Hodnocení tématu: "Můj dům, můj hrad"

Nastal čas na zhodnocení dalšího tématu seriálu Okem profesionála: "Můj dům, můj hrad". Tentokrát se Milan Šusta zahleděl svým přísným okem na fotografie, které jste mohli posílat v lednu a únoru. Snímků se sešlo nebývalé množství a většina z nich byla na velmi dobré úrovni.

Mám rád fotografie, které vypovídají náznakem, pomocí minimálních prvků, snímky při jejichž vzniku autor přemýšlel a jejichž zhlédnutí nutí k zamyšlení i diváka.

Černobílá fotografie na které je pomocí různých odstínů šedé znázorněna část bytového interiéru. Úplně v pozadí ve světlé poměrně nevýrazné ploše stojí dřevěná hůl. Téměř minimalistické řešení odhaluje velké tajemství obyvatele bytu. Tajemství stáří.

Fotografie velice podobná předcházející, svoji koncepcí vypovídající o úplně jiné životní situaci. Zase je zde použito minimum prvků. Barevné tóny stěn a malířské potřeby svědčí o jakémsi začátku bydlení, zapnutý televizor říká, že se zde již žije.

I tato fotografie nutí k zamyšlení. Naivní až téměř dětský obrázek na jedné straně a zasněný pohled modelu mluví o velkém přání. Čisté pozadí, úsporná práce s černobílou stupnicí a dobré využití celé plochy obrazu svědčí o promyšlené a kvalitní fotografii.

Tato fotografie je jakoby ukázka z učebnice o kompozici. Dokonalá ukázka tonálního řešení a principu rytmu ve fotografii. Vidíme zde pravidelné rytmické střídání ploch, světla a stínu. Prostor celého obrazu je plně využit, na snímku nejsou žádné rušivé prvky. Naskládané láhve ve výklencích obraz oživují a dokumentují funkčnost tohoto sklepení.

Alone apart

Další z několika výborných fotografií. Téměř monochromatické řešení obrazu se siluetou člověka v jednom z oken vypovídá o osamocení. Opět dobře využita rytmizace hlavních prvků, v tomto případě rámů a výplně oken, světelné odlesky obraz oživují. Zde mi trochu vadí kácející se linie, sbíhavost. Myslím, že by celkovému dojmu ještě prospěla dokonalejší úprava v editoru. Přesto považuji tuto fotografii za jednu z nejlepších.

Tolik k našemu tématu. Je mi líto, že se nedostalo na všechny fotografie a na všechny autory. Snad až příště. Fotografujte, posílejte své snímky do aktuálního tématu pro březen/duben „Jarní probouzení“ a zase na shledanou.

Milan Šusta

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • vypelichané hovno
    vypelichané hovno
    24.03.2009 12:43

    ooh dekuji za kritiku ((:

  • vypelichané hovno
    vypelichané hovno
    24.03.2009 12:46

    a tobe teez Frantisku ((:

  • jana sedlakova
    jana sedlakova
    29.03.2009 19:34

    Dúfam, že túto rubriku nechcete zrušiť. Áno, máte pravdu nie vždy sa tu nájdu fotografie priamo šité na danú tému, ale cením si to, že tie fotografie aspoň dorazia na hodnotenie. Kde sú tie,,slávne mená,, so 7-hodnotením. Snáď si ich autori nemyslia,že sú fakt tak ,,dobrý,, alebo sa boja nezávislej kritiky. Celú galériu by som založila na takomto princípe, alebo aspoň zrušte mená k fotografiám, zvýšila by sa úroveň. ďakujem za každé jedno hodnotenie ak kritiku. A verím, že ešte dlho budem môcť prispevať k daným témam.

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    01.04.2009 17:07

    Muj dojem je, ze fotografie kocoura hoviciho si ve svem kosiku 100% splnuje vyznam - muj dum, muj hrad kdezto naprosta vetsina ostatnich fotografii toto nenaplnuje ani zdaleka. Vyznam tohoto rceni prece je - moje obydli, kde ja jsem panem. Nemusi se jednat o cloveka, ani primo o dum.

    Pokud se melo jednat o fotografie vlastniho domu, nazval bych to uplne jinak - Muj dum (bez hradu)

    V tomto pripade byl dle meho nazoru zvolen nazev tak, ze jeho vyznam je rozdilny nez autor zamera - a autori fotografii kteri splnili vyznam rceni, ale jiz ne podminky autora byly ne vlastni vinou vyrazeni.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    01.04.2009 17:49

    Rekl jste to spravne: kote HOVICI si ve svem kosiku

    ... Vite, to prislovi - jste-li tatar, omlouvam se, nemusite chapat jazykove nuance - totiz JASNE hovori

    o PYSE na svuj HRAD.
    ----------------------------
    Kote v kosiku je lapsus. Navic obrazova banalita.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram