Test digitální zrcadlovky Nikon D7000

Už nějaký čas se šeptalo o tom, že by Nikon mohl brzy představit nový model digitální zrcadlovky střední třídy. Vánoce se pomalu ale jistě blíží, a tak není divu, že tento okamžik nastal právě teď na podzim a světlo světa spatřil nový model Nikon D7000. Vypadá opravdu hodně zajímavě. Více v následujícím článku.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Obrázek č. 1 - Oficiální firemní snímek aparátu Nikon D7000 Obrázek č. 2 - Pohled na horní část aparátu Nikon D7000

Už teď se v internetových diskuzích množí debaty o tom, jakého modelu je D7000 nástupce, zda je nástupcem D5000 nebo D90. Těžko říct, ale osobně si myslím, že tohle není vůbec podstatné. Mnohem podstatnější je, jaký vlastně Nikon D7000 je a musím říct, že na mě udělal velký dojem.
V první řadě překvapilo mechanické provedení samotného těla, které je z větší části vyrobeno z kovového korpusu, odlitého ze slitin na bázi magnézia, což doposud nebylo u Nikonu v této kategorii fotoaparátů zvykem. Víceméně kovové tělo je navíc vybaveno utěsněním proti vnikání vody a prachu, což je u Nikonu v této kategorii také novinka. Tělo fotoaparátu je nepatrně větší, než třeba model D90, ale rozdíl je opravdu prakticky zanedbatelný. Tradičně má velmi dobře propracovanou ergonomii i ovládání, skvěle se drží i uživatelům s větší rukou a také provedení, rozmístění a popisu ovládacích prvků není moc co vytknout. I když drobné mušky se najdou. Především je to otočný volič expozičních režimů, který je sice velmi dobře proveden, ale z těla docela dost vyčnívá a tak se mi občas stalo, že při vkládání nebo vytahování fotoaparátu z brašny se mi nechtěně “podařilo“ přepnout režim do jiné polohy. Je to celkem nepříjemné, protože si toho člověk většinou všimne až v okamžiku, kdy zkazí první fotku, která ale může být právě tou neopakovatelnou. Tento drobný nešvar trápí Nikony už od dob modelu D70 a přitom by se dal snadno vyřešit jiným provedením tohoto voliče, případně v kombinaci s tužšími přechody jednotlivých stavů.

Další drobnou vadou je nezvyklé provedení přepínače režimů automatického zaostřování. Na přední stěně pod objektivem je obvyklý otočný a tradičně řešený přepínač pro přepínání automatického a ručního zaostřování. Současně však funguje také jako tlačítko, které v kombinaci s kolečkem na zadní stěně přepíná režimy zaostřovaní AF-S, AF-C a AF-A. Je to sice celkem logické a vhodné řešení, nicméně zcela nové a v tomto ohledu chybí na těle fotoaparátu jakákoli popiska. Informaci lze sice snadno najít v návodu k použití, ale bez něj na tento detail hned tak nepřijdete. Poslední drobnou výtkou je ne úplně dostatečná aretace dvířek kryjících sloty pro paměťové karty. Při manipulaci s přístrojem jsem tak občas nechtěně tento prostor zbytečně otevřel. Nicméně tohle už je spíše jen o zvyku a oblíbeném způsobu uchopování přístroje.

Obrázek č. 3 - Levá strana aparátu Nikon D7000 Obrázek č. 4 - Pravá strana aparátu Nikon D7000
Obrázek č. 5 - Zadní stěna aparátu Nikon D7000

Naopak přímo úžasný je hledáček. Je nejen velký (zvětšení x0,94), světlý a jasný, ale také se 100% zobrazením fotografované scény, což v této kategorii přístrojů rozhodně není obvyklé. O kvalitě hledáčku také svědčí použití plnohodnotného pentagonálního hranolu. Při pohledu do hledáčku objevíme také Nikonovskou klasiku v podobě průhledového displeje, jehož hlavní výhodou je možnost zobrazení některých informací přímo na matnici. Jde o případné varování, že v přístroji není vložena paměťová karta a při aktivaci černobílého režimu jsme na tento fakt také upozorněni ikonkou B/W, která se objeví v pravém dolním rohu matnice. Největší výhodou tohoto řešení je však možnost zobrazení pomocné mřížky na matnici a to bez nutnosti její výměny, pouhou aktivací v menu, což jistě ocení zejména fotografové architektury, pro které je sledování linií nutností. Stavový displej v hledáčku je pak proveden klasickými zelenými znaky a ikonkami, přičemž v uživatelském menu je možné si definovat, zda číselná část v pravé části má zobrazovat aktuální citlivost ISO (včetně indikace funkce automatické volby citlivosti ISO) nebo jen zbývající počet snímků, které pobere paměťová karta.

Obrázek č. 6 - Základ kovového korpusu těla fotoaparátu Nikon D7000 Obrázek č. 7 - Pentagonální hranol hledáčku

Novinkou v ovládacích prvcích je pak páčka na zadní stěně fotoaparátu, kterou lze snadno a kdykoli spustit režim živého náhledu a stejně tak rychle jej deaktivovat. Na horní straně této ovládací páčky je pak červené tlačítko, jehož stiskem přístroj zahájí natáčení videosekvence. Je to jednoduché, intuitivní a přitom dokonale funkční. Jinak zůstalo s ohledem na ovládací prvky vše při starém a osvědčeném systému, včetně grafického řešení menu. Tady snad jen stojí za zmínku, že i Nikon D7000 je konečně vybaven kompletní českou lokalizací menu a to včetně textové nápovědy k jednotlivým funkcím, která je ideální především pro ty, kteří s fotografováním teprve začínají a přitom neradi čtou návod k použití.
Až na zmíněné drobné nedostatky, které se však najdou na každém fotoaparátu, lze mechanické provedení, ovládání, menu i ergonomii fotoaparátu Nikon D7000 hodnotit jako vynikající a lze jen doufat, že zmíněné technické vychytávky se brzy stanou i v této třídě fotoaparátů standardem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Beneš 4
    Petr Beneš 4
    13.10.2010 21:48

    Trh sice hovori jasne z 80% na C a N ale Pentax K-5 je prima konkurence N D7000. Myslim ze jsou oba fotaky na velmi podobne urovni jak kvalitou tak cenou tela ... Ceny objektivu, to je na dlouhe rozmysleni :)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    14.10.2010 08:36

    Aby se nepopletly dve veci dohromady - ja osobne nepochybuji o tom, ze Pentax K-5 je dobry stroj. Jen rikam, ze z hlediska trhu, je proste realne konkurenci pouze teoretickou nebo jak se rika papirovou. To je proste holy fakt a dokonce to konecne procento Canon + Nikon na ceskem trhu je jeste docela o dost vysi nez tech 80% ale radeji jsem to mirne podsadil dolu, protoze (rpiznavam se dobrovolne) uplne presne cislo si uz nepamatuji ....
    To PROC se ostatni znacky prodavaji tak malo, to uz je vec jina, o tom se da debatovat ale myslim, ze je to mlaceni prazdne slamy.

  • Zdeněk Starý 2
    Zdeněk Starý 2
    14.10.2010 09:27

    Nový Pentax bych viděl jako konkurenceschopný pro začínající fotografy. Většina lidí, kteří už nějakou dobu fotí mají hromadu příslušenství Nikon/Canon a určitě to měnit nebudou. Ale většina lidí stejně sáhne po klasice...

  • Petr Beneš 4
    Petr Beneš 4
    14.10.2010 10:57

    Jasne, urcite Nikonista nebude prodavat svoje objektivy, aby si koupil Pentaxe K-5, ktery vypada velmi podobne jako N D7000 :)

  • Zdeněk Starý 2
    Zdeněk Starý 2
    14.10.2010 11:02

    Právě:) ale jinak jako Pentax K-5 je opravdu taky dělo...řekl bych +- stejný s nikonem D7000...

  • Štefan 5
    Štefan 5
    15.10.2010 20:59

    NIKON má 2 obrovské vady. Nemá servis na Slovensku a nemá české alebo slovenské menu.O menu v recenzii nie je nič spomenuté.
    Môj názor je že u akejkoľvek elektroniky je servis najdôležitejšia vec.Takže kupón na čistenie senzora je na Slovensku na prd.
    A čo sa týka menu, pre mňa je to tiež veľmi dôležité, niekde na ceste v zahraničí nie je čas listovať v príručke.
    Tieto 2 veci akúkolvek zrkadlovku Nikon u mňa diskvalifikujú. Mám Nikon D90 a prešiel som na Canon 5D a teda viem o čom hovorím.

  • To Shi
    To Shi
    15.10.2010 21:17

    2 HOGO-FOGO: Je smutné Števo, že jsi odsoudil Nikon, aniž by ses obtěžoval zadat do internetového vyhledávače www.nikon.sk. Našel bys tam 8 měst na Slovensku, kde jsou smluvní servisy Nikon připravené vyčistit snímač. No a pokud jde o slovenštinu nebo češtinu. Asi by bylo dobré před koupí nejen Nikonu, ale jakéhokoliv výrobku uvážit nakolik mi absence slovenštiny bude vadit.
    Na druhou stranu, pokud jsi přešel ke Canonu a jsi spokojený, pak je všechno v pořádku. Vždyť přece o to jde v první řadě, být sám spokojený.

  • domraků
    domraků
    16.10.2010 09:34

    Ahoj Michale, protože o D7000 uvažuji, stáhnul jsem si v plném rozlišení ukázkové fotky. Nejvíc mne zajímal strom u splavu, protože je z nabízených fotek focený s nejnižším ISO. Když jsem ho prohlížel v Photoshopu, nenašel jsem žádné místo vyloženě ostré. Nevzpomeneš, kam jsi zaostřoval? Nedáš na web také fotku s ISO 100? Díky, Radek

  • Štefan 5
    Štefan 5
    16.10.2010 20:04

    To-Shi:No neviem akú vierohodnosť má ten zoznam servisov, kde čistia senzory pre Nikon. Zhodou okolností bývam vedľa firmy Megafoto, ktorá je tam uvedená a zaručene takú službu nerobia. Totiž vôbec senzory nečistia.
    Na Slovensku funguje iba zberňa a foťáky vozia do Prahy. Hocaká prkotina je minimálne mesiac bez foťáku.
    Existuje aj konzultácia po telefóne alebo cez mail, raz som to skúsil, týžden som čakal na odpoveď, potom až po urgenciách zareagovali. Telefón samozrejme nedvíhajú. Aspoň ja som nemal to šťastie.
    Je možnosť ísť s foťákom do Viedne, ale to tiež nie je jednoduché.
    Samozrejme, nepotrebujem menu v slovenčine, môže byť české menu. Kompakty Nikon ho majú. Zrkadlovky nie.

  • Adam Sárička
    Adam Sárička
    16.10.2010 22:24

    HOGO-FOGO: D7000 češtinu už má, co vím.. D90 ne, to je pravda no..

  • VeRt
    VeRt
    17.10.2010 09:46

    Ešte jedna vec, má to AF Fine tune? na dpreview je napísané, že má.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.10.2010 08:57

    HOGO-FOGO : Nikon D7000 cestinu ma a je to uvedeno i v tomto clanku, staci si ho jen precist .... ;o)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.10.2010 09:01

    domraků: Je to take popsano v clanku, je to o tom, ze ve vychozim nastaveni fotaku je nastavena velmi nizka mira doostrovani. Nekdo to takto ma radeji a doostruje si rucne sam, komu to nepasuje, staci nastavit v menu vyssi miru doostrovani ....

  • Martin Jelínek
    Martin Jelínek
    18.10.2010 09:21

    On nemyslel softwarové doostření, ale hardwareovou korekci AF...

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.10.2010 10:13

    machmin: Jsi si jist? Koukni napred komu a na co odpovidam. ;o) Jinak HW korekce AF tam myslim je ale uplne jist si nejsem. Nicmene cesky manual bude jiste brzy ke stazeni, takze to pujde snadno zjistit.

  • Jaroslav Hvasta
    Jaroslav Hvasta
    18.10.2010 15:45

    Chtěl jsem se podívat na full HD video, ale nepodařilo jse mi ho stáhnout, používam Mozillu, tam naběhne prázdná stránka a na IE je vidět zase toto: Î<ź&#144;}ă&#136;Ńť®)ţjÁÎg $ČtárŮé#.mˇ}(D+s+ Ć,/Űű g@Ď’5üNÝAŇ sËAyÉ•ţßaöŇłwŚB0ôLlş5—$úĂ—íË Á‘Öp?&#144;Ѣ r=(¶?*¬śď}N¨4⡡&#144;që-łđÎ,Ň”ÝY–'deşâĎŢI´+xŽëbŔv—?ŃŚć˘r?¬7“I5C´JŰó4KÂťÖPâŕÉŕý`,qŮf26ŘTNUpŮŁ1ňa§Çs¬Q{YŚ0ć˘]I¤Äp3תZŹ5Ň‹RF-‘@tćt¤Gî<¸&#136;sÖ‡*¤źoĹŇü3mbćhGIw‡Š&#144;tp+#č5\×f¸őŤżţfM_˙8‚ĺuÂľ(ťc˘×ÇQóJÍąw`’s;Ű7Ýje.5ŽÓAţ (ă çZ™ĆéĎ™„ÔĽŁ¨:ÍĎ ‡Q=ť+&#136;53ŢřĎě˙&©2ćmdCç×1N‚Ńĺź·$ÝIë/F°"Îh.ĽäA˘s÷…_éţŁ ‘ů‚Ë9zĆ>?"”X&#129;MKĐn<5Lx»›š˛ć Ý9Ç(›(=éOĎ|v›wYíżQ:Î ®ej47.0ď°,¶Ő .....a jěště to pokračuje hodně daleko, poradíte prosím? Děkuji.

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    18.10.2010 15:57

    Tak jsem si ji dneska vyzkoušel na jedné předváděčce. Přijde mi, že ji z prava tak o 1 cm zkrátili (jen subjektivní pocit), respektive předělaly úchop. Jsa zvyklý na devadesátku, která do mé ruky opravdu sedne úplně ideálně, s tímto užším gripem jsem bojoval. Po minutě mě začala bolet ruka. Je to škoda, protože jinak je to opravdu sympatická mašinka. Mno, uvidím, jestli bude časem nějaký nástupce 300s, do té doby se mi devadesátka ještě amortizuje :))
    BTW. máte někdo také zkušenosti s úchopem? Jak vám připadla 7000 pohodlná? Já vím, že je tohle jen subjektivní a dost záleží na velikosti ruky, ale přesto jsem zvědavý...

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.10.2010 17:35

    divid.jh: Nevim kde je problem ale video jsem dal i sem :
    http://www.youtube.com/watch?v=qdQ6_565ado
    Lze tam pustit i ve Full HD ale je to spis jen takova legracka.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.10.2010 17:41

    Robert: Ja mam tlapu dost velkou a i tak mi D7000 prijde v pohode. To je ale cela tahle "velikostni rada" uz od dob D70 ....

  • tomas.starik
    tomas.starik
    18.10.2010 22:07

    Pěkná recenze!
    Jinak musím říct, že moje stařičká N.D80ka už má po víc než 4 letech tahání po horách a všelijakých krajinách docela dost. Původně jsem N.D7000 nevěnoval pozornost, protože jsem očekával, že to je náhražka nižších modelů, ale po recenzi zde a na dpreview.com jsem v ní našel jisté zalíbení. Musím však říct, že přeci jen výkon a cena mě asi k odhodlání a investici nepovedou. Počkám, zda-li se Nikon vytáhne s nástupcem D300s anebo asi spíše již D700..to bych si pak odpustil nějaké to pivko a pořídil něco lepšího.. ;-) Každopádně se mi to líbí a myslím že to bude vcelku prodejní hit.. PS: musím se přiznat, že jsem měl možnost fotit C.5D II pár dní a kdyby nebylo hluboko do kapsy (nic proti Michalovi :o) ) tak bych možná přesedlal.. Až mě to překvapilo jak ten foťák bezvadně fotí.. (S)mějte se!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (52)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram