GPS turistická navigace Garmin Oregon 550t s fotoaparátem

Fotoaparáty se zabydlely v mobilních telefonech. Stejně jako GPS přístroje. Ale fotoaparát v "gpsce"? Proto se nyní, poněkud netradičně, podíváme na fotografický výstup z turistické navigace Garmin Oregon 550t.

Možná, že řada z vás již podlehla další digitální elektronické „krabičce“ – GPSce. Existuje jedna speciální kategorie, kam patří turistické navigace, které vám ukáží, a to platí především v České republice, prakticky každou lesní pěšinu.

Garmin Oregon 550t Garmin Oregon 550t

V posledních několika letech se i „hledání pokladů“ stalo masivní zábavou. Při tom je občas (především u tzv. earth keší) třeba pořídit několik snímků a to nemluvím o vlastní chuti fotit vše kolem hledání. Turistická navigace Garmin Oregon 550t má vestavěný 3,2Mpx fotoaparát. A především s ním se seznámíme.

USB konektor Umístění baterií
Fotoaparát

Kromě tlačítka zapnutí nemá Oregon žádný mechanický ovládací prvek. Veškerá komunikace s přístrojem je pomocí dotykového displeje. Použití fotoaparátu aktivujeme v menu stiskem ikonky fotoaparátu. Ostření proběhne v následujícím kroku také po stisku ikonky fotoaparátu. Exponuje se její puštěním. K dispozici je digitální zoom. Originální snímky mají cca 800kB a komprese je na nich znát. Expoziční údaje nejsou součástí exifu. O přenos dat se stará USB 2.0 rozhraní.

Zapnutí režimu fotgrafování Režim focení
Exponování

Prohlížení snímků je možné z Menu – Prohlížeč fotografií.

Prohlížeč fotografií Prohlížeč fotografií

Snímky I.

Za podmínek, které se blíží ideálnímu osvětlení „dobře šedé“ scény je expozice správná a i vyvážení bíle bývá v pořádku. Ve všech ostatních případech (tedy často) nastane cokoliv. Protože zcela chybí jak možnost kompenzace expozice, tak manuální vyvážení bílé, což jsou funkce, které najdeme prakticky u každého fotomobilu, je nutné snímky následně upravit. Veškeré zde zveřejněné snímky jsou v původním rozlišení buď bez úprav, nebo naopak po ní. Jsou-li zde dva snímky stejného obsahu, je první originál a druhý upravený.

Snímek bez úprav. Je zřejmý mírný posun ke studeným odstínům, což však příliš neruší.

Před a po úpravě WB.

Expozičně i vyvážením bílé velmi dobrý snímek.

Ukázka maximálního digitálního zoomu. Je prakticky nepoužitelný.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram