Naučte se fotografovat sport kreativně

Tato kniha je společným dílem několika předních českých sportovních fotografů. Každý vybral několik snímků ze svého pohledu na sport, který fotografuje, doplnil komentářem a výsledkem je kniha "Naučte se fotografovat sport kreativně", která vyšla v nakladatelství Zoner Press.

Zdeněk Lhoták – Amatéři a profesionálové

Stát se profesionálem je snem spousty amatérů. Ovšem jako každé povolání i profesionální fotografové to nemají lehké. Nikdo se ho neptá na počasí, fotografické podmínky ani na to, jak se dostal na dané sportovní závodiště. Určitě si tedy rádi přečtete, jak se začíná a jaké křivolaké cestičky je někdy potřeba projít.

Pavel Lebeda – Fotbal

Jednou z nejdůležitějších věcí je vybrat si vhodné místo. Dozvíme se, že ne vždy je to jednoduchá záležitost, protože se místa pro focení vybírají či losují dopředu a někdy se to prostě nepovede. Každopádně jsou to místa velice blízko hrací plochy a fotograf leckdy musí při focení skoro ležet, tudíž jsou to snímky většinou z podhledu. Seznámíme se s fotovýbavou autora i s jeho zkušenostmi s různými stadiony z celého světa. No a samozřejmě nesmí chybět fotografie. Některé zachycují známé osobnosti fotbalu, některé ne, ale všechny rozhodně stojí za shlédnutí.

Jiří Koliš – Hokej

Fotograf si na rozdíl od hráčů nemůže dovolit žádné emoce. Pak by totiž snímky za mnoho nestály. Dříve to bylo poměrně složité, protože fotografové mohli být těsně u mantinelů a tudíž na ně atmosféra zápasu přímo padala (někdy i doslova), zatímco nyní se díky plexisklům fotograf dostává dále, a proto se fotí spíše z nadhledu. A protože se hokej hraje v halách, musí se fotograf vyrovnat někdy s hodně složitými světelnými podmínkami. Proto se seznámíme s objektivy, které jsou na toto vhodné. A pak se znovu můžeme kochat nádhernými záběry tohoto sportu.

Michal Růžička – Lehká atletika

Proč fotit atletiku? Protože je tak různorodá. Běžci, oštěpaři, skokané, koulaři,… Dá se zachytit tolika různými způsoby. Buď se soustředit na detail, nebo na celek. Samozřejmě i zde se dá zachytit neopakovatelný okamžik (ať už souvisí se sportovním úsilím, radostí či sportovní tragédií). Stačí vymyslet kompozici a pak už jen čekat…

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram