PhotoHint 5: Panoramatická fotografie

Panoramatické fotografie zobrazují značně širší záběr, než je schopné vidět lidské oko a tím v sobě skrývají kouzlo unikátní perspektivy záběru. Tvorba panoramat se tak stala oblíbeným koníčkem. Více o nich si přečtěte v 5. díle PhotoHintů.

Pokud se rozhodneme pro panorama z ruky, počítači trvá zpracování o něco déle, ale při pečlivé práci dosáhneme poměrně dobrých výsledků. Ukázka níže je panorama zhotovené kompaktem s možností zablokování autofokusu a expozice, dále zpracováno ve Photoshopu. Pro jednoduchá panoramata dnes existuje řada programů zdarma. Poté, co jsme zhotovili snímky v terénu, následuje vlastní stitching na počítači.

Do kompozice snímku je vhodné zahrnout popředí, abychom se tak vyvarovali rušivého prázdného prostoru. Tady je nutno vše promyslet a kontrolovat, lépe předem, obzvlášť pokud zamýšlíme pracovat s hodně širokoúhlými objektivy

Fajnšmekři a ti, kdo už nějaké zkušenosti mají a kteří by rádi využili možnost pracovat s vyšším dynamickým rozsahem, si mohou vyzkoušet HDR panorama. Zde je ještě namístě podotknout, že tolik oblíbené polarizační filtry, pokud jde o panoramata, ponecháme raději v krabičkách, neb jejich použití je pro dané účely nepříznivé. Taktéž použití blesku, byť nepřímo, bývá velice problematické.

Větší dynamický rozsah

Tak hurá na stitching !

Úkol 5. – panoramatická fotografie:

Nafotografujte panorama z ruky nebo pomocí stativu. Slepte panoramatickou fotografii z aspoň 3 fotografií a pošlete nám ji. Je potřeba poslat i náhledy fotgrafií, ze kterých jste panorama vytvořili. Autory tří snímků s nejlepším nápadem a zpracováním vyhlásíme a dostanou od nás malé ocenění.

Fotografie na téma „Panoramatická fotografie“ můžete posílat do 30.6.2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (+ náhledy zdrojových foto)
Technické parametry: max. 600kB, max. 1000 pxl delší strana (náhledy zdrojových foto max. 300 pxl delší strana)
Hodnotí: autor tohoto PhotoHintu Pavel Fošenbauer
Můžete doplnit také váš komentář (jak a čím jste fotografii pořídili, váš záměr, …)

Do konce května můžete stále posílat snímky k 4. PhotoHintu na téma „Hloubka ostrosti“.

Těšíme se na vaše snímky!

Fotografické filtry a systém Cokin: Vyhodnocení snímků naleznete zde

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    17.05.2010 09:42

    Ad "systém Cokin" - to je presne to, proc jsem cokiny dal kamaradce. Nejde me ani tak o extravagantni tabak, ale o to, ze skoro nikdy neni horizont v jedne primce.
    Horni fotka je nemastna neslana, ale pokud je to v RAW tak by se tam s oblohou neco dalo delat. Druha fotka je znicena (stromy v pravo) sdi tak jako kdyz ve filmu je videt mikrofon, nekdo si toho nevsimne, me to vadi hodne. Navic to neni prirozena chyba jako je reflex nebo vinetace, to si tam proste autor hloupe udelal sam a jeste to zrejme nevidi?

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    24.05.2010 19:19

    Pro Lukase: Dnes uz neni tak velky problem panoramata spojit - programy to delaji temer za vas, po spojeni je ale temer jiste, ze musite orezavat, pri foceni z ruky o to vic. Proto foceni na vysku. Bylo by skoda oriznout treba vrchol MT Everestu nebo nohu pritelkyne.

  • martin hrdlicka
    martin hrdlicka
    31.05.2010 21:30

    Dobrý den, rád bych poslal také fotografie avšak je mám mnohem větší než vámi daný limit.
    Některé zajímavé pohledy na ještě rozpracovaném projektu www.virtualunesco.cz .
    MH

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    03.06.2010 10:33

    Je pravda, že panoramata jsou široká, takže nové parametry pro vaše fotografie které nám chcete zaslat do "soutěže": dvě fotografie - max. 600kB, max. 1000 pxl delší strana (náhledy zdrojových foto max. 300 pxl delší strana)
    Každý editor fotografií umí slepené panorama zmenšit. Panoramata v originální velikosti bohužel nemůžeme přijmout - jsou často příliš velká aby prošla mailem a na web je stejně zmenšíme.

  • David Kunes
    David Kunes
    20.06.2010 19:58

    Lukas: Ahoj, chvili jiz panoramata fotim, puvodne jsem je fotil z ruky, nyni mam jiz stativ. Foceni na vysku jsem puvodne nepouzival, ale postupne jsem na nej presel, protoze je proste lepsi.

    Podle meho nazoru je to protoze pak lze z cca 5ti fotek na vysku spojit panorama, ktere ma rozumny pomel stran (treba 3:1). Ono spojit pamorama, ktere ma pomer stran 10:1 je asi k nicemu je to moc velka nudle.

    Nyni co se mi osvedcilo je fotit 2 rady fotek, a 7-9 snimku v kazde rade. Rad fotim nocni snimky, takze kazdy snimek jeste nasobim tremi kvuli HDR.

    Mrzi mne, ze v clanku nebyly priklady pouziteho SW (krome screenshotu). Takze alespon uvedu, co se osvedcilo me: Hugin + autopano (pro MS Windows je soucasti programu Hugin).

    Nyni mam nejvetsi problemy se spojovanim fotografii, ktere byly vyfoceny kratkym ohniskem (mene nez 80mm po prepoctu).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram