Značka Fujifilm nedávno představila model, který vybavila "ještě větší inteligencí", než předchozí modely. Je jím Fujifilm F200EXR. Jaký je, se podívejte v následujícím redakčním testu.

Hlavní charakteristika F200EXR

Fujifilm F200EXR je kompaktní fotoaparát s mechanickou stabilizací, 5× zoomem, který nabízí nejen běžné plně automatické snímání a plně manuální nastavení, ale nabízí především zcela nový automatický režim EXR.

Fujifilm F200EXR

Základní parametry aparátu Fujifilm F200EXR

Velikost čipu (ten je zřejmě stabilizovaný) 1/1,6” (CCD) / 12 Mpx (efektivně)
Režimy snímání Otočný ovladač: Auto, EXR, přirozené světlo, přirozené světlo s bleskem, SP(scénické režimy), P, M, video; SP: portrét, vylepšený portrét, krajina, sport, noc, ohňostroj, noc (stativ), západ slunce, sníh, pláž, pod hladinou, muzeum, večírek, květina, text
Objektiv 6,4 – 32,0 mm (ekvivalent 35mm filmu: 28 – 140 mm)
Základní clonové číslo f/3,3(W) – f/5,1/(T)
Závěrka 8–1/1500 s (podle zvoleného režimu).
Hmotnost / rozměry cca 200 g / 98×59×23 mm

Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce.

Tělo a ovládání aparátu

Horní strana Umístění baterie a karty

Tělo vidíte na přiložených snímcích. Rozmístění ovládacích prvků je standardní a dobré.. Filozofii ovládání nelze nic vytknout. Veškeré ovládací prvky jsou dobře dostupné.
Menu je přehledné. Manuál výrobku v češtině na oficiálních stránkách ke stažení bohužel není. Manuál v angličtině najdete na stránkách fujifilm.com.

CCD, LCD

Zadní strana

CCD má rozměr 1/1,6" a počet efektivních pixelů je 12 milionů (4000×3000 bodů). Stabilizovaný je u tohoto aparátu čip. Spolupráce čipu se zpracováním dat je právě to, co dělá tento aparát výjimečným (především v režimu EXR). Na výsledky se podívejte u fotografií. LCD o úhlopříčce o velikosti 3" má dnes již standardní rozlišení 230 tisíc bodů. Jeho čitelnost ve větších úhlech je velmi dobrá. Podání barev je věrné.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje 5× optickým zoomem Nejkratší ohnisko je velmi příjemných 28mm. Ostření v režimu makro je možné od 5 cm.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Standardně jsou fotoaparáty Fujifilmu velmi rychlé a nijak nezaostávají za ostatními, spíše naopak. Zde to není jinak. Reakce na spoušť je pod hranicí rozlišitelnosti člověkem (pod 0,2s), procházení menu je prakticky okamžité. Tentokrát se mi povedlo používat fotoaparát velmi intenzivně řadu dnů. Zde se ukázala relativní nevýhoda fotoaparátů, které používají LiIon akumulátorové baterie. Po cca třech hodinách v režimu EXR (byl doprovázen zvukem typickým pro ostření objektivu). se baterie vybila. Za běžných podmínek (tj. po odfocení aparát vypnete) vydrží F200EXR cca dvě stě padesát snímků.

Blesk

Při vypnutém potlačení jevu červených očí: automaticky, vždy, nikdy, synchronizace s dlouhým časem závěrky. Při zapnutém potlačení jevu červených očí: automaticky s potlačením červených očí, vždy a s potlačením červených očí, nikdy, synchronizace s dlouhým časem závěrky a potlačení červených očí. Jeho dosah v normálním režimu (ISO AUTO) je cca 60cm – 4,3m (W) a cca 60cm – 2,8m (T). V režimu makro je cca 30cm – 80cm

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Peč
    Martin Peč
    06.08.2009 10:59

    Přesně takhle si představuju zápisník :o) U tohoto přístroje mě nadchnul dynamický rozsah, který tu do popředí moc nevystupuje, nicméně kvalita snímků vidět je...

  • Jiří Karlík 1
    Jiří Karlík 1
    07.08.2009 10:38

    Manuál je k dispozici u přístroje (stručný) nebo na CD (podrobný). Nebo bylo myšleno před nákupem?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    07.08.2009 12:55

    Manuál: Odkaz vede na manuál (kompletní v pdf) v Aj ze stránek fujifilm.com. Český je samozřejmě k dipozici v tištěné podobě u výrobku.

  • Taffey
    Taffey
    07.08.2009 16:31

    Martin Peč - člověče, jak můžeš mluvit o kvalitě fotek u takových výstupů, co jsou tady, když to má 12 megapixelů a na papíře jsi to neviděl? Neříkám, že je to špatný foťák, jen se pozastavuji nad hodnocením na základě shlédnutí pár fotek na monitoru. Navíc-na zápisník nepotřebuješ 12 mega. Na zápisník potřebuješ 4 mega s prvotřídní optikou.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    08.08.2009 09:00

    2Taffey: dovolím si nesouhlasit

    1. znám-li výstup z jiného df a současně vím, jak vypadá na monitoru, pak mohu poměrně dobře posoudit případný výstup jakéhokoliv df

    2. NEEXISTUJE 4Mpx foťák (kromě mobilů). Může se nám to nelíbit, můžeme protestovat... Příští kompakty budou mít vlastní projektor (jeden jde právě na trh), telefon se vším všudy a bude zvládat navigaci. Neříkám, že se mi to líbí.

    Každopádně tenhle kompakt má výstup nadprůměrný (cena tomu odpovídá) a rozhodně se nedá předpokládat, že majitel bude tisknout A3ky.

    PK

  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    08.08.2009 12:49

    Petr Koritina..neexistuje 4mpx fotak? a sigma DP1 je co potom :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram