Los Andes: dva a půl měsíce v jižní Americe - díl 3: Chile a Peru

Loňské prázdniny, konkrétně od půlky června do konce srpna 2008, jsme s kamarádem strávili v Chile, Bolívii a Peru. Všechny tři země jsou charakteristické krásnou a pestrou krajinou. V závěru našeho cestopisu se podíváme opět do Chile a cestu zakončíme v Peru.

Zpátky v Arequipě jsme při odpočinkovém dnu naplánovali výlet do vesničky Yura. Inspirací nám byl zájezd místní cestovky, nám se ale stejný program podařilo uskutečnit za 3 USD oproti jejich 48. Yura je malá vesnička v sopečné krajině, s mozaikou zelených políček, zavlažovaných systémem kanálů, které přivádějí vodu ze sněhových čepic vulkánů. Nikde nebyl žádný turista, o to více jsme si tuto nádhernou a neznámou oblast užívali.

okolí vesničky Yura okolí vesničky Yura
okolí vesničky Yura okolí vesničky Yura

Pokusili jsme se také o výstup na Nevado Chachani (6 075 m n. m.). Přes suché období a celkový charakter klimatu se nám ale v base campu (5 400 m n. m.) „poštěstilo“ zažít sněhovou bouři zrovna tu noc, kdy jsme vyrazili na vrchol. V takových podmínkách jsme se podívali jen do sedla a museli se vrátit. Odměnou byl sice pohled na altipláno pocukrované sněhem, raději bychom ale stanuli na vrcholu.

altipláno po sněhové bouři sopka Misti se vyznačuje pravidelným tvarem kužele

Povinnou zastávkou každého návštěvníka Peru je bezesporu Nazca. My jsme byli jen na vyhlídkové věži, a obrazce nás docela zklamaly – moc zřetelné nebyly, a kromě toho byly protkané síti cest a stezek rušící celkový dojem. Více nás zaujaly akvadukty Cantayoc – z kamenů vyskládaní šneci k podzemní řece.

dálnice na planině u Nazcy obrazec opice
oáza Nazcy jeden z kamenných šneků akvaduktů Cantayoc

Obrovské písečné duny tvoří Atacamu u města Ica, které je ale bohužel po většinu roku zahaleno do pobřežní mlhy. Ta pokrývá i nedaleké Pisco, východisko výletů na poloostrov Paracas a Islas Balestas. Spolu s pozůstatky loňského zemětřesení tak působí samotné město dost pochmurně, ale okolní atrakce stojí za vidění. Na ostrovech žije spousta druhů ptactva – kormoráni, plameňáci, tučňáci Humboltovi nebo kachny. Je zde i kolonie lvounů. Poloostrov Paracas je charakteristický vysokými pestrobarevnými útesy, a do zemětřesení i skalní bránou, zvanou La Cathedral. Z té bohužel zbyl už jen jeden pilíř.

duny u Ica lvouni odpočívající na skaliscích
pobřeží poloostrova Paracas cervená pláž na Paracasu

Podstatně méně známou oblastí jsou centrální Andy v okolí Ayacucha. Vznikla zde nejslavnější peruánská teroristická organizace Světlá stezka, nicméně v dnešní době již zde je bezpečně a vláda se snaží nalákat turisty k návštěvě. Moc se jí to nedaří, cizinců sem stále moc nejezdí. Přitom je to pěkný kraj, a hlavně se nám líbila města. Na peruánské poměry čistá a uklizená, s pěknými kostelíky, dlážděnými ulicemi a příjemnou atmosférou. V Huancayu měli nasvícené náměstí s vodotrysky, ke kterým pustili hudbu.

obrovská socha Ježíše nad Huantou
Ayacucho Ayacucho

Nejdříve jsme navštívili jeskyni Pikimachay, místo nejstarších archeologických nálezů v celém Peru, a pak zříceniny hlavního města impéria Wari, kde v předincké době žilo přes 50 tisíc lidí. Jeden den jsme věnovali zaledněnému masivu Cordillera del Huaytapallana, klasické vysokohorské krajině s čistě modrými jezery.

jeskyně Pikimachay, nejstarší obydlené místo Peru Cordillera del Huaytapallana
Cordillera del Huaytapallana Cordillera del Huaytapallana

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • JanMiklín.cz
    JanMiklín.cz
    03.05.2009 19:42

    RB a KN: nebojte, už je to poslední díl (kromě toho teda - a už jsem to jednou psal - není povinné na ty články klikat a číst to).

    a k fotkám - já netvrdím, že to je to nejlepší co z těchto zemí je, a ani nepopírám, že je spousta "lepších" fotek, respektive jiného žánru, který se zas líbí někomu jinému. Fotím krajinu, protože to aspoň trochu umím, a zajímá mě to i profesně - např. na focení lidí na ulici prostě nemám náturu, kor když neumím pořádně jazyk a tudíž si ani s nima nemůžu pokecat, a proto to rád přenechám jiným (můžu doporučit třeba www.jansochor.com, toho mám hodně rád...)

  • Radek Burda
    Radek Burda
    03.05.2009 21:34

    no dobre, kdyz uz nechcete jit cestou sledovani osudu lidi, tak ty obrazy alespon trochu rozhoupejte. Dejte do toho rytmus.

    pridejte detail, ktery vam tam naprosto chybi, stridejte motivy.

    Takhle nahazene (vetsinou) panoramaticke ach krajiny vazne jsou v souhrnu silene nudne.

    a nenechte se od mych slov odradit Pavlem Szabo :-)

  • Pavel Szabo www.krajinar.cz
    Pavel Szabo www.krajinar.cz
    03.05.2009 23:25

    rabur: v některých názorech máš pravdu, ale stejně myslím, že jakékoliv snahy jsou utopické... co se týče krajinářské fotografie...

  • Marian  Mráz
    Marian Mráz
    06.05.2009 21:36

    Díky Honzo, některý fotky se ti dost povedly...

  • Peter Hájek
    Peter Hájek
    12.05.2009 20:24

    Vďaka za pekné obrázky a info,je to lákavé.Možno niekedy...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram