Na trh přichází další amatérská zrcadlovka firmy Nikon. Tou je Nikon D3100, který je nástupcem verze D3000. Rozdíly rozhodně nejsou jen kosmetické.

Nikon D3100

Nikon D3100 s objektivem 18-55mm VR Nikon D3100 s objektivem 55-300mm VR

Hlavní rozdíly D3100 a D3000

  • čeština
  • režim videa (včetně Full HD)
  • vyšší rozlišení čipu
  • některé ovládací prvky

Kompletní technické specifikace najdete na adrese Nikon.cz

Mechanické provedení, ovládání

Horní strana Hlavní volič; režimy snímání

Nikon D3100 je nástupcem Nikonu D3000. Je stále malý – 124 × 96 × 74,5 mm, lehký – cca 500gramů (bez objektivu). Konstrukce je celoplastová. Působí však poměrně robustním a bytelným dojmem. Dobře tak padne do ruky především uživatelům s menšíma rukama. Zadní stranu z velké části zabírá 3" LCD displej se standardním rozlišením 230tisíc bodů.

Zadní stěna

Oproti verzi D3000 najdeme několik ovládací prvků navíc – tlačítko „i“ ve sloupci vlevo od LCD. Nad křížovým voličem vpravo je zcela nově zapínání živého náhledu a tlačítko pro záznam videa. A konečně pod hlavním voličem režimů je páčka režimu snímání. Trend ve zmenšování těl má své neduhy. Osobně preferuji nastavení ostření na prostřední bod a tak jsem si i fotoaparát nastavil. Bohužel jsem si velmi často polohu ostřícího bodu nechtěně posunul k pravému kraji – zajistila to dlaň opřená o zadní stěnu a tím o křížový volič.

Pro uživatele, který si bude kupovat svůj první fotoaparát je pravděpodobně nejpodstatnější to, že Nikon D3100 má v nastavení jazyků i ČESKÝ jazyk (a je tím první v amatérské třídě). Menu je propracované, společně s návodem k použití (který jsem k dispozici u tohoto balení neměl) bude jistě snadné dohledat, co která funkce znamená. Pokud jej však nebude chtít číst v „papírové podobě“, pak je tu pro vás Režim průvodce (GUIDE), který se může stát i díky češtině vaším prvním učitelem. Po stisku tlačítka se Nápověda u každé položky, kterou zrovna máte na displeji, ukáže jasná informace o funkci. Třešinkou na dortu je možnost nechat natáčet menu podle polohy fotoaparátu (standardně zapnuto). Musím tedy konstatovat, že sice poměrně pozdě, ale konečně má Nikon (po profesionálním modelu D3s) počeštěné menu a že je počeštěné velmi dobře.

Hledáček je opět zrcadlový a zobrazuje přibližně 95% fotografované scény. Disponuje dioptrickou korekcí v rozsahu –1,7 až +0,5 dioptrie. Ukazuje vše, nač jsou současní uživatelé zvyklí s výjimkou nastavení konkrétní hodnoty ISO (zobrazuje pouze případnou volbu ISO Auto). LCD může hledáček zastoupit a dokonce jej i předčí díky větší míře informací a možností zapnout výše zmíněný režimu Průvodce a nápovědu. Hledáček je postupně vytlačován funkcí živého náhledu, který nechybí ani zde. V tomto režimu lze (v některých případech) jednodušeji manuálně ostřit. Rozhodně je živý náhled určený pro natáčení videa. V případě aktivace stálého ostření (položka v menu při režimu živého náhledu) ostří D3100 průběžně i při natáčení videa.

Protože se bude jednat o jeden z nejlevnějších modelů firmy Nikon, není mu právě díky doplněné češtině již co zásadního vytknout.

Již opakovaně zmíněný Průvodce nastavením je asistenční režim, který uživateli pomocí nápověd pomáhá optimálně nastavit hodnoty. Režim detekce motivu zase některé parametry nastavuje automaticky těsně před otevřením závěrky. Pro dokonalejší snímky můžeme nastavit optimalizaci snímků podle šesti základních motivů, kterými jsou standardní (přednastavená hodnota), neutrální, se zvýšenou saturací, černobílý a režim pro fotografování krajin a portrétů.

Zajímavý je 11 bodový systém automatického zaostřování, který bezchybně pracuje i za velmi slabého osvětlení (má však pouze jeden křížový ostřící bod). Osobně třeba přisvětlení autofokusu (realizované skvěle klasickou žárovkou a tedy ne bleskem) prakticky nepoužívám, neboť v absolutné tmě nefotím a všude jinde si automatické ostření obvykle poradí velmi dobře. K dispozici jsou tyto režimy ostření – automatická volba režimu vybere buď jednorázové, nebo kontinuální ostření (AF-A), jednorázové zaostření (AF-S), kontinuální zaostřování (AF-C) a samozřejmě lze ostřit manuálně. Použít můžeme i systém 3D tracking, kdy si aparát sám předává fotografovaný objekt mezi jednotlivými ostřícími poli. V režimu živého náhledu lze použít jednorázové zaostření (AF-S), nepřetržité zaostřování (AF-F) a manuální zaostřování (MF) a lze je kombinovat s detekcí tváře, nebo sledováním objektu.

Fotoaparát má v továrním nastavení některé zásadní funkce pro zpracování snímků zapnuté. Je to mj. funkce Active D-Lighting, která prokreslí stíny u kontrastních scén, či redukce šumu.

Úpravy fotografií

Rozsáhlá je nabídka funkcí pro dodatečnou úpravu fotografií přímo ve fotoaparátu. Jde o prosvětlení stínů (D-Lighting), korekce červených očí, ořez snímků, monochromatický režim, aplikace digitálních filtrů (sedm možností), vyvážení barev, zmenšování snímků, prolínání snímků (lze pouze RAW), zpracování formátu RAW, rychlé vylepšení snímku, srovnání horizontu, korekce zkreslení, rybí oko, omalovánky (cca jako perokresba), korekce perspektivy a efekt miniatury.

Objektiv 18.00 - 105.00 mm f/3.5 - 5.6, clonové číslo f/3.5; čas 1/60 s; ISO: 3200, Ohnisková vzdále

Videorežim

Videorežim se v zrcadlovkách prostě objevil a je i zde. Podle mého názoru je to dobře. D3100 zaznamenává video ve formátu MOV s kompresí H.264/MPEG-4 s mono zvukem. Maximální rozlišení je Full HD 1920 × 1080, ale pouze s 24 snímky za sekundu. V HD rozlišení (1280 × 720) je to až 30 snímků za sekundu. Video je k dispozici (samozřejmě) pouze při režimu živého náhledu. Trošku může být problém s rychlostí ostření. Když rychle změníte vzdálenost scény, nebo zoom, pak může znatelnou dobu trvat než se autofokus (AF-F) „chytí“. To je ovšem zcela standardní. Při běžných scénách a rychlostech změn stálé ostření fungovalo s oběma objektivy velmi dobře. Ukázku videa ve Full HD rozlišení najdete zde a v HD zde.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    26.08.2010 21:24

    no, to jsou teda trendy :-(((
    Jinak mě překvapilo těch 14 MPix v low-endové DSLR.

  • Kamil Rezac
    Kamil Rezac
    27.08.2010 07:47

    Jifi: Tim se nejspis mysli zrcatka misto hranolu (u drazsich tel je tam skutecne kus skla, v levnejsich je poskladan obvod hranolu ze zrcatek)...

  • Kamil Rezac
    Kamil Rezac
    27.08.2010 07:49

    Jeste odkazy ;)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pentaprism
    versus
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pentamirror

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    27.08.2010 08:17

    "Hledáček je postupně vytlačován funkcí živého náhledu".. To je pěkná ptákovina. Sám na zrcadlovce živý náhled mám a použiju ho tak dvakrát za rok. A všichni, které znám, jsou na tom podobně. Živý náhled je funkce navíc, rozhodně se u zrcadlovky nejedná o "vytlačování" hledáčku.

  • Jiří Šindler
    Jiří Šindler
    27.08.2010 11:41

    ,,V Nikonu D3100 je také CCD čip..." nebo cmos ? ...opět zrcadlový( zřejmě reakce na nové zrc.Sony A33,A55,kde v hledáčku koukáme na LCD.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    27.08.2010 11:53

    David Lukáš: ti, kdo přechází z běžných kompaktů (a je jich hodně) využívají LV více, než "starší" zrcadlovkáři. Dokonce se při LV i reálně dokonaleji ostří amimochodem v tu chvíli odpadá problém BF a FF. Samozřejmě, že ostření při LV je vhodné pouze pro něco a pro něco jiného je absolutně nevhodné (nap. letovky). Ale taková kytka při malé HO se při LV ostří (manuálně samozřejmě) mnohem lépe (znám botaniky, kteří publikují a tohle mám od nich). A množství informací je na LCD zásadně vyšší, někdo to rád. Osobně nedám na hledáček dopustit, ale stejně tak rád využiji, když to má smysl, LV.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    27.08.2010 15:03

    Přesně jak píše Juráš - už jsou na trhu první přístroje, které sice mají zrcadlo (opravdu fyzicky), ale hledáček je přesto digitální EVF...

    Jinak k tomu LiveView- Petr má pravdu s tím vyšším využitím u "mladých". Já sám jsem sice tomuto nepřišel na chuť u DSLR, ale třeba u kompaktu Canon G10 u mě displej nad optickým průhledovým hledáčkem zvítězil naprosto drtivě, zrovna tak při testech Oly PEN mě absence klasického hledáčku netrápila ani náznakem.

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    27.08.2010 17:53

    Přesto tvrdím, že pojem "vytlačování hledáčku funkcí živého náhledu" u zrcadlovek, je ptákovina. Je to pouze funkce navíc vhodná pro určité situace (focení nad hlavou, ze stativu atd). Až bude u zrcadlovek hledáček "vytlačen", zahodím foťák a začnu malovat:-)

  • Jiří Týř
    Jiří Týř
    27.08.2010 22:31

    Nesouhlasil bych, že u zrcadlovky je žívý náhled zbytečný. Myslím, že je to naopak. Živý náhled usnadňuje kompozici a velmi přesné ostření. Dále je dobře využitelný třeba při focení s přístrojem nad hlavou nebo při momentkách.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    28.08.2010 06:59

    1200ZZR - podívej se na ty nové Sony... Současný LiveView na zadním displeji určitě klasický hledáček nevytlačí, o tom asi není žádný spor, je hodně situací, kdy nevyhovuje držení atd. Ale u toho konceptu z A33/A55 už bych si až tak docela jistý nebyl...

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    28.08.2010 11:13

    Ještě pro ty co neumí číst, netvrdím, že je živý náhled zbytečný, je v mnoha situacích jistě výhodnější než hledáček. Jen tvrdím že věta, "Hledáček je postupně vytlačován funkcí živého náhledu", je u pravých zrcadlovek ptákovina.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    28.08.2010 12:20

    Před pár měsící LV neexistovalo. Neexistovaly bezzrcadlovky. Třeba Sony NEX-5 (s objektivem 18-200 je to docela podivný stroj) nemá ani zrcadlo, ani hledáček (natož optický). A to jsou současné trendy. => "je vytlačován". To rozhodně neznamená, že převažuje...

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    28.08.2010 16:03

    Pak asi neumím česky. Termín "je vytlačován" bych použil před pár lety pro kinofilm vs. diditální fotografie. Kinofilm byl opravdu vytlačován a téměř vytlačen. Znamená to, že byl nahrován něčím jiným, co převážilo. Můžete tu schválně udělat hlasovací anketu, kolik majitelů zrcadlovek s funkcí LV, používá tuto funkci častěji, než hledáček, nebo tak hodlá do budoucna činit.

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    28.08.2010 16:04

    edit: pardon za překlep, bylo míněno "byl nahrazován"

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    28.08.2010 20:03

    1200ZZR - kdybys před pár lety udělal anketu kinofilm kontra digi, tak by to asi vyšlo pro kinofilm, výsledek je ovšem "trochu" jiný. S tou anketou kolem LV to bude stejné - vyjde jasně pro převahu normálního hledáčku, já bych také po pravdě klikal na tuto volbu. Ale o to, že třeba v roce 2015 nebudou různé mutace LV a EVF dominující i u "zrcadlovek" bych se radši nesázel, popravdě by mě to ale vůbec nepřekvapilo.

  • To Shi
    To Shi
    29.08.2010 11:37

    Dotaz na autora. U D3000 mě překvapila pomalost zpracování snímku při zapnutém Active D-Lighting. Jak je na tom D3100?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    29.08.2010 15:25

    Laboroval jsem s oběma nastaveními a rychlost zpracování s vypnutou i zapnutou funkcí ADL je podle mého názoru stejná. Resp. při zapnutí na Auto jsem nezazanamenal jediný snímek, který by se zpracovával znatelně déle.

  • Jan Kováč
    Jan Kováč
    29.08.2010 21:58

    Petře, všiml jsem si, že fotografie focené na ISO 3200 jsou se zapnutým ADL. Mám zkušenost, že aktivní ADL, myšleno užité při fotografování-ne post procesem, rapidně zvyšuje šum, a to i na D700. Velice by mě zajímaly fotografie na ISO 3200 bez zapnutého ADL. Nemáte nějaké? Děkuji.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    29.08.2010 22:01

    Snímky jsem fotil převážně v továrním nastavení. A tedy se zapnutým ADL. Ale podívám se.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    30.08.2010 17:47

    Kde se ti bojovnici proti LV berou proboha? LV pouzivam na stativu na krajinu (casto) a u makra s manualnim ostrenim (vzdy).
    Pred par mesici LV neexistovalo? Kolik let ho na zrcadlovce mam? Asi 5? Nevim presne.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (27)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram