G. Felch, A. T. Jones: Fotografujeme děti

Po narození miminka i absolutní neznalec vezme do ruky fotoaparát a pustí se do mapování jeho pokroků někdy i hodinu po hodině. A právě takovým nadšencům, ať už se znalostmi, nebo bez znalostí fototechniky, je určena kniha "Fotografujeme děti", která vyšla v nakladatelství Zoner Press.

Kapitola 5: Kompozice

Kompozice je takové umístění předmětů a postav, které vytváří uspokojující celek. No jo, jenže jak toho docílit? A co je to ten uspokojující celek? To jsou skutečně dva obrovské problémy, které se v této kapitole snaží autorky alespoň zčásti vyřešit. Pokouší se vysvětlit rozdíl mezi momentkou a portrétem, včlenit do fotografie náš vlastní pocit a spoléhat se na jednoduchost.

Důležité je i zarámování snímku. Proč spoléhat na pozdější ořez v počítači (který se navíc nemusí podařit), když tomu můžeme pomoci rovnou při focení. Autorky zde dávají spoustu užitečných rad, kterak použít např. dveře, okna či stromy nebo třeba i jednoho z rodičů. Zásadně neumisťujeme dítě do středu snímku (mluví se zde o pravidle třetin, zlatém řezu či zlaté spirále). A co takhle využít linie, které nám sama příroda nabízí? Cesta vedoucí diagonálně (nebo prostě jinými směry), souběžné linie pláže, moře a oblohy, sbíhající se koleje,…

Závěr kapitoly? Někdy může vzniknout geniální fotografie i tehdy, porušíme-li úplně všechna pravida!

Kapitola 6: Vlastní styl

Když požádáte 10 fotografů, aby vyfotili stejnou věc, dostanete 10 různých zobrazení téhož. To samozřejmě platí i při focení dětí. A o tom je i tato kapitola. Na jednu stranu se zde dozvíte spoustu nápadů jak fotit ve studiu, venku, jaké vybrat pozadí či popředí, jak obléknout děti popř. i jejich rodiče a na druhou stranu vás kniha nabádá, abyste byli sami sebou a zapojili i svoje vlastní představy a fantazii.

S překvapením také zjistíte, že fotka může být nádherná i když chybí část hlavy, když vyfotíte pouze nohy nebo i když nenutíte fotografovaný objekt se nutně usmívat. Prostě je to kapitola o tom, že na obou stranách fotoaparátu jsou jedinci, kteří chtějí do snímku dát něco ze sebe a pěkná fotka vznikne jedině tehdy, když se obě strany shodnou.

Kapitola 7: Emoce a výrazy

Jenom v dětské tváři můžeme číst takové množství emocí. A byla by opravdu škoda nezachytit vše na fotografii. Autorky nás nabádají k tomu, abychom fotoaparát nosili neustále při sobě, protože množství okamžiků se dá zachytit pouze teď a nikdy jindy. Nejdůležitější pro zachycení výrazu jsou bezesporu oči a proto je kladen důraz na jejich ostrost.

Zachytit různé výrazy není vůbec jednoduché. Nalezneme však v této kapitole velké množství rad a triků, jak dosáhnout kýženého výsledku. Také se dozvíme, čeho se vyvarovat, aby nevznikaly fotky bez výrazu či s výrazem „sýr“.

Kapitola 8: Věk a skupiny

Snad každý rodič chce mít zachycen růst svých dětí. A logicky začíná od miminka. Někdy se podaří zachytit skutečné perly, i když třeba miminko pláče. Tato kapitola se věnuje různým životním etapám dětí a radí fotografům, jak je nejlépe zachytit. U dětí je to především o trpělivosti a hlavně nefádnosti. Nejlepší snímky totiž vznikají, když dítě necháme volně a jen lehce ho usměrňujeme. Určitě budete souhlasit s tím, že moc naaranžované snímky jsou bez výrazu i bez „příběhu“. Nehledě nato, že málokteré dítě se dokáže na povel uvolnit a spolupracovat.

A co teprve dospívající mládež. Ta už se nedá nalákat ani na pískající hračky, ani na škleby fotografa a dokonce ani oblouznit různými sliby. Zde musí nastoupit jiné techniky a i o nich se v této kapitole dočtete.
Ovšem někdy je tím úplně nejtěžším úkolem vyfotit celou rodinu. Vztahy mezi dětmi a rodiči mohou být opravdu zapeklité a přitom to na fotce nesmí být znát. Ale i o tomto se dočtete v této kapitole.

Kapitola 9: Výbava fotografa dětí

Začínat se dá s ledasčím. Po nějaké době však chce člověk víc. Začíná si hrát s různými nastaveními, experimentuje. Tato kapitola se zabývá především doporučeními souvisejícími s objektivy. Dozvíme se co je světelnost objektivu a jak používat zoom (pokud vůbec).

Ale protože fotografujeme děti, zcela jistě budeme potřebovat kromě fotovýbavy i další důležité věci. Hřebínky, autíčka, sponky, … Prostě kompletní balíček první i poslední pomoci.

Kapitola 10: Úpravy na počítači

Ne vše se dá napravit v PC. Ale spousta věcí ano. A na trhu je velké množství různých programů. Jedním z mnoha (jehož výhody zná velká spousta fotografů) je Zoner Photo Studio, který má tu výhodu, že kromě velké spousty úprav samotných snímků nabízí i další množství funkcí, např. tvorba webu, kalendářů, prezentací,…

Shrnutí

Myslím, že kniha je určena spíše pro fotografy amatéry, kteří fotí pro radost či dokumentují svou rodinu, snaží se zachytit pokroky, nálady svých pokladů. Není špatným dárkem pro manželku fotografa. Zkušený fotograf tu asi mnoho nových poznatků nenajde, u něj je to víc o inspiraci. Ocenila jsem řešení zadávání „domácího úkolu“, který je na konci každé kapitoly, ten vyřešený múžete poslat přímo do vydavatelství Zoner Press.

Autor: Ginny Felch, Allison Tyler Jones
Nakladatelství: Zoner Press
Překlad:Karel Beneš
Rozměry: 178×230
Datum vydání: 2009
Počet stran: 240
Typ vazby: brožovaná
Barva:plnobarevná
ISBN: 978–80–7413–034–2
Katalogový kód: ZR820
Běžná cena: 340 Kč

Publikaci můžete zakoupit přímo na stránkách vydavatelství Zoner Press.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram