Každá značka má zástupce ve třídě ultrazoomů. U firmy Nikon je jím Nikon Coolpix P90. V následujícím redakčním testu naleznete odpověď na otázku: "Jaký je?"

Dalším superzoomem na trhu je Nikon Coolpix P90. Jeho 24 sice není největší vůbec, ale je nevětším u značky Nikon. Pokud vás bude zajímat kompletní technická specifikace, naleznete ji na stránkách firmy Nikon. Případně v anglické verzi manuálu. Český je k dispozici po registraci na stránkách firmy Nikon.

Stručná charakteristika

Nikon Coolpix P90 Nikon Coolpix P90

Nikon Coolpix P90 je kompaktní 12 Mpx (efektivně) fotoaparát s 24× optickým zoomem, mechanickou stabilizací (čipu), s LCD o rozlišení 230 000 bodů. Má cca 47 MB interní paměť. Veškeré funkce lze ovládat manuálně, o mnoha se dozvíte až z manuálu nebo z menu přístroje. Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 11 000,– Kč (srpen 2009).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana

K dobrému držení napomáhají pryžové potahy důležitých částí těla. U takto velkých aparátů nelze ergonomii ovládání prakticky nic vytknout a pokud ano, pak si jistě brzy zvyknete. Rozměry P90 jsou 114×93×99 mm a hmotnost včetně baterie je cca 500 gramů.

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana Výklopné LCD
Výklopné LCD Výklopné LCD

3" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů a lze jej naklápět dolů o 45° a vzhůru o 90° (viz. produktové snímky fy Nikon). Čitelnost a viditelnost displeje je výborná za prakticky všech běžných podmínek. Velmi dobrá je za přímého osvětlení i za šera.
Hledáček má dioptrickou korekci a je subjektivně velmi dobrý. Má stejné rozlišení jako LCD a jeho velikost je 0,24".
Stabilizovaný čip má rozlišení 12,7 (12,0 efektivně) Mpx a to při velikosti 1/2,33" s maximálním rozlišením 4000×3040 (jpg) bodů (4:3). Je dost škoda, že tato novinka nemá možnost ukládat data do formátu RAW (NEF).

Objektiv a ostření

Alfa a omega tohoto modelu – objektiv – je vlastní výroby 24× Nikkor. Má výbornou světelnost f/2,8 -f/5,0. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je neuvěřitelných 26 mm – 624 mm. Je složen ze 14 čoček v 11 skupinách.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 1cm. Nejmenší vzdálenost závisí na ohnisku. Zde je opět využita zásadní výhoda Nikonu – pro delší ohniska (do cca 95 mm(ekv.)) je zachována velmi krátká ostřící vzdálenost (do 10cm). Režim makro tak umožňuje relativně značné možnosti snímání.
Ukázkový snímek „Noční šum“ není ostrý, protože fotoaparát nedokázal zaostřit, což je opravdu výjimečné a u tohoto aparátu bych to rozhodně nečekal. V ostatních případech autofokus pracoval dobře a rychle.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění baterie a SD karty

Fotoaparát byl pár dnů plně vytížen – děti totiž fotí absolutně všechno. Při běžném focení baterie vydrží celé odpoledne (fotit, vypnout) a nasnímáte tak cca 180 – 200 snímků.
Ukládání snímků je rychlé, nijak nezdržuje v dalším focení. Rychlost zobrazení při prohlížení snímků je standardní.

Blesk

Dosah 0,5m-8m (W, ISOAuto) / 1,7m-5 m (T, ISOAuto). U vestavěného blesku lze nastavit všechny běžné režimy. V případě redukce červených očí při současné detekci obličeje aparát při zpracování dat oči retušuje. K dispozici je také kompenzace zábleskové expozice.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    10.08.2009 13:35

    myslim si ze velmi nekvalitny vystup//jak z mobilu..hm..s tymi kompaktami to ide zufalo dole vodou..

  • Martin Peč
    Martin Peč
    10.08.2009 17:09

    ...takový rozsah ohnisek a 12mega na pidičipu nemůže přinést nic dobrého ...zrovna včera jsem si prohlížel (známý si pořídil) a pohrál s Canonem PowerShot SX1 IS a potvrdilo se mi, že dotyčný vlastně vůbec neví, proč si koupil zrovna takový přístroj, prostě dost mega a dost zoom :o) ...kompakt by se měl "ztratit" v kapse, toť můj názor

  • oldabasak
    oldabasak
    10.08.2009 18:23

    Tak to je teda bída.Obraz jak z mobilu.Už by konečně mohlo konstruktéry přestat bavit vymýšlet takové a jím podobné křápi a konečně se soustředit na kvalitu.Vždyť by stačilo 6-7 Mpx na čipu 1/1,6" a ohnisko 26-208mm(EQ35m)a světelnost 2,8-4.Při dnešních možnostech by s toho musel být hodně dobrý obraz i na 400ISO,v pohodě pro tisk A4.Tady to není hezké ani na 100ISO.
    Před týdnem jsem koupil Fujifinepix F100fd a byl jsem opravdu mile překvapen kvalitou snímků,které jsou "samozřejmě v kategorii kompaktů" velmi kvalitní i na vyšší ISO,pro pohlednicový 10x15cm je i ISO 800 bez problému.
    Za sebe říkám tento Nikon je ostuda firmy...

  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    10.08.2009 20:31

    suhlasim je to ostuda..ja mam canon IXUS 90 IS ...to je ozaj kompakt do vrecka..malicky prijemny, ma IS a na svoju velkost foti velmi slusne, trocha lepsie ako mobil :D ale naozaj je to slusne na taky pidikompakt..tieto superzoomy to su fotky akoze nasypany farebny piesok aj pri iso 64..zufalstvo sa pozerat..

  • Jindra Kodýdek 1
    Jindra Kodýdek 1
    10.08.2009 22:20

    Hlavně se, pánové, nezapomeňte pochválit, jak jste skvěle nakoupili... :-)))

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    11.08.2009 08:13

    Ukázky mi k tomuto typu aparátu špatné nepřipadají. A objektiv na širším konci podstatně méně soudkuje než třeba 28-200 u Minolty KMA200.
    Musí se to ale hodnotit přiměřeně typu aparátu, tzn. prozkoumávat výřezy na velikém monitoru, čemuž by v praxi odpovídaly metrové plachty, a pak z tohoto vynášet nějaké zásadní soudy, to nemá význam.
    Lepší by bylo skutečně provést finální výtisky třeba 15x22, a porovnávat tyto místo pohledů na monitoru. Bylo by to dražší, ale v praxi použitelnější.
    PL

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram