Canon PowerShot SX200 IS

V malých tělech kompaktních aparátů se stále více objevují objektivy s velikým rozsahem ohniska. U fotoaparátu Canon PowerShot SX200 IS najdeme 12x optický zoom. Má plný manuál, stabilizaci a spoustu dalších funkcí. Více v následujícím uživatelském testu.

Objektiv a ostření

Canon PowerShot SX200 IS

Objektiv je přesně to, proč tento aparát koupit. Stabilizovaný 12× zoom a navíc nezvykle vysoká světelnost se v takto malém těle nevidí často: 28 mm – 336 mm (ekv. 35 mm) / f/3,4-f/5,3. Zoomování je „dvourychlostní“. Za horších světelných podmínek si pomáhá přisvícením oranžovou diodou. Ostření v makrorežimu je možné od objektivu (0cm).

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění baterie a karty

Výrobce udává výdrž baterie 280 snímků. Já jsem nafotil cca 250 snímků (15% s bleskem) a natočil cca 5 minut videa a baterie byla podle indikátoru nabitá z cca 1/3.

Odezva a celková rychlost aparátu je ve všech směrech opět velmi dobrá.

Blesk

Jeho dosah je od 0,5m do 3m (W) resp. 1m-2m (T) při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO a má všechny běžné režimy včetně expozice s bleskem s detekcí obličeje. Blesk se vysune ihned po zapnutí fotoaparátu nezávisle na zvoleném režimu. Tuto vlastnost považuji za zcela zbytečnou až chybnou. Nicméně je to jediná nepříjemná vlastnost SX200ky

Funkce dostupné u aparátu

Jde jak o plně automatický fotoaparát tak lze veškeré funkce nastavit manuálně. Z přiložených snímků jsou jistě základní funkce jasné. Aparát má řadu snímacích režimů včetně režimu (Auto, P, Av,Tv, M,Video, ISO 3200, Zdůraznit barvu, Zaměnit barvu, Pomůcka pro pořizování panoramatických záběrů a dalších. Režim ISO3200 snímá s pevnou citlivostí ISO3200 a v rozlišení 1600×1200 bodů. Režim Auto je vybaven technologií detekce scény a detekce pohybu .
Za dobře vyvedenou opět považuji funkci detekce tváře, která je také kombinovaná s detekcí pohybu a dokáže detekovanou tvář sledovat. Reaguje dobře a přesně, včetně sledování za chůze.

Možnosti Menu a Nastavení fotoaparátu naleznete na přiložených snímcích nebo na stránkách Canon.

To, že všechny Canony disponují češtinou není snad třeba připomínat..

Video

Natáčet ozvučené video (MOV) lze ve třech rozlišeních včetně HD (1280×720, 640×480/30,32­0×240/30) pouze s použitím digitálního zoomu a až do zaplnění karty (max. 4GB resp. 1 hodina, u HD pak prakticky „jen“ 30 minut). Snímá se současně monofonní zvuk.

Prohlížení snímků

Snímky lze prohlížet ihned po expozici po dobu zvolenou v Menu. Po přepnutí do režimu prohlížení lze volit množství informací pomocí DISP včetně histogramu. Při otáčení aparátu se obrázek otáčí automaticky – fotoaparát má senzor orientace. Z menu lze mj. zvolit korekci červených očí, prokreslit tmavé části scény (i-Contrast), nebo překrýt snímek barevným přechodem Viz. snímky Menu..

Zesvětlení stínů Korekce červených očí
Přechod aplikovaný na snímek

Připojení k PC a tiskárně

Aparát disponuje rozhraním USB2.0 (konektor kompatibilní s Mini-B) a pro jeho připojení k PC (Win XP) není třeba žádný software, aparát totiž podporuje PTP – Picture Transfer Protocol. Pro tisk fotografií bez připojení k počítači podporuje PowerShot SX200 IS režim PictBridge.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Olsovsky
    Martin Olsovsky
    17.06.2009 19:24

    Len jedna otazka? SX200 IS alebo Lumix Tz7 ?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    18.06.2009 00:10

    TZ7 mi rukama neprošel.

  • Huggi
    Huggi
    19.06.2009 11:39

    TZ6/7 nemaji plny manual..jsou to pokud vim jen automaty..

  • Jan Carnek
    Jan Carnek
    26.06.2009 13:39

    TZ7 umí zoomovat při videu a má pro spuštění videa samostatné tlačítko - po ukončení videa se TZ 7 vrací do posledního akuálního nastavení fotoaparátu.
    Umí SX 200 zoomovat během videa?

  • Peter Bednarčík
    Peter Bednarčík
    19.08.2009 10:37

    SX200 dokáže počas nahrávania videa používať len digitálny zoom nie optický. Ja by som sa skôr priklonil ku SX200 ako TZ7.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram