Test digitální zrcadlovky Nikon D7000

Už nějaký čas se šeptalo o tom, že by Nikon mohl brzy představit nový model digitální zrcadlovky střední třídy. Vánoce se pomalu ale jistě blíží, a tak není divu, že tento okamžik nastal právě teď na podzim a světlo světa spatřil nový model Nikon D7000. Vypadá opravdu hodně zajímavě. Více v následujícím článku.

Příslušenství, cena a závěr

Nejdůležitějším příslušenstvím každé zrcadlovky (nejen té digitální) jsou objektivy a výběr dobrého objektivu je mnohdy důležitější, než výběr samotného těla fotoaparátu. Objektivů však existuje spousta a pro různé účely. Naprostá většina fotografů však potřebuje především nějaký základní univerzální objektiv pro většinu běžných situací. Právě takovým objektivem je AF-S Nikkor 18–105mm f/3,5–5,6 VR se kterým se bude Nikon D7000 prodávat v cenově zvýhodněném setu. I přes jeho nízkou cenu se nejedná o žádný běžný “setový“ objektiv ale o moderní a velmi dobře vybavený základní zoom. Daní za nízkou cenu (při koupi současně s D7000 vyjde přibližně na 5.000,– Kč včetně DPH) je plastový bajonet a absence gumového těsnění kolem bajonetu. Jinak ale objektivu nic nechybí, je vybaven osvědčeným stabilizátorem obrazu, ultrazvukovým motorem zaostřování a v ceně dostaneme i účinnou tvarovanou sluneční clonu. Také po stránce optických vlastností je tento objektiv na opravdu vysoké úrovni a jeho celkový poměr ceny k užitným vlastnostem patří v této kategorii objektivů v současné době ke špičce na současném trhu. Právě kvalitní a přitom cenově dostupné základní objektivy jsou u Nikonu již dlouhodobě velmi silnou zbraní a to již od dob prvních digitálních zrcadlovek. Pokud vám tedy Nikon D7000 padne do oka, rozhodně doporučuji využít právě tohoto zvýhodněného setu. Zmíněný objektiv najdete na produktovém snímku č.26.

Pokud však dáváte přednost pevným ohniskům, tak bych vás ještě rád upozornil na jednu možnost, kterou je objektiv AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G. Není to sice již vyslovená novinka ale pořád ještě patří do poslední generace objektivů. Jde o objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností a vysokou světelností určený právě pro digitální zrcadlovky s čipem formátu APS-C. Při crop faktoru x1,5 se tak vlastně dostáváme přibližně na ekvivalent 50mm, tak jak jsme mnozí byli zvyklí ještě z dob kinofilmu. Objektiv se prodává (snad jen zatím) pouze samostatně za cenu cca 5.500,– Kč včetně DPH. Pro mnohé tak může být zajímavou alternativou. Objektiv je také vybaven ultrazvukovým motorem ostření, ale stabilizaci u něj nečekejte, v této třídě to zatím tak nějak obecně není zvykem. V ceně za to ale dostanete nejen sluneční clonu ale také měkký obal. Má již také kovový bajonet a jeho gumové těsnění.

Zajímavou drobností je také fakt, že Nikon D7000 je plně kompatibilní se všemi myslitelnými objektivy s bajonetem Nikon “F“ a není omezen jen na některé typy, jako je to u nejlevnějších modelů Nikonu. D7000 funguje jak s objektivy AF (tedy s automatickým ostřením s pohonem z těla fotoaparátu), tak i s plně manuálními objektivy, včetně přenosu hodnoty clony do těla přístroje. Případně přes příslušnou redukci můžete na Nikon D7000 nasadit prakticky cokoli a vše bude fungovat, včetně měření expozice.

Obrázek č. 27 - objektiv AF-S DX 35mm f/1,8 G Obrázek č. 28 - Nikon D7000 s novým bleskem Nikon SB-700

Dalším oblíbeným příslušenstvím jsou externí systémové blesky. Současně s Nikonem D7000 byl ohlášen také nový blesk Nikon SB-700, který je k D7000 asi nejlepší možnou volbou. Není tak drahý jako nejvýkonnější profesionální verze (SB-700 bude k mání za cca 8.500,– Kč včetně DPH), ale omezen je však jen mírně nižším výkonem. Přitom je vybaven veškerým dostupným vybavením a funkcemi, včetně možnosti použití jako bezdrátově dálkově ovládaný blesk umístěný zcela mimo fotoaparát a nebo jej naopak použít jako blesk řídící jiné bezdrátově ovládané jednotky. Jeho výkyvná a otočná hlava umožňuje odrážené záblesky od okolních stěn či předmětů. Má také vestavěnou vysouvací rozptylku a odraznou destičku. V příslušenství pak najdete rozptylný softbox, sadu nasazovacích filtrů pro specifická zabarvení světla, krytku spoje fotoaparátu a blesku pro použití v náročnějších externích podmínkách, měkké pouzdro a také stojánek, sloužící pro postavení blesku mimo fotoaparát nebo jeho případné umístění na stativ.

Obrázek č. 29 - Záblesková sada pro makrofotografii Nikon SB-R1 Obrázek č. 30 - Bateriový grip MB-D11

Náročnější fotografové také mohou Nikon D7000 rozšířit o bateriový grip MB-D11, který má další spoušť usnadňující fotografování na výšku, další baterii a také samostatné přední ovládací kolečko. Užitečným příslušenstvím je také dálkové ovládání. K dispozici jsou dvě varianty, jednak kabelová dálková spoušť MC-DC2, a nebo bezdrátové dálkové ovládání ML-L3. Osobně bych rozhodně doporučil bezdrátové ovládání, není o moc dražší jak to kabelové, je to podstatně pohodlnější, navíc si jím zbytečně nezaplníte připojovací konektor, který se může hodit třeba pro externí GPS jednotku. Také se mi podařilo odhalit zajímavý ale podstatný detail, kterým je jeden senzor pro příjem signálu z bezdrátového ovladače navíc, najdete jej na zadní stěně fotoaparátu. Je to drobnost, ale velmi užitečná, protože při ovládání fotoaparátu tímto ovladačem můžete stát jak před ním, tak i za ním. Dosavadní fotoaparáty měly tento přijímací senzor jen na přední straně fotoaparátu, což znesnadňovalo jeho ovládání, pokud jste stáli za ním.

Obrázek č. 31 - Nikon D7000 s nasazeným bateriovým gripem MB-D11 Obrázek č. 32 - Kabelové dálkové ovládání MC-DC2
Obrázek č. 33 - Bezdrátové dálkové ovládání ML-L3

Posledním příslušenstvím, které bych rád zmínil je externí GPS jednotka Nikon GP-1, kterou lze připojit k fotoaparátu, a která vám následně do dat Exif uloží přesnou informaci o místě, kde byl snímek pořízen. Je to opravdu skvělá vychytávka, kterou zatím mnoho výrobců u svých digitálních zrcadlovek neumožňuje. Tady je však velká škoda toho, že Nikon nasadil na toto užitečné zařízení zcela absurdně vysokou cenu (aktuálně kolem 7.200,– Kč včetně DPH). Přitom externí GPS jednotky například k mobilním telefonů se cenově pohybují pod jeden tisíc Kč včetně DPH. Za cenu, kterou stojí GP-1, pak můžete běžně pořídit špičkové plnohodnotné automobilové nebo turistické navigace i s mapovými podklady.

Závěrem bych ještě zmínil také novou verzi programu Nikon View NX2, která je zdarma ke stažení na stránkách výrobce a také se dodává na přiloženém CD k fotoaparátu. Kromě toho, že slouží jako rychlý a přehledný prohlížeč fotografií, tak je zde také možnost zobrazení dat z GPS jednotky na mapě. Do snímků, které informaci o souřadnicích neobsahují, je ji možné v tomto programu také snadno a rychle přiřadit. Ale hlavně – nově je tu také možnost v tomto programu zpracovat (nebo jak se dnes občas říká vyvolat) fotografie ve formátu RAW a převést je do jiného formátu. Absence této možnosti byla dříve Nikonu často vyčítána a tak je nyní konečně k dispozici.

Zajímavou a podstatnou věcí také je, že při zakoupení fotoaparátu dostanete přibalen také kupón na několik bezplatných odborných vyčištění snímacího čipu od nečistot ve značkovém servisu. Nikon je tak jediný výrobce, který něco podobného nabízí. Čištění v servisu sice není nutné příliš často, ale občas se to hodí a ušetříte tak nemalou částku, protože za normálních okolností si servisy jiných značek účtují za tuto operaci řádově několik stokorun.

Závěrem bych chtěl říci, že už dlouho jsem nebyl žádnou novou digitální zrcadlovkou tak nadšen, jako je to v tomto případě. Kvalita provedení, obrazová kvalita i nabídka funkcí a příslušenství jsou opravdu na špičkové úrovni a Nikon D7000 bude jen těžko hledat na trhu nějakého konkurenta. Silnou zbraní D7000 je také nabídka výborných a přitom cenově dostupných základních objektivů, zejména pak doporučuji cenově zvýhodněný set s objektivem AF-S Nikkor 18–105mm f/3,5–5,6 VR. Vytknul bych pouze již zmíněné provedení voliče expozičních režimů, které se dá snadno nechtěně a nevědomky přepnout do jiné polohy a ještě nedostatečně aretovaná dvířka pro paměťové karty. Neodpustím si také ještě jednou poznámku k ceně GPS jednotky. Ještě že existují neznačkoví alternativní výrobci … ;o)

A co cena nového fotoaparátu Nikon D7000? Zatím (10/2010) ještě není v prodeji, ale podle všech dostupných informací by reálné ceny měly vypadat velmi zajímavě – asi takto :
Tělo Nikon D7000 – 29.990,– Kč včetně DPH
Set s objektivem AF-S Nikkor 18–105mm f/3,5–5,6 VR – 34.990,– Kč včetně DPH
Set s objektivem AF-S Nikkor 16–85mm f/3,5–5,6 VR – 41.990,– Kč včetně DPH
Set s objektivem AF-S Nikkor 18–200mm f/3,5–5,6 VR – 43.900,– Kč včetně DPH

Na stránkách českého zastoupení <a herf=„http://ww­w.nikon.cz/cs_CZ/“>­Nikon CZ s.r.o. najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat na své jméno podle výrobního čísla, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • tomantl
    tomantl
    27.04.2011 19:17

    jen reaguji na komentář Jindricha Vosmika: stran šumu (viz DIVA) je 550D s D7000 naprosto srovnatelná, dokonce na ISO 800-3200 je 550D lepší (stále ale hovoříme o minimálních rozdílech).
    Obecně řečeno je D7000 pěkná hračka, rozhodně však nic revolučního ani převratného, navíc předražená. Zde si můžete porovnat výstupy z různých DSLR - http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
    Osobně jsem Nikonům nepřišel na chuť, protože kvalitu vykreslení, barvy atd mají slabší. Porovnal jsem i fotky z D700 ca 550d a za běžného světla má jasně lepší vykreslení i barvy 550D. A to markantně.

  • tomantl
    tomantl
    27.04.2011 19:30

    zde jsou ke stažení nezávislé srovnávací snímky z D700 a 550D: http://www.ulozto.cz/8800436/d700-vs-55d-7z

  • Daaali
    Daaali
    14.06.2011 22:59

    tomantl:
    pouzivat ten spomenuty web na nejake porovnania je pre mna pase uz par rokov, Vtedy som si vsimol, ze fotografie toho baraciku u dvoch roznych modelov, ktore by sa casovo mali rozlisovat min. rok su identicke,... teda identicke tiene a ani rastlinky nevyrastli ani o chlp. Teraz to uz nenajdem, ale staci si pozriet porovnanie z Canon 5DmarkII a Canon 7D, a bude kazdemu jasne ze ten Canon ma strasnu kresbu, preto ho preboha nekupujte!!!
    Tolko k tym nezavyslim snimkam.
    Nepochybujem, ze Canony fotia dobre.
    Co sa tyka 7000D, ten dynamicky rozsah je skutocne ohromujuci!!!

  • Jiří Stránský
    Jiří Stránský
    01.08.2011 09:27

    Uvažuji o koupi tohoto modelu v setu s objektivem AF-S Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6 VR ještě s bleskem SB-700 a tímto objektivem navíc NIKON NIKKOR 70-300MM F4.5-5.6G IF-ED AF-S VR.
    Mám nyní již asi 8 let Nikon D70 a asi 2 roky jsem aktivně nefotil. U D70 jsem měl také set asi 18-70 a pak další objektiv 70-300 (servomotorové ostření) stříbrný tubus, ale ten myslím byl podstatně horší, než je tento nový. Netuším ale jak velké rozdíly jsou. Prosím o doporučení a radu, zda přikupovat zmiňovaný objektiv.

  • miroslav bula
    miroslav bula
    18.02.2013 13:25

    D@li
    Jestli to není tím, že je to plakát :-D
    aneb - House Poster

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (52)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram