Polaroid PoGo™ - tiskárna nebo fotoaparát?

Dnes se podíváme na stroj, který asi hodně překvapí každého. Jeho mottem je: Vyfoť, vytiskni, nalep. Jde o Polaroid PoGo™, který ve svém těle skrývá tiskárnu.

Základní parametry Polaroidu PoGo™

Velikost čipu 1/2,5” (CMOS) / 5 Mpx (efektivně)
Objektiv Pevné ohnisko 39 mm
Základní (a jediné) clonové číslo f/3
Závěrka 1/2–1/1500 s (podle zvoleného režimu).
Ostření Standardní od 1,45m až nekonečno, Makro od 0,6m do 1,45m
Hmotnost (celková) / rozměry cca 320 g / 118 × 76 × 27 mm
Polaroid PoGo Horní strana

Další specifikaci najdete zde. Nebo na stránkách www.polaroid.cz.

Umístění karty SD a baterie Zadní strana
Levá strana Pravá strana

Objektiv fotoaparátu připomíná objektiv současných moderních fotomobilů. Celková vybavenost fotoaparátu připomíná počátky digitálních aparátů. Maximální citlivost čipu je ISO400. Minimální je v automatickém režimu ISO50, manuálně pak ISO100. Maximálního 7Mpx snímku se dosahuje interpolací z fyzického 5Mpx rozlišení čipu. Konektory nemají žádné krytí a kryt baterie, který zároveň ukrývá i přístup ke kartě, se ovládá poměrně špatně. Slušně je vyřešeno nabíjení – baterie se dobíjí přímo v těle. A dokonce má aparát i 4MB interní paměť. Komprese snímků je značná. O tom svědčí i fakt, že 7Mpx snímky mají cca 1,5MB. Bohužel aparát kromě 4× digitálního zoomu (skokově) nemá žádný další zoom, což je v současné době opravdu rarita. Ostření je velmi rychlé – fix focus totiž neostří a má pevně zaostřeno v mezích, které jsou výše v tabulce. K jednoduchosti pomáhá i pevná clona f/3. LCD má velikost 3" a počet bodů 230tisíc.

Digitální zoom
Možnosti nastavení
Režimy snímání
Možnosti nastavení videa

Kromě standardního režimu snímání typu P (programová autoamatika) najdeme ještě režimy scénické a režim video. Natáčet lze se zvukem maximálně v rozlišení VGA. Doprovodné snímky dokumentují jak možnosti nastavení, tak možnosti ovládání aparátu.

Prohlížení snímků je rychlé.

LCD při prohlížení

Fotit a tisknout

Místo pro papír na tisk S papírem
Ořez (WB neberte v úvahu)

Proč je to taková „cihla“? A jsme u jádra věci. Polaroid asi všichni známe jako značku, která v době kinofilmu prodávala fotoaparáty, ze kterých „lezly“ rovnou fotografie. A tenhle patří k nim. Proto ta velikost. Aparát má v sobě integrovanou minitiskárnu. Tiskový proces neznám a je to navíc celkem jedno. K tisku lze použít pouze speciální papír velikosti cca 5×7,5 cm. Příjemnou výhodou je to, že jde o samolepící papír. Proto „vyfoť, vytiskni, nalep“. Bohužel, když opominu velikost média – jde prakticky o „navštívenkovou“ velikost – kvalita tisku je různorodá. Na přiloženém snímku je 300dpi sken originálních snímků. Dobře vyšel jen ten, kde nejsou jednolité plochy. Ostatní vyšly na dnešní poměry a nároky velmi špatně. Data lze do fotoaparátu poslat i přes bluetooth rozhraní a použit jej jen jako tiskárnu, (která sama o sobě existuje také).

Otázkou prodejnosti každé věci je její cena. Polaroid je v tomto segmentu zastoupen firmou MB Future. Reálnou cenu fotoaparátu Polaroid PoGo v ČR neznám, na webu www.polaroid.com je za 200$. 30ks papírů stojí 10$.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • andreeeeee
    andreeeeee
    24.12.2009 13:16

    to je nieco strasne to co z toho lezie na papier :))

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    24.12.2009 14:10

    Je to docela škoda, že to takhle zmrvili. On to totiž vůbec není blbý nápad - ve světě se třeba přístrojů Fuji Instax na "okamžitou fotografii" prodá spousta a v poslední době se hodně objevují i v Evropě, už to zdaleka není jen o "šílených japoncích". Zjevně tu prostě je nezanedbatelný trh na něco, jako byl kdysi klasický "Polaroid" , tedy foťák, ze kterého vyleze snímek okamžitě. Zrovna tak se docela prodávají třeba od Canonu přenosné tiskárny Selphy, které umí tisknout přímo "na večírku" - také se dá mluvit o úspěchu.
    No a tato situace si přímo říká o podobný nápad, jako má přináší PoGo, tedy kombinaci výše uvedeného: ať z toho okamžitě vyleze fotka, ale zároveň ať se uloží snímek na kartu pro možnost dalšího budoucího použití. Jenže ta kvalita vypadá opravdu katastrofálně a tím to zabíjí :-(( Do budoucna bych ale tuto myšlenku vůbec nepodceňoval...

  • jmeno sfoukl ventilator
    jmeno sfoukl ventilator
    27.12.2009 14:04

    Podle mě to je v dnešní době fotolabů, kde fotky udělají za 5kč do hodiny, celkem hloupost. Fotky jsou menší než vizitky, "dětem sice udělají radost", ale je to trošku drahej špás vzhledem k ceně papírů:-) Kdyby z toho lezlo něco kvalitnějšího a většího, nebyla bych proti, nicméně na jednu rodinnou sešlost za rok, kde rovnou obdarujete příbuzné, kteří neumí s počítačem, mi to přijde zbytečné. Ale kdo ví, třeba to časem vypilují na kvalitní plnohodnotný tisk za cenu labu:-o)))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram