Naučte se fotografovat sport kreativně

Tato kniha je společným dílem několika předních českých sportovních fotografů. Každý vybral několik snímků ze svého pohledu na sport, který fotografuje, doplnil komentářem a výsledkem je kniha "Naučte se fotografovat sport kreativně", která vyšla v nakladatelství Zoner Press.

Markéta Navrátilová – Cyklistika

Při focení cyklistiky musí fotograf hodně předvídat. Jedná se o rychlý sport a tudíž nelze jen sedět a čekat na záběr. Člověk musí být pořád v pohybu. Úniky, spurty, pády,… Někdy může být zajímavé ukázat na fotkách místo konání závodu. I Tour de Landkawi v Malajsii má svojí atmosféru. Prostě se jen stačí rozhlédnout a připravit si záběr.

Vladimír Rys – Plavání

Voda může fotografovi pomoci vytvořit dobrý snímek, ale může být i jeho nepřítelem, protože cákající voda může iniciovat automatické ostření a snímek je ostrý jinde. Dalším problémem může být i osvětlení v krytých bazénech a sluneční odlesky zase v těch nekrytých. Prostě u plavání je spousta úskalí a tudíž i spousta výzev.

Herbert Slavík – Lyžování

Asi málokde najdete tak málo kontrastů jako v zimní krajině. A zajímavé snímky mohou vzniknout i tak, že si fotograf nazuje lyže a vydá se přímo do terénu. Pak potřebuje lehčí výbavu, která se mu vejde do batohu na záda a příliš nezatěžuje. No a dobrá kondice k tomu samozřejmě patří, neboť bez maček vás pořadatelé na trať prostě nepustí a světový pohár či olympiáda se odehraje bez vás.

Luděk Šipla – Létání

Když chce člověk fotit létání, měl by létat také. Jen tak totiž může vyfotit nejen různé scenérie, ale také ostatní letce v akci. Při takové focení se může ledacos přihodit a tak je potřeba mít techniku pečlivě připravenou a ostatní příslušenství po ruce. Pokud potřebujete při letu například vyměnit objektiv či paměťovou kartu, musíte mít vše naprosto pod kontrolou. Když se ale vše podaří, je to opravdu povznášející pocit.

Pavel Rakušan – Box

Box je sport pro tvrdé hochy a proto záběry na odstřikující kapky potu či krve nejsou ničím výjimečným. Není tak lehké vyfotografovat něco neotřelého nebo jiného. I zde mohou světelné podmínky fotografa pořádně potrápit, a proto je nutné mít kvalitní techniku. Navíc ne vždy se člověk dostane do bezprostřední blízkosti ringu, ale zase pak mohou vzniknout fotografie úplně jiného ražení.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram