Jak fotografovat zvířata

Fotografování zvířat ve volné přírodě je asi nejnáročnější fotografickou disciplinou zejména z hlediska vybavení a přípravy fotografa na snímek. V článku se dozvíte, jaké fotoaparáty, objektivy, filmy jsou vhodné pro fotografování zvířat. Jednu věc chci zdůraznit. Fotografové zvířat musí dodržovat zásadu, že žádná fotografie nesmí ohrozit život zvířete.

Jak fotografovat zvířata

Fotografování zvířat ve volné přírodě je asi nejnáročnější fotografickou disciplinou. Nutná je dokonalá znalost zvyklostí a míst výskytu zvířat. Zvířata vycházejí do otevřených prostor obvykle velmi brzy ráno nebo po západu slunce. Z toho vyplývá většinou chronický nedostatek světla. Další důležitou věcí je maskování. Je třeba využívat přírodních úkrytů – stromy, keře, velké kameny, myslivecké posedy. Někdy je jediným řešením maskovací stan. Nutný je oděv splývající s přírodou, ticho a žádné rušivé pohyby.

Vzniká spousta fotek zvířat v zoologických zahradách. Často nepoznáte, zda je to v zoo nebo v přírodě. I v nesmírně obtížných podmínkách ve volné přírodě však snímek musí mít kompozici, ostrost, osvětlení – fotografie je dobrá nebo špatná.

Fotografování zvířat ve volné přírodě však vždy bude jedinečnou disciplinou. Fotografováním obohacujeme hlavně sami sebe. Dobrý snímek získaný v přirozeném prostředí bude pro každého vždy patřit mezi ty nejcennější.

Čím fotografovat zvířata

Fotoaparát

Důležitá je tichá závěrka. V případě, že budete někde na posedu, vemte si s sebou prošívanou deku, kterou přehodíte přes sebe, když budete fotografovat – utlumí zvuk a zároveň se hodí, když je zima.
Autofokus zejména za špatných světelných podmínek bývá problematický. Navíc některé kombinace např. minolta 800si a Sigma 135–400/4.5–5.6 jsou pěkně hlučné. Pro zachycení v blízkosti letícího ptáka nebo např. vážky je autofokus většinou příliš pomalý. Proto je výhodnější manuální ostření. Nejlepší je zaostřit určité místo a zmáčknout v okamžiku, kdy se tam zvíře objeví.

Lepší těla mívají dálková ovládání. To bývá nutné např. u fotografování hnízd ptáků, kde by viditelná přítomnost člověka ptáky příliš rušila.

Objektivy

Částky zde mohou být opravdu astronomické. 600mm/4 stojí kolem 400 000 Kč. 300/2.8 bývá kolem 150 000 Kč. ZOOM 150–400/4.5–5.6 Canon se stabilizátorem obrazu stojí asi 77 000 Kč. Stabilizátor obrazu má zatím jen Canon a je to určitě jedinečná věc. Umožní vám fotografovat z ruky do času kolem 1/4s. Bohužel nemám s IS vlastní zkušenost.

Mezi cenově relativně dostupné objektivy patří pevná ohniska 400/5.6 od Tokiny nebo Sigmy do 30 000 Kč. Cenově nejdostupnější jsou asi Sigma 135–400/4.5–5.6 (v akci v LM Fotu Praha za 15 600 Kč) a Sigma 170–500/5.6–6.3. Všechny tyto objektivy mají vedle clony jednu velkou výhodu proti drahým vysoce světelným objektivům: hmotnost kolem 1,5 kg a možnost manipulace z ruky.

Pro fotografování z ruky platí užitečné přibližné pravidlo: nejdelší čas může být maximálně rovný převrácené hodnotě ohniskové vzdálenosti objektivu v mm!

Vynikající pomůckou, která prodlouží ohniskovou vzdálenost objektivu je telekonvertor. Běžná jsou prodloužení 1,5× a 2×. Bohužel však stejným poměrem klesne světelnost objektivu, z čehož vyplývá prodloužení expozičních časů. Dobře hodnocený telekonvertor Kenko 1,5× stojí kolem 4500 Kč. Musí se rovněž počítat se zpomalením autofokusu. U transfokátorů jako 135–400 je autofokus spolu s telekonvertorem v případech, kdy je nutné velmi rychlé zaostření, vyloženě nepoužitelný.

Blesk

Silný blesk směrové číslo kolem 50 může být vynikajícím nástrojem. Je to trochu špinavý nástroj, neboť plaší zvířata. V některých případech může dojít až k úhynu zvířete (tetřev v zimě) či přerušení důležitých námluv. Pak ani nádherná fotografie neomluví. Někdy může být chování fotografa důvodem k útoku zvířete. Existují případy napadení divokým prasetem i udupání fotografa slony.

Stativ

Třínohý stativ nebo monopod jsou výborné. Vyberte si černé stativy – neplaší zvířata.

Filmy

Nejvýhodnější jsou citlivé negativní filmy ISO 400 a více. Dobrý je Fuji Superia ISO 800. Pouze v případech, kdy je k dispozici dostatek světla a stativ, je možné použít špičkové inverzní materiály, jako Fujichroma Velvia 50. To je však bývá vyjímka. Profíci s vysoce světelnými teleobjektivy fotografují často na minimální clonu 2,8 a pak mohou použít méně citlivý film s jemným zrnem.

O fotografování zvířat se můžete více dočíst v článku Moje zkušenosti s fotografováním kamzíků a svišťů

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Veber
    Jan Veber
    23.11.2003 15:32

    Dobré odpoledne, rád bych jen upozornil, že Canon se stabilizátorem je 100-400 L IS a ne 150...Jinak velmi zajímavý článek!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram