Test digitální zrcadlovky Canon EOS 7D

Po úspěšném modelu EOS 50D představil letos Canon další novou digitální zrcadlovku, která nese označení EOS 7D. Nejde ale ani tak o nástupce modelu EOS 50D, jako spíše o zcela nový model, možná i modelovou řadu, která bude reprezentovat to nejlepší, co Canon v kategorii zrcadlovek s čipem formátu APS-C dokáže. Nebo alespoň EOS 7D takovým vrcholem zatím je.

Funkce

Jak již bylo řečeno v úvodu, tak se Canon EOS 7D drží firemní koncepce, což platí i pro funkce a způsob ovládání. Většina funkcí je tak shodná s předchozím modelem 50D, čeština je již samozřejmostí a samotný fotoaparát pohání hned dvojice špičkových obrazových procesorů DiGIC čtvrté generace. Vyřešen byl také jeden z posledních drobných nedostatků předchozích modelů v podobě malého rozsahu korekcí expozice. Prakticky všechny předchozí modely umožňovaly korekce pouze v rozsahu ±2 EV ale u EOS 7D je to již dostatečný rozsah ±5 EV.

Obrázek č. 24 - Dvojice obrazových procesorů DiGIC IV. Obrázek č. 25 - Senzor 19-ti bodového automatického zaostřování
Obrázek č. 26 - Otáčení ostřících bodů při otočení fotoaparátem
Obrázek č. 27 - Posun ostřících bodů při naklonění fotoaparátu Obrázek č. 28 - Digitální vodováha v režimu živého náhledu

To je ale jen pomyslná špička ledovce a Canon EOS 7D je vybaven celou řadou dalších zajímavých funkcí a to jak zcela nových, tak vylepšených původních. Především je to vynikající 19-ti bodový systém automatického zaostřování, který je navíc doplněn informací o poloze fotoaparátu. Pokud tedy máte fotoaparát otočen naležato a zvolen levý krajní zaostřovací bod, tak když jej otočíte na výšku, tak se zvolený bod přesune tak, aby byl opět aktivován levý krajní bod. Body se mohou přesouvat i při lehkém náklonu do stran a také při naklonění dopředu a dozadu. Informace o poloze fotoaparátu se využívá také při aktivaci digitální vodováhy v režimu živého náhledu (taktéž ve dvou osách). Vše je názorně zobrazeno na ukázkových obrázcích č. 25 až 27. Samotný autofokus se pak v praktickém nasazení projevil jako opravdu přesný i mimořádně citlivý a spolehlivý a to i za zhoršených světelných podmínek. Pokud by si jej však přesto chtěl některý uživatel detailně nastavit podle svých potřeb, pak je tu k dispozici i zajímavá funkce korekce zaostření.

Dnes už je u nových fotoaparátů samozřejmostí i možnost natáčení videosekvencí. Tak je tomu i u Canonu EOS 7D, který zvládá nejen režim živého náhledu ale i videosekvenci v plném rozlišení Full HD, tedy 1920×1080 obrazových bodů a to rychlostí až 30 snímků za vteřinu. Pro kvalitní zvukový záznam je k dispozici nejen interní mikrofon ale i konektor pro připojení externího stereofonního mikrofonu. Při přehrávání videosekvence na LCD monitoru fotoaparátu je k dispozici i možnost střihu, kdy si velmi snadno můžete odstřihnout případné zbytečné pasáže a výrazně tak šetřit místo na paměťové kartě. Je totiž nutno mít na paměti, že video ve Full HD rozlišení zabírá skutečně hodně velký datový prostor. Jedna minuta záznamu ve Full HD vám zabere řádově několik stovek MB. Vynahradí vám to však v okamžiku, kdy si takové video pustíte na LCD nebo plazmovém televizoru (video lze stáhnout zde).

Nejen pro sportovní fotografy je také velmi důležitým parametrem rychlost sériového snímání fotografií. Maximální hodnotou je 8 snímků za vteřinu a vyrovnávací paměť pobere něco kolem stovky snímků ve formátu JPEG a nebo cca 15 snímků ve formátu RAW. Přesné hodnoty pak závisejí i na použité paměťové kartě, respektive hlavně na její rychlosti zápisu dat. Osobně se ale domnívám, že pokud nehodláte pořizovat skutečně dlouhé série snímků, je vyrovnávací paměť dostatečně velká na naprostou většinu situací, i když použijete pomalou a levnou paměťovou kartu.

Obrázek č. 29 - Ukázka designu menu Obrázek č. 30 - Použití bezdrátového ovládání externího blesku

Zcela nový je také systém měření expozice, nazvaný Focus Colour Luminance (iFCL). Měří nejen jas ale i barvu fotografované scény celkem v 63 zónách. Systém je řešený jako dvouvrstvý, s citlivostí zvlášť na různé barvy. Jedna vrstva je citlivá na červenou a zelenou, druhá pak na modrou a zelenou. Stanovení expozice je tak velmi přesné a při výpočtu bere v úvahu i vzdálenost od objektu, naměřenou zaostřovacím systémem. Expoziční čas je pak nastavitelný v rozmezí 1/8000 až 30 sekund. Nechybí samozřejmě ani režim pro trvale otevřenou závěrku.

Novinkou je i bezdrátové ovládání až tří externích blesků a to bez jakéhokoli dalšího příslušenství. Komunikaci zajišťuje vestavěný blesk. Prostě jen vše nastavíte na bezdrátovou komunikaci a externí blesk postavíte (na speciálním podstavci) kam potřebujete a je to. Žádné kabely ani speciální odpalovače.

Za zmínku pak stojí ještě například integrovaná korekce vinětace. Fotoaparát má ve vnitřní paměti nahranou databázi objektivů Canon a po nasazení objektivu ho automaticky identifikuje a aplikuje příslušnou korekci. Pokud objektiv vyměníte za jiný, celý cyklus se automaticky opakuje a přenastaví hodnoty pro nový objektiv. Výborná je i možnost vložení elektronického podpisu fotografie. Popis, například jméno a web autora napíšete v menu fotoaparátu a ten jej pak automaticky vkopíruje do dat Exif každého snímku.

Jistě by se našly ještě další skvělé funkce ale závěrem už snad jen podotknu, že výbava Canonu EOS 7D je v tomto ohledu opravdu vynikající. Jedinou drobnou muškou na kráse je snad jen fakt, že při slabém osvětlení si autofokus stále ještě vypomáhá stroboskopickým blikáním vestavěného blesku, což je velmi nepříjemné, zvláště v případě fotografování osob. Přitom by stačilo jen doplnit svítivou diodu, tak jak je to běžné u jiných přístrojů.

Obrázek č. 31- Celková mapa systému

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • j.vysta
    j.vysta
    29.01.2010 18:31

    Dobrý den,pěkná recenze.Mám jen takovou otázku. Zajímalo by mě který z těchto dvou fotoaparátů má nižší šum při vysokých hodnotách ISO: Nikon D300s nebo Canon EOS 7D?

  • Roman Mácha 1
    Roman Mácha 1
    26.03.2010 08:16

    recenze i foťák super..snad jen ten střih mohl používat oba kruhové voliče :-)

  • Richard Petrech 1
    Richard Petrech 1
    25.12.2010 18:07

    Chcel by som sa len opytat ci 7D ma automaticke fotenie. Tym myslim, ze dam fotak na stativ a nastavim si, aby napr. kazdu minutu spravil fotku (pripadne nejaky iny casovy rozostup) tak aby som pri nom nemusel ani byt. Da sa to? Ak hej tak ako? Nemozem sa k tomu nikde dopatrat... Dik moc...

  • Alex Kazakow
    Alex Kazakow
    25.12.2010 23:08

    RisoP: S profi ani poloprofi zrcadly zkušenosti nemám, ale tuším (tedy něco jsem o tom četl), že k tomuto účelu musíte mít speciální dálkovou spoušť, která toto umí. O tom, že by to uměl fotoaparát sám o sobě, nevím...

  • Richard Petrech 1
    Richard Petrech 1
    26.12.2010 15:03

    Alex: Kamos ma Nikon D300 a viem, ze jemu to islo ked sme spolu boli na jednej chate. Nechal to na stative a fotilo mu to pravidelne kazde dve minuty. Nepametam si ale, ze by mal k tomu nejaky zvlast ovladac este, myslim, ze nic take nemal... Dik za info aj tak

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (48)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram