Test digitální zrcadlovky Nikon D3000

V dnešním článku se podíváme na nejlevnější model digitální zrcadlovky z dílen Nikonu, kterým je D3000, určený především začínajícím nebo méně náročným fotografům.

Obrázek č. 19 - Velký set s dvojicí stabilizovaných objektivů AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR a AF-S 55- Obrázek č. 20 - Nový objektiv s velkým rozsahem zoomu AF-S 18-200mm f/3,5-5,6 G VR
Obrázek č. 21 -Ostrost základní objektivů pro Nikon D3000, Canon EOS 500D a Sony Alpha 500

Objektivy a funkce

Podstatnou otázkou je také rozsah nabídky a kvalita objektivů. V případě amatérské digitální zrcadlovky jde především o nejzákladnější typy objektivů pro běžné fotografování. Asi nejčastěji používaným objektivem bude u Nikonu D3000 základní objektiv AF-S 18–55mm f/3,5–5,6 G VR, se kterým je prodáván v cenově zvýhodněném setu. Případně lze také zvolit takzvaný velký set, který je doplněn ještě o teleobjektiv AF-S 55–200mm f/4–5,6 G VR. Pro ty, kdo neradi vyměňují objektivy, je tu ještě zajímavá nabídka objektivu s velkým rozsahem AF-S 18–200mm f/3,5–5,6 G VR. Všechny zmíněné objektivy jsou pak velmi moderní konstrukce a jsou vybaveny jak ultrazvukovými motory zaostřování, tak výkonnými stabilizátory obrazu. Krom toho má Nikon samozřejmě v nabídce celou řadu dalších objektivů od rybího oka až po špičkové profesionální teleobjektivy. Pro detailní prozkoumání nabídky doporučuji navštívit stránky výrobce. Tady je snad jen třeba ještě upozornit na fakt, že Nikon D3000 lze plnohodnotně využívat pouze s objektivy vybavenými ultrazvukovým motorem zaostřovaní, které Nikon označuje jako AF-S. Těch je ale dnes již většina a ultrazvukový motor se pomalu ale jistě stává standardním vybavením.

Na tomto místě se ještě vrátím k laboratorním testům asociace DIWA, kde se opět podíváme na srovnání tří konkurenčních fotoaparátů, respektive na výsledky testu ostrosti nejpoužívanějších základních objektivů, kterými jsou Nikon AF-S 18–55mm f/3,5–5,6 G VR, Canon EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS a Sony DT 18–55mm f/3,5–5,6 SAM. Výsledky najdete na ukázkovém grafu č.21, ze kterého je zřejmé, že výsledek je velmi podobný u všech tří porovnávaných objektivů. Nejlepší ostrosti dosahují ve střední části clonových čísel, o něco nižší je ostrost při nízkých clonách a slabší je při nejvyšších clonových číslech. Pokud vezmeme v úvahu celkový výsledek, tak zde je Nikon asi nejlepší, ale rozdíl není nijak zásadní.

Obrázek č. 22 - Ukázka designu menu Obrázek č. 23 - Ukázka designu menu v režimu otočeném na výšku
Obrázek č. 24 - Ukázka dodatečné úpravy fotografie funkcí miniatura

Jak již bylo řečeno v úvodu, je Nikon D3000 maximálně přizpůsoben pro co nejjednodušší ovládání, což má usnadnit práci především začínajícím fotografům, kterým je fotoaparát primárně určen. Na snímcích č.22 a 23 najdete několik ukázek designu menu, ze kterých je toto přizpůsobení zřejmé. Jde především o režim průvodce nastavením a systém detekce motivu. Průvodce nastavením je takový asistenční režim, který uživateli pomocí nápověd pomáhá optimálně nastavit hodnoty. Systém detekce motivu zase některé parametry nastavuje automaticky těsně před otevřením závěrky. Prostě vše pro maximální jednoduchost. Nastavení optimalizace snímků pak přizpůsobuje celkový dojem ze snímků podle šesti základních motivů, kterými jsou standardní, neutrální, se zvýšenou saturací, černobílý a také uzpůsobený pro fotografování krajin a portrétů.

Zajímavý je také kvalitní a spolehlivý 11 bodový systém automatického zaostřování, který bezchybně pracuje i za velmi slabého osvětlení. K dispozici jsou čtyři samostatné režimy, včetně systému 3D tracking, jak jej známe například z modelu D300, kdy si aparát sám předává fotografovaný objekt mezi jednotlivými ostřícími poli. Právě automatické ostření je tak jednou z předností Nikonu D3000 pro svou rychlost a spolehlivost, doplněnou o sériové snímání rychlostí tří snímků za vteřinu.

Zajímavá je také nabídka funkcí pro dodatečnou úpravu fotografií přímo ve fotoaparátu. Jde o prosvětlení stínů (D-Lighting), redukci červených očí, ořez snímků, monochromatický režim, aplikace digitálních filtrů, vyvážení barev, zmenšování snímků, prolínání snímků, zpracování formátu RAW, rychlá retuš, barevný obrys, vytváření animací a zajímavý efekt miniatury. Ukázku režimu miniatury najdete na snímku č.24. Na zobrazeném snímku si můžete zvolit pomocí přímky část, která má zůstat ostrá a vše ostatní pak bude rozostřeno. Dojde tak k simulaci velmi nízké hloubky ostrosti i u snímků, kde by jinak nešla docílit, jako například u snímků krajiny. Výsledek pak vypadá velmi zajímavě, jako by byla fotografována miniatura nebo model.

Jinak nechybí ani obvyklé režimy pro pokročilejší fotografy, jako je předvolba času, předvolba clony, režim P a také plně manuální režim. Samozřejmostí jsou také korekce expozice, korekce expozice záblesku a další, u digitálních zrcadlovek obvyklé funkce. Celkově lze tedy hodnotit vybavení Nikonu D3000 funkcemi za velmi dobré, přičemž hlavní kladnou roli hraje intuitivnost a snadnost ovládání. Jedinou, ale zato podstatnou, nevýhodou je již zmíněná absence českého překladu menu.

Obrázek č. 25 - Volitelný externí blesk Nikon SB-400 Obrázek č. 26 - Volitelný externí blesk Nikon SB-400

Příslušenství cena a závěr

Silnou zbraní Nikonu je také rozsáhlost volitelného příslušenství a to především objektivů a blesků. Pro kompletní možnosti příslušenství opět doporučuji navštívit stránky výrobce. Za samostatnou zmínku stojí především malý, levný a kompaktní externí blesk Nikon Speedlite SB-400, který je ideálním doplňkem právě pro Nikon D3000. Najdete jej na produktovém snímku č.25. Nechybí ani možnost dálkového bezdrátového ovládání fotoaparátu pomocí infračerveného ovladače ML-L3, viz produktový snímek č.26.

Podstatným parametrem je prodejní cena. Samotné tělo fotoaparátu Nikon D3000 v současné době (01/2010) pořídíte za zhruba 11.000,– Kč včetně DPH. Set se základním objektivem AF-S 18–55mm f/3,5–5,6 G VR pak stojí zhruba 14.000,– Kč. Za přibližně 20.000,– Kč je k mání velký set s objektivy AF-S 18–55mm f/3,5–5,6 G VR a AF-S 55–200mm f/4–5,6 G VR. Vzhledem k celkové cenové situaci na trhu a vzhledem k celkové užitné hodnotě Nikonu D3000 tak lze tuto cenu označit za velmi příznivou. Všem začínajícím nebo méně náročným fotografům (případně těm, kteří vyžadují menší rozměry a hmotnost) tak mohu tento přístroj jen doporučit.

Chtěl bych poděkovat českému zastoupení – firmě Nikon CZ s.r.o. – za zapůjčení fotoaparátu. Na jejich webových stránkách také najdete další užitečné a nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby kdykoli a 10× zcela zdarma a odborně vyčistí snímací čip.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.01.2010 14:33

    Osobne si myslim, ze cip neni stejny ale to by bylo na delsi diskuzi. Nicmene podstatne jsou take naprogramovane algoritmy pro zpracovani obrazu a ty urcite stejne nejsou ....

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    13.01.2010 19:08

    jaara1974: Už jsem se několikrát přesvědčil, že grafy DIWA jsou mimo mísu, tak se už na ně ani nekoukám. Přjde mi, že skutečnosti nejlépe odpovídají výsledky na dpreview...

  • Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    17.01.2010 23:13

    Michale, škrtni u dálkové spouště nápis "externí blesk" :)

  • Josef Auguste
    Josef Auguste
    25.01.2010 12:53

    měl sem možnost si ho podržet v ruce spolu s D5000 a řekl bych že druhý zmiňovaný je lepší zejmená co se držení týče. D5000 je tak akorát do ruky, D3000 je myslím zbytečně malá a blbě se drží. navíc bych řekl že je docela zbytečná, není zas až tak o tolik levnější jak D5000, která je řekl bych dlouhodobější investicí. službu udělají stejnou, LiveWiev je konečně dobře použitelné díky výklopnému displeji, bez kterého poněkud ztrácí užitnost. ale samozřejmě že když hraje hlavní roli cena..

  • on
    on
    27.04.2011 16:00

    zakupil som si tento fotak a som spokojny cena vykon :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram