Fotografie týdne ve FotoGalerii - 1. pololetí 2009

Každý týden je ve FotoGalerii uveřejněna fotografie týdne. Nyní vám v jednom článku představíme všechny fotografie týdne, které byly k vidění od ledna do června 2009. Většinu z nich i s komentářem autorů. Dočtete se, jak fotografie vznikaly, a dojde také na "příhody z natáčení".

13. 4. 2009

Tomáš Pauko (Tomasp): Doletela… trošku poutekala…

(c) Tomáš Pauko (Tomasp)

Bol normálny víkend. Nič na pláne, počasie bolo nádherné. Pre UK dosť nezvyklé, stále tu je pod mrakom a prší. Tak som sa rozhodol, že sa pôjdem prejsť s foťákom na moje oblúbené miesto na Fisher´s Green. Nádherné miesto na prechádzku v prírode. V ten deň som tam bol asi 4 hodiny. Bol som na všetkých dobrých miestach, ktoré tam poznám, kde by sa dali nafotiť nejaké pekné fotečky. Myslel som si, že to bude ďalší z tých dní, keď som nič nenafotil, ale sklamaný som nebol ani náhodou, pretože do prírody nechodievam len kvôli fotkám. Je to pre mňa úžasný relax. Bola ešte asi hoďka a pol pred západom slnka, takže to najkrajšie svetlo. Trošku mi toho bolo lúto. No aj tak som sa rozhodol, že pôjdem domov. Keď som kráčal k autu, zazrel som na poli Bernešky. Bolo ich tam okolo 20. Niektoré tam len tak sedeli, iné zobali čerstvú trávičku. Velmi opatrne som sa k nim približoval. Žiadne plazenie alebo take niečo, ale prešiel som 10 metrov a oni spozorneli. Zdvihli hlavy a ja som zastal a počkal kým si na mňa trošku zvyknú. Keď som videl, že sklonili hlavu a nevšímali si ma, prešiel som ďalšich 10 metrov. Takto som sa k ním dostal na dostrel s 800mm (400mm + 2×TC), bližšie ma už nepustili a riskovať, že by odleteli, som nechcel. Lepší hrabec v hrsti… bla bla, veď to poznáte. Sadol som si a sledoval ich. Niektoré tam sedeli nehybne do západu slnka, iné boli aktívnejšie. Dosť ich z toho pola priletelo a odletelo, takže fotilo sa tam nádherne. Bolo čo. Všetko som si to vychutnával pri krásnom luxusnom svetle. A jeden zo záberov, ktoré som nafotil, je práve táto fotka. Nejaké ďalšie fotky z toho dňa možno vložím na FA neskôr.

20. 4. 2009

Michal Jirouš | www.PhotoNature.cz: svatební tanečky Potápka roháč

(c) Michal Jirouš | www.PhotoNature.cz

K této fotografii se váže jedna zajímavost. Vznikla při mé premiéře fotografování na fotovoru. Konečně jsem se odhodlal pořídit si fotovor a čas přesně korespondoval s dobou námluv potápky roháče. Po více jak 3 hodinách krásného večerního světla a mučivého sezení v rákosí ve fotovoru se konečně štěstí usmálo a roháči předvedli svoje „svatební tanečky“. Bylo to úžasné jen sledovat, natož se pokoušet fotit z vratkého fotovoru. Jen byla velká škoda, že světlo po chvíli zmizelo, ale přesto mohu říci, byla to nádhera. Další rok se k potápkám určitě zase vrátím, tentokrát bych se rád pokusil nafotografovat, jak vozí svoje mladé pár dní po vylíhnutí.

27. 4. 2009

Bobo01: Radosť zo života :-)

(c) Bobo01

4. 5. 2009

Michal Jirouš | www.PhotoNature.cz: Nesyt africký , mňami :)

(c) Michal Jirouš | www.PhotoNature.cz

Typické ráno v Africe, velmi časné ranní probuzení, rychle do sebe vpravit horký čaj a ještě za hluboké tmy vyrážíme směrem k malému jezírku, kde jsme minulý den spatřili tyto krásné lovící ptáky. Řidič nám dovolil opustit jeep, lehám si na studenou zem a čekám. První paprsky slunce pomalu olizují malou tůň a nesyti začínají svůj úžasný lov. Chvílemi to vypadá, jako kdyby nesyti používali svoje zobáky stejně obratně jako švadleny šicí stroj. Neustále prohledávají svými mohutnými zobáky bahno, a co chvíli vytahují menší či větší množství žab. Žádná žába nemá šanci na únik, výsledek máte možnost sami vidět na fotografii. Fotografii jsem vybral zcela záměrně, protože se mi líbí až komická poloha žáby, kterou nesyt právě chytil.

11. 5. 2009

Michal Jirouš | www.PhotoNature.cz: Kdo z koho, Vlha nůbijská

(c) Michal Jirouš | www.PhotoNature.cz

S Vaškem Šilhou jsem zažil hodně zajímavou podívanou v Botswaně, ze které pochází i tahle fotografie. Bylo to chvíli před deštěm, když se začalo z jednoho místa rojit obrovské hejno létajících termitů, na kterých začali hodovat všichni ptáci z okolí. Nejvíce útočily vlaštovky, které byly extrémně rychlé a obratné a po nich se přidaly i vlhy nůbijské. Největší problém nastal ve chvíli, kdy jsem zjistil, že jsem krátké sklo EF 300 nechal v táboře. Měl jsem u sebe pouze dlouhý teleobjektiv EF 800. Pokusit se zachytit s touhle „rourou“ alespoň jednu letící vlhu, se vzápětí ukázalo jako téměř heroický výkon. Chtěl jsem to už vzdát, ale najednou jsem si vzpomněl, jak jsem před lety fotografoval letící papuchalky na ostrově Runde. Stačilo se chvíli pozorně dívat, vlhy většinou kroužily v soustředěných kruzích a za malou chvíli se vše zdálo o něco jednodušší. Každopádně výsledná fotografie se mi moc líbí. Vím, jak těžké ji bylo vyfotografovat. Navíc, jako přidaná hodnota, se podařila do záběru umístit letící vlaštovka na pozadí a tak má snímek svoji dynamiku a kouzlo.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    29.07.2009 13:00

    "...na ptáky jsme krátký...." lá la la la lá....

  • Julianna Kozák
    Julianna Kozák
    29.07.2009 15:28

    Pekné.

  • renegade
    renegade
    31.07.2009 17:35

    Niet pochyb, ze ide o vo vsetkych pripadoch o dobre odvedenu, uz spominanu motivom nekonfliktnu, pracu. U nás je viac ocenenovane remeslo (vsak sa aj hovori, ze ma zlate dno), nez napad a tvorivost, kde to bez konfliktu nejde. Vysledkom v konecnom dosledku je, ze sme spravidla len lacna pracovna sila a aj preto sme tam kde sme a nie napr. tam kde Japonci. Proste sme vtaci, mysliacim tvorom casto na smiech :o)

  • Kamil Übelauer
    Kamil Übelauer
    04.08.2009 13:08

    Je zajímavé, jak mimořádně populární je ptactvo ... nemůžu se zbavit dojmu, že motiv často dělá 75% úspěchu : tučňák = téměř automaticky minimálně 6-ková fotografie ( vrabec = jen výcvak ... ). Netvrdím, že několik těchto fotografií nemá svou kvalitu, ale rozhodně bych se v těchto anketách přimlouval pro větší žánrovou rozmanitost.

  • Marek Velechovský
    Marek Velechovský
    31.01.2011 11:59

    :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram