Test bezdrátového hledáčku Aputure Gigtube Wireless

K výbavě fotografa často patří kabelová spoušť pro smínání ze stativu bez roztřesení fotoaparátu. Někteří z vás mají možná bezdrátovou spoušť. Otestovali jsme příslušenství, které jde ještě dál: bezdrátový LCD displej s živým náhledem kombinovaný se spouští – Aputure Gigtube Wireless.

K výbavě fotografa často patří kabelová spoušť pro smínání ze stativu bez roztřesení fotoaparátu. Někteří z vás mají možná bezdrátovou spoušť. Otestovali jsme příslušenství, které jde ještě dál: bezdrátový LCD displej s živým náhledem kombinovaný se spouští – Aputure Gigtube Wireless.

Myšlenka je to jistě zajímavá. Nemusíte být u fotoaparátu a přesto vidíte, co se děje v záběru, a v kterémkoliv okamžiku můžete z bezpečné vzdálenosti (dle výrobce až 110m) stisknout spoušť. Bohužel není vše tak růžové jak to na první pohled vypadá. Ale začněme od začátku.

Co dostanete v balení

Bezdrátový hledáček Aputure Gigtube Wireless dostanete v menší ploché krabičce, která na první pohled svádí k dojmu, že je v ní kompaktní fotoaparát. Na obalu je totiž zadní strana přístroje s LCD displejem, která opravdu vypadá jako kompakt. Uvnitř balení je pak vše, co potřebujete. Samotný hledáček, vysílač/přijímač s anténkou, propojovací kabel mezi vysílač a fotoaparát, prodlužovací kabel pro přímé propojení hledáčku s fotoaparátem, nabíječka a dokonce poutko na ruku.

V balení nebyl český návod, v prodejním ale je. Baterie je v hledáčku i ve vysílači stejná (NP-60) a je již vložená v přístroji, ve kterém se také nabíjí dodanou nabíječkou. Ta má běžný USB kabel jako u čteček karet a je tedy možné nabíjet baterie i z počítače.

balení obsah balení

Hledáček se vyrábí v různých variantách pro řadu digitálních zrcadlovek, kompletní přehled modelů najdete například zde. Testovací kus byl model GW3C pro fotoaparáty Canon EOS 7D, 50D, 40D, 1D Mark IV, 1D Mark III, 1Ds Mark III. Testoval jsem na EOS 50D.

Specifikace

Dle specifikací komunikuje hledáček s vysílačem na 433MHz a 2,4GHz. Co to znamená není nikde upřesněno, ale domívám se, že na jedné z frekvenci se přenáší obraz z vysílače do hledáčku, a na druhé opačným směrem povely pro fotoaparát. Dosah má být 70–110 metrů a v případě rušení signálu je možné využít čtyři různé kanály (nutné přepnout jak na vysílači tak na hledáčku).

Lithiová baterie NP-60 použitá ve vysílači i v hledáčku má kapacitu 1200mAH a nabíjí se přibližně 3,5h. Ve vysílači by pak měla vydržet až 6 hodin. V hledáčku ovšem pouze 1,5 hodiny.

Vysílač s rozměry 87×50×41mm je velmi podobný odpalovači studiových blesků a stejně tak ho lze upevnit do sáněk blesku. Kromě vypínače a tlačítka pro volbu kanálu na něm nenajdete žádné ovládací prvky. Červené číslice ukazují číslo kanálu. Dioda „power“ svítí zeleně pokud je hledáček zapnutý a červeně při slabé baterii. Dioda „signal“ zeleně indikuje připojení fotoaparátu a červeně příjem signálu z hledáčku.

vysílač / přijímač vysílač v rozloženém stavu

Hledáček má rozměry většího kompaktu, tedy 127×79×30mm a dokonce má miniaturní grip. Drží se stejně jako kompakt a ve stejném místě má tlačítko spouště. Zatímco přední strana s krytem baterie je prakticky prázdná, zadní straně vévodí 3,5" TFT displej. Má rozlišení 230 400 bodů a zobrazí 16 milionů barev. To není žádný zázrak, jak ale vysvětím dále, lepší by stejně neměl smysl. Displej je schovaný pod krytkou, ze které se při vyklopení stane praktické stínítko. Pokud by vám toto řešení nevyhovovalo, lze celý kryt i se stínítkem sundat. Na levé straně najdete čtyři tlačítka. „Menu“ k procházení nastavení hledáčku, „set“ pro změny nastavení, „channel“ pro volbu kanálu a „sleep“ k uspání displeje a šetření baterie (spoušť stále funguje). I na hledáčku je několik diod indikujících například stisk spouště nebo spánek. Za zmínku stojí ještě závit pro upevnění na stativ a jako zajímavost mřížka chlazení.

Vše je vyrobeno z plastu a díky tomu je hledáček relativně lehký. Přesto vypadá odolně. Jedinou výhradu mám ke stínítku, které je opravdu „plastové“ a při jeho sundavání jsem měl strach, abych něco nezlomil. Při běžném používání se ale nemusíte bát, že by nevydrželo. Naopak dobře chrání displej.

bezdrátový hledáček hledáček v rozloženém stavu

Jak to celé funguje

Zapojení je jednoduché. Připevníte vysílač na sáňky blesku (nebo, pokud chcete blesk používat, položíte ho vedle), propojíte rozdvojeným kabelem s fotoaparátem podle pravidla „kam to pasuje, tam to zastrčím“, zapnete a zvolíte kanál. Pak zapnete hledáček a vyberete stejný kanál i na něm. Hotovo, stačí zapnout fotoaparát.

Protože přenos obrazu do hledáčku probíhá přes televizní výstup fotoaparátu, vidíte na disleji hledáčku přesně to, co se běžně zobrazuje na LCD fotoaparátu (včetně všech informací o nastavení fotoaparátu). Pro živý náhled je tedy nutné zapnout na fotoaparátu živý náhled. A protože obraz je televizní „kvality“, naprosto stačí výše zmíněné nízké rozlišení disleje. Trochu škoda, že výrobce nepoužil pro přenos obrazu moderní HDMI, které už většina fotoaparátů má, a které nabídne vyšší rozlišení. Obraz hledáčku můžete částečně vylepšit nastavením jasu a kontrastu displeje, velký efekt jsem ale nepozoroval. Dále můžete nastavit čas, po kterém displej „usne“, a zda se má na obrazovce zobrazit informace, co se zrovna děje (fotoaparát ostří, čeká se na fotku…). Kromě obrazu z fotoaparátu vidíte na LCD už jen dva další údaje. Číslo kanálu a ikonku se stavem baterie hledáčku (ten je možné v procentech zjistit i v menu).

Spoušť je na celém přenosu obrazu naprosto nezávislá a funguje jako běžná kabelová spoušť. Můžete proto očekávat stejné funkce včetně aretace pro bulb.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram