Dotykový Nikon Coolpix S70

Kompaktní fotoaparát Nikon Coolpix S70 se ovládá téměř výhradně pomocí dotykového displeje. Jak se s ním fotí, jaké snímky s ním lze vytvořit a jak lze fotografie upravovat? Odpovědi na položené otázky hledejte v následujícím redakčním testu.

Dalším kompaktním fotoaparátem na trhu je Nikon Coolpix S70. Jeho specialitou dotykové ovládání. Absence běžných ovládacích prvků jej činí velmi zajímavým. Pokud vás bude zajímat kompletní technická specifikace, naleznete ji na stránkách firmy Nikon. Případně v anglické verzi manuálu. Český je k dispozici po registraci na stránkách firmy Nikon.

Stručná (foto)charakte­ristika

Nikon Coolpix S70 Nikon Coolpix S70

Nikon Coolpix S70 je kompaktní 12 Mpx (efektivně) fotoaparát s 5× optickým zoomem, optickou stabilizací objektivu, s 3,5" LCD o rozlišení 288 000 bodů. Má cca 20 MB interní paměť. Jde o zcela automatický přístroj bez možnosti poloautomatické či manuální expozice.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Alfa a také Omega fotoaparátu – dotykové ovládání a tím i nestandardní možnosti. Citlivost „je tak akorát“. Subjektivní pocit při ovládání (včetně použití funkce kreslení) je, že klasické „čudlíky“ rozhodně nechybí. Rozměry S70 jsou cca 96,5×60,5×20mm a hmotnost včetně baterie je cca 165 gramů. Menu fotoaparátu si můžete prohlédnout na doprovodných snímcích. Fotoaparát lze připojit prostřednictvím konektoru na dolní straně. A zde najdeme drobný neduh – krytka konektoru se otvírá opravdu velmi obtížně.

Umístění karty a baterie Konektor

LCD, CCD

Horní strana Dotykové LCD

3,5" LCD má rozlišení 288 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je velmi dobrá za prakticky všech běžných podmínek. Dobrá je za přímého osvětlení i za šera. Obecně tato věta platí prakticky u jakýchkoliv kompaktních aparátů snad s výjimkou těch nejlevnějších modelů.
O pocitu z dotykového ovládání jsem psal výše. Dovolím si osobní jednoslovné zhodnocení – skvělé. Dokonce je slušně použitelný i při použití funkce kreslení, v níž lze do fotografie dokreslit co zrovna uznáte za vhodné.
Čip má maximální rozlišení 4000×3000 bodů (12Mpx) a to při velikosti 1/2,3".

Objektiv a ostření

Objektiv je vlastní výroby s 5× zoomem. Má světelnost f/3,9 -f/5,8, což je u krátkého konce velmi podprůměrná hodnota. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 28 mm – 140 mm. Stabilizovaný je objektiv. Zajímavostí je integrovaný ND filtr (-2EV).

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro jsou 3cm. Zde je opět využita výhoda Nikonu – pro delší ohniska (do cca 38 mm(ekv.)) je zachována velmi krátká ostřící vzdálenost. Aparát za normálních podmínek ostří rychle a zvládá ostření i za horších podmínek. Ve tmě lze použít standardní oranžové přisvětlení.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Za běžných podmínek nafotíte až 200snímků, což je standardní hodnota. Při běžné provozu nepostřehnete žádné zdržování při ukládání snímků ani při přehrávání, kde je načítání snímků příjemně plynulé.
 .

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram