tato možnost zůstane spíše nevyužita.

ICU ICU

používání

K nošení není celkově co vytknout, snad jen že ramenní popruhy jsou od sebe na můj vkus příliš vzdáleny a nejsou ideálně tvarovány, ale zde se projevuje zhýčkanost kvalitními horolezeckými batohy různých značek. Tvarem a nošením je batoh jedním z mála takovýchto foto-speciálů, který se dá opravdu nosit celý den. Hlavně díky svému tvaru a použití vnitřního kovového rámu. Batoh je samozřejmě vybaven jak hrudním, tak bederním popruhem s kvalitními přezkami (několikrát vyzkoušeno nechtěným přišlápnutím). Na bederáku je vpravo praktická kapsička na drobnosti a vlevo oko na zavěšení různého materiálu. Tato oka jsou i na ramenních popruzích (kde se výborně osvědčila při zavěšení ferratových karabin) a na dalších místech po celém batohu.

Nevýhodou je absence integrované pláštěnky, která se však dá zakoupit od jiných výrobců. Také je drobný problém v místě styku nepromokavé kapsy zádového panelu s fotoaparátem, kde dochází k lehkému odírání materiálu batohu. To je však způsobeno kombinací dvou věcí: nepoužívám krytku patice blesku a hlavně Nikon D300 s nasazeným gripem je docela vysoký. Bez gripu fotoaparát zajede do ICU hravě. Absence tvarovaného zádového systému, který by i odvětrával, je daní za nízkou váhou kompletu.

Přední kapsa a upínací systém Průhledné kapsy v zádovém systému

A kde se dá F-Stop Gear Satori sehnat? V Evropě byste dovozce hledali marně, na stránkách výrobce však máte možnost fotobatoh zakoupit. V ceně 349 USD máte batoh, ICU dle vašeho výběru a dopravu zdarma. Cena je poměrně vysoká, ale plně srovnatelná s konkurencí.

Satori v akci Satori v akci
Trochu krkolomné focení na via ferratě
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taky..
    Taky..
    07.11.2010 20:31

    pochopil-li jsem ten systém dobře, tak drobky z rohlíku mi budou padat do fotovýbavy, protože ICU není se zadní stěnou nijak spojená?

  • Tom Novacek
    Tom Novacek
    07.11.2010 21:01

    to TakyHonza: díky za předmětnou poznámku. toto je bohužel nedořešené...

  • František Zemek
    František Zemek
    22.11.2010 20:28

    Já to vyřešil jinak, batoh z TESKA za tři stovky, do ,,spacákového,, oddílu dvacet let starou ROVI brašnu. Perfektně mi tam vleze, je jak z tama.
    Když se přesunuju, tak tam mám vše, /no vše, mašina tři skla a blesk/. Když se ,,ubytuju,, vytáhnu stařenku brašnu a du na věc. Pokud jsem na pochodu, tak volky nevolky batoh dolu, zipem otevřít, odklopit brašnu a mám to všecko na porajtě, pokud nenesu brašnu zvlášť a pokud mi někdo čmajzne batoh, čmajzne mi všecko a mám klid.

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    06.01.2011 15:33

    Fotobatoh jsem taky zavrhl, akorát v něm skladuju méně používaná skla :) Mně se na chození nejvíc osvědčila tahle brašna navlečená na bederním popruhu normálního batohu
    http://www.megapixel.cz/naneu-correspondent-c-7

    Vejde se tam kromě foťáku ještě jedno až dvě skla, která mám pohotově, zbytek mám v tom batohu. Je to bytelné a má to pláštěnku.

  • David  Navrátil
    David Navrátil
    23.01.2011 21:33

    Taky poslední dobou dumám nad tím, co vybrat za batoh, když jsu někam na hory, tak se to pěkně pronese.

    Zaujal mě hodně tenhle: Naneu Adventure K5
    http://www.megapixel.cz/naneu-adventure-k5
    ale cena je pro mě vysoko..

    půjdu proto nejspíš do tohodle:
    Naneu Military Ops Alpha-L
    http://www.megapixel.cz/naneu-military-ops-alpha-l

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (20)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram