PhotoHint 6: Zoomování při expozici

Manuální "zoom" objektivů zrcadlovek vás dříve nebo později přivede k otázce, co se stane, když změníme ohniskovou vzdálenost při exponování snímku. Pokud jste tyto experimenty ještě neprováděli, inspirujte se v tomto 6. PhotoHintu. Můžete se také zapojit do malé soutěže.

Experimenty se zoomem

Co můžete se zoomem vyzkoušet až vás omrzí „běžné“ výsledky, je zastavení na vybrané ohniskové vzdálenosti. Pokud chcete mít na fotografii objekt výrazný a rozmáznutí jen jemné, zastavte během expozice na vybraném ohnisku. Pak je ale důležité předem si s tímto ohniskem naostřit na správnou vzdálenost. Také můžete zoomovat různou rychlostí. Pokud budete měnit ohniskovou vzdálenost nejprve rychleji a postupně budete zpomalovat, bude tato část „šmouh“ exponována výrazněji. Skokové změny rychlosti a kombinované zrychlování/zpo­malování většinou nevytvoří příliš pěkný výsledek.

zoom se zastavením na širokém konci

Pokud fotografujete z ruky bez použití stativu, máte jednu velmi zajímavou a kreativní možnost. Místo držení fotoaparátu a točení kroužkem pro změnu ohniskové vzdálenosti na objektivu, zkuste držet tento kroužek a otáčet celým fotoaparátem. Vytvoříte spirálu. Jak bude zakroucená záleží hlavně na konstrukci objektivu. Zde je kritickým bodem použitý čas a šikovnost (viz výše). Opět můžete použít i libovolný výše popsaný postup. Točení fotoaparátem se hodí především pro abstraktní fotografie.

koruny stromů s rotací koruny stromů s rotací

Zkusit můžete i dvě další vcelku náročné techniky, ale připravte se na to, že mnoho snímků pokazíte. Můžete se pokusit obejít omezení dané samotným zoomováním – totiž že „čáry“ se vždy rozbíhají od středu. Jak na to? Zvolte krajní ostřicí bod (není to nezbytné, ale pomáhá to v kontrole pohybu fotoaparátem), zaostřete na objekt vašeho zájmu a pak zároveň se zoomem pohybujte fotoaparátem tak, aby byl ve stále stejném místě na snímku. Háček je v tom, že při expozici v hledáčku nic nevidíte. Musíte se tedy orientovat pouze odhadem. Je dobré natrénovat si potřebný pohyb (zoom a posun fotoaparátu) předem bez focení, kdy právě díky ostřicímu bodu přesně víte, jak s fotoaparátem pohybovat.

exploze sedmikrásek - zoom s pohybem fotoaparátu

Druhou technikou je zoom kombinovaný se švenkováním, při kterém se kromě klasického sledování fotografovaného pohybujícího a přibližujícího se předmětu pokusíte i zoomovat, aby byl na snímku stále stejně velký. Fotografovat tak můžete třeba cyklisty nebo auta jedoucí kolem vás. Výsledek je opravdu dynamický, ale provedení není jednoduché a výsledky jsou prakticky dílem náhody.

Každá fotografie se zoomem je originál – zvlášť pokud nepoužíváte stativ. Zkoušejte proto vyfotit více záběrů stejné scény a uvidíte, který se vám bude líbit nejvíc. Navíc je možné, že objevíte nějaký vlastní postup fotografování, který vám bude vyhovovat více než zde popsané. A nebo nějaké jiné využití a techniku. Mnoho programů pro úpravy fotografií dokáže vytvořit efekt podobný zoomu při expozici, přesto má optická cesta svůj smysl. Každá fotografie je jiná a efekt není tak „sterilní“ jako v počítači. Také můžete dalším pohybem fotografii rozmazat jinak. A v neposlední řadě je tvorba takovýchto fotografií zábavná, protože nikdy nevíte, co vlastně na fotografii bude.

Úkol 6. – zoomování při expozici:

Zaexperimentujte si a nafoťte jakoukoli fotografii, abstraktní, reportážní, nebo i jinou, s využitím techniky zoomování při expozici. Autory tří snímků s nejlepším nápadem a zpracováním vyhlásíme a dostanou od nás malé ocenění.

Fotografie na téma „Zoomování při expozici“ můžete posílat do 31.7.2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: autor tohoto PhotoHintu
Můžete doplnit také váš komentář (jak a čím jste fotografii pořídili, váš záměr, …)

Do konce června můžete stále posílat snímky k 5. PhotoHintu na téma „Panoramatická fotografie“.

Těšíme se na vaše snímky!

Hloubka ostrosti: Vyhodnocení snímků naleznete zde

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram