Novinky v Adobe Photoshop CS5

Před měsícem představila společnost Adobe nový nástroj pro úpravu fotografií a tvorbu grafiky – Adobe Photoshop CS5. Na to, co tento známý, propracovaný a také celkem drahý fotoeditor přinesl ve své 12. verzi fotografům, se podíváme v tomto článku.

Adobe Photoshop CS5 je již 12. verzí tohoto grafického editoru, podle názvu určeného ke zpracování fotografií. V posledních verzích se ale Photoshop stále více zaměřuje i na grafiky. Také CS5 přináší další vylepšení v této oblasti. Za zmínku stojí opět vylepšená integrace 3D modelů ve verzi Extended, která nyní plně využívá RayTracing, nebo 3D štětce, které mají nastavitelné i takové parametry, jako tuhost štětin. To jsou však funkce, které málokterý fotograf využije. Proto je necháme stranou a zaměříme se na čistě fotografické novinky.

Změn doznalo i samotné jádro programu. V 64-bitové verzi by měl být Photoshop CS5 rychlejší (podle Adobe až 10×). Hlavním přínosem 64-bit verze ale zůstává možnost využití většího množství operační paměti, což ocení hlavně ten, kdo upravuje 16-bit TIFF ve vrstvách a nastaví si 50 kroků historie. Photoshop pak zabere bez problémů i přes 2 GB paměti. Vylepšená je také akcelerace některých funkcí Photoshopu grafickou kartou. Nedočkali jsme se sice akcelerovaných výpočtů jako třeba v Adobe Premiere, ale kromě plynulého vykreslování na obrazovce umožní kompatibilní grafická karta v Photoshopu CS5 pár dalších drobností.

Nastavení akcelerace grafickou kartou

Camera RAW 6.0

Pokud fotíte do RAWu, bude nová verze pluginu Camera RAW tím prvním (tedy kromě nové startovací obrazovky), co z Photoshopu CS5 uvidíte. Rozdílů proti předchozí verzi mnoho nenajdete. Stále máme přechodové filtry a štětce, nabídky se příliš neliší. Zásadní rozdíly jsou tři. Camera RAW má novou metodu zpracování snímků označenou jako „Process 2010“ a pokud otevřete RAW upravovaný ve starší verzi pluginu, můžete nastavený převod provést i pomocí nové metody. Pokud zvolíte novou metodu převodu, můžete využít další novinky: vylepšenou redukci šumu a přidání zrna.

Camera RAW 6.0

Dvě funkce které jdou tak trochu proti sobě, ale proč ne. Přidání zrna je na nové záložce označené „fx“, kam se přesunula i oprava vinětace po oříznutí. Camera RAW se tak čím dál tím víc přibližuje ke stavu, kdy většině fotografů bude stačit jen tento plugin a Photoshop už příliš nevyužijí. Rozšířené nastavení má proti starší verzi redukce šumu. Posuvníky pro redukci barevného a světlostního šumu byly doplněny o několik upřesňujících. S nastavením správných hodnot je tak větší práce, ale na výsledcích je to vidět. Tedy pokud jste příznivci pozorování fotografií ve 100% zvětšení, nebo pokud máte fotografii, na kterou nová metoda vyloženě sedne.

Metoda redukce šumu v Camera RAW 5.x Nová redukce šumu v Camera RAW 6.0

Uživatelské rozhraní

Když otevřete fotografii v samotném Photoshopu CS5, spatříte nové uživatelské rozhraní. Od verze CS4 se příliš neliší. V pravém horním rohu přibylo tlačítko „CS Live“, pomocí kterého je možné přímo pracovat s online obsahem. Grafik tak může z Photoshopu svou práci zveřejnit pro zákazníka, ten jí v internetovém prohlížeči okomentuje a grafik ihned vidí, co se nelíbí. To by mělo profesionálům ulehčit práci a zrychlit tvorbu na zakázku. Další novinkou je MiniBridge. Odlehčenou a miniaturizovanou verzi Bridge je možné otevřít z Photoshopu, přidat si jí mezi další panely jako historie a navigátor a procházet, otevírat a spravovat fotografie přímo.

Celé uživatelské rozhraní včetně nabídek a klávesových zkratek je přizpůsobitelné. V CS5 jsou již přednastavení pro fotografy, grafiky, design a další, nic vám ale nebrání vytvořit úplně nové vlastní nastavení. Změnou proti CS4 je jejich automatické ukládání, takže pokud přemístíte ve svém oblíbeném nastavení několik panýlků a přepnete na jiné přednastavení, po návratu budou změny zachovány. Pokud vám ale někdo vaše rozložení nástrojů rozhrabe, vždy je možné obnovit původní stav.

HDR

Funkce pro tvorbu HDR se ve Photoshopu CS5 přejmenovala na „HDR Pro“. Proti verzi CS4, kde bylo HDR pro mnoho uživatelů na hranici použitelnosti a někteří raději sáhli po nástrojích třetích stran, má HDR Pro v CS5 několik zásadních vylepšení. Například umožňuje automaticky detekovat pohybující se objekty, které se na různě exponovaných fotografiích přemístily, a opravit je použitím dat z jedné z fotografií. Odstranění duchů má ale momentálně jednu drobnou vadu. Občas vytváří na fotografii šedé plochy a body.

Tvorba HDR Odstranění duchů při tvorbě HDR

Vylepšené jsou i možnosti mapování 32-bit HDR obrazových dat na 16-bit nebo 8-bit fotografie. HDR Pro má několik zajímavých přednastavení. Jsou ale přehnaná, takže spíš než k reálnému použití poslouží k demonstraci možností HDR Pro.

Výsledky jednoho z přednastavených převodů HDR

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    15.05.2010 23:41

    Taffey - ono to ale není jen o "malůvkách", v CS5 je i dost věcí vyloženě fotografických. Třeba chytré "roztažení" po opravě náklonu nebo nějaké korekci perspektivy je skvělá věc, která leckdy pomůže. HDR taky není od věci a takhle se dá pokračovat. Prostě každý si najde podle svých potřeb...

  • Fotograf 125
    Fotograf 125
    16.05.2010 17:27

    mě se pokrok líbí. Ušetří to čas,kterej nikdo neocení.

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    18.05.2010 14:58

    Kdo rika, ze musi clovek vyuzivat na fotografii vsechno co nabizi PS aby z toho vzniklo neco co neni ani fotka? To uz je problem toho, kdo sedi u PC!!!

  • Martin Zimmerman
    Martin Zimmerman
    21.05.2010 07:04

    to Taffey: ale vždyť Photoshop není určen přímo pro gotografy, na to má Adobe jiné nástroje (Lightroom) Photoshop je v základě program pro zpracování grafiky (tudíž nabídne medvědí službu grafikům a může pomoci i fotografům)
    Já osobně fotím na filmový středoformát a pokud si fotky nenechávám zvětšovat tak si snímky digitalizuji sám a funkce Content Aware Fill mi podstatně z jednodušší život v okamžiku, kdy se snažím odstranit ze skenu např prach a pod.

  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    03.06.2010 08:22

    Taffey:...:-) Jarouši, příteli ..:-) nedávno si chrochtal blahem nad NikSoftware EfexPro 3.0, tak co se tu pohoršuješ nad funkcí "odjebat" sloup jedním tahem? :-)
    Musel jsem si šťouchnout ..:-))
    Hezký den všem!
    Petr

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram