Zpracování tématu: "Hra"

Milí kolegové, fotografové, po několikaměsíční odmlce se zase budu snažit okomentovat vaše snímky. Tentokrát na téma "Hra". Již v zadání bylo řečeno, že se jedná o téma, které má daleko širší a mnohotvárnější možnosti ztvárnění než "pouhou" dětskou hru či hraní na nějaký hudební nástroj.

Hra na hudební nástroje samozřejmě do této kategorie patří a nechá se vyjádřit různými způsoby. Z několika fotografií mne nejvíce zaujal tento portrét trumpetisty.

Waterfront, Cape Town

Pouliční muzikant z kterého díky této fotografii přímo čiší zaujetí pro hru. Výtečný reportážní portrét, který využívá nejen ten pro reportéry důležitý hlavní moment akce, výraz portrétovaného, ale i zvýraznění hlavní osoby lehce neostrým pozadím, zarámování světlejší nosné figury tmavšími prvky a umístění do místa hlavní pozornosti.

Zadání „Hra“ bylo jako stvořené k tomu, aby si autoři se svými fotografiemi sami hráli. Aby si vyzkoušeli různé možnosti jak své fotografické techniky, tak i svého obrazového myšlení. K mé nemalé radosti se našlo několik odvážlivců a své, často velice zdařilé, snímky zaslali.

Na první pohled snímek fotografovaný snad tisíckrát, siluety postav na pozadí krajiny při západu slunce. Zajímavé na této fotografii je kompoziční členění snímku. Figury jsou zarámovány velice tmavou spodní částí a nahoře listy ve stejném tónu. Velice nízký horizont dává vyniknout zabarvení oblohy proti níž kontrastují hrající si postavy. Celý snímek působí uklidňujícím dojmem a dýchá z něj teplá a pohodová atmosféra.

Další ze zdařilých experimentů zaujme jak barevnou skladbou, tak i figurativní kompozicí. Na barevném podkladu, který je v příjemném přechodu, se klikatí kontrastní křivka a svým tvarem umocňující prostor fotografie. Právě kontrasty a rytmické střídání barevných tónů vytváří dojem prostorové hloubky. Jako dominanta zde vyrůstá dlouhý stín postavy a snímek dostává dimenzi jakési živé fotografie.

Hra

Bez zajímavosti není ani tato portrétní hříčka. Fotografie která spojila tři zcela různé obsahově i formálně zaměřené části do jednoho celku a vytvořila zcela novou dimenzi pohledu na člověka. Postava v centrální části obrazu je jakoby spojena s okrajovými figurami fyzickým kontaktem a přesto všechny tři zobrazené postavy vyjadřují své vlastní city a pocity.

To je jízda

Nakonec jsem si nechal fotografii, která na mne zapůsobila nejsilnějším dojmem. Kompozice úhlopříčně ubíhajících linií dokonale evokuje pocit dramatičnosti, pohybová neostrost násobí dojem rychlosti a posazení hlavního motivu do prostoru zlatého řezu dokáže upoutat správně pozornost. Posunutí barevné teploty do teplejšího odstínu dělá snímek ještě více dramatický a zajímavý.

Na víc smínků se dnes nedostalo. Můžete však posílat fotografie do tématu „Koruna“ na únor 2010.

Milan Šusta

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • KIV
    KIV
    12.02.2010 20:44

    Za všechny zúčastněné děkuji za zpracování tématu a rozbor fotek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram