Olympus mju TOUGH-6010

Redakčním testem prošel další odolný fotoaparát. Je jím Olympus µ TOUGH-6010. Co se od něj dá očekávat a jaké má vlastnosti se dozvíte v následujícím textu.

Úvod

Olympus µ TOUGH-6010 nám zapůjčila firma Olympus CZ. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici 45MB interní paměti.

Olympus µ TOUGH-6010

Tělo a ovládání fotoaparátu

Olympus µ TOUGH-6010 je klasickým kovovým digitálním šperkem. Tím ovšem „klasičnost“, obdobně jako u jeho „kolegů“, končí. Měl by totiž vydržet náraz z výšky 1,5 metru a odolat vodě do hloubky 3 metrů či pracovat při teplotách do –10°C. Je to právě ona přidaná hodnota, kterou u uvedeného modelu najdete. Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce.

Neobvyklou „specialitkou“ této řady je možnost ovládat některé funkce poklepem. Může potěšit i vestavěná LED „lampa“, která může částečně nahradit baterku.

Zadní strana Horní strana

Na horní stěně je spoušť a tlačítko Power. Na zadní stěně jsou veškeré ovládací prvky. Doprovodné snímky jasně ukazují jejich rozložení a funkci. Zadní stěně dominuje 2,7“ TFT displej. Na pravé stěně je sdružený USB, A/V a napájecí konektor. Na spodní stěně je stativový závit a prostor pro xD paměťové karty a baterii. Na přední stěně je objektiv a blesk a najdete i mikrofon. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej. Olympus µ TOUGH-6010 je fotoaparát „pro každou příležitost“. Tomu odpovídají i rozměry 95×63×22 mm a hmotnost cca 150 g (bez baterie).

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla Olympus µ TOUGH-6010 je zabudován objektiv Olympus 3× zoom s rozsahem 28 – 102 mm (35 mm ekv.) se světelností 3,5(W) – 5,1(T).

Čidlem je 1/2,33” CCD s 12 Mpx (efektivně). Citlivost je 64, 100, 200, 400, 800,1600 ISO. Fotoaparát disponuje funkcí pixel mapping (kalibrace CCD a příslušných obvodů). Redukce šumu se zapíná automaticky v některých scénických režimech (u těch s delší expozicí). Kvalita a rychlost ostření je na obvyklé úrovni.

Standardně aparát ostří v rozmezí 0,5 m – nekonečno, v režimu makro 0,1 m(W)/0.3(T) – nekonečno a v režimu supermakro od 2 cm. Supermakro je při pevné ohniskové vzdálenosti cca 36mm (viz. ukázkové snímky).

LCD displej

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,7" a tvoří jej 230 000 bodů. Což je hodnota, která v současnosti převažuje.Displeji by slušel mírně vyšší kontrast.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění baterie a xD (microSD) karty

Uvedené hodnoty jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která je až 0,2 sekundy

  • fotografie bez blesku bez namáčknutí 0,5 s
  • fotografie bez blesku s namáčknutím pod 0,2 s
  • sekvence v režimu normal v max. kvalitě při frekvenci cca 1 snímek za sekundu (max. 21 snímků)
  • sekvence v režimu high – dostupná nejvýše pro 3Mpx rozlišení – cca 5 snímky za sekundu (max. 11 snímků)

Na plně nabitou baterii lze nafotit kolem 200 snímků, což je zcela standarní hodnnota.

Vestavěný blesk

Blesk je integrován v horní části fotoaparátu. Dosah záblesku je 4 m při nejkratším ohnisku a 2,7 m při nejdelším ohnisku (ISO 800). Blesk má všechny potřebné režimy – automatický (automatická aktivace při špatném světle), snížení jevu červených očí, doplňkový (vnucená aktivace), vypnutý.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • rrreček
    rrreček
    22.10.2009 13:20

    Fotoaparát máme a zcela se ztotožňujeme s názorem redakce. Jsme velmi spokojeni.

  • Jirka  Gangur
    Jirka Gangur
    28.10.2009 21:03

    dobrý den, zajímaly by mne i nějaké záběry krajiny. dost nás zklamal fotoaparát mju starší generace a neodolný. fotky krajinek byly dost mizerný. ale tento foťáček vypadá zajímavě na každodenní nošení všude sebou. za případné náhledy krajinek velice děkuji :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram