Test fotoaparátu Olympus FE-45

Každá značka má na trhu ty nejlevnější fotoaparáty. Jejich cena je v rozmezí od dvou do tří tisíc korun. Jedním znich je i Olympus FE-45.

Olympus FE-45

Olympus FE-45 Olympus FE-45

Seznámíme se s dalším z řady nejlevnějších fotoaparátů, tentokrát Olympus FE-45. Jeho cena je nyní pod tři tisíce korun. O parametrech se můžete dočíst na stránkách firmy Olympus. V tomto článku najdete fakta zjištěná během několika dnů užívání a fotografie, které vznikly za běžných okolností. Také se nepokusím z přístrojů „vyrazit“ to nejlepší. Zásadně je použiji podobně jako nepoučený majitel a zjistíme, co lze očekávat na výstupu.

USB konektor
Zadní strana Umístění karty a baterií

Jde o absolutní automat, u kterého lze vybrat z pěti režimů (viz. obrázek). Dobře funguje iAuto – automaticky volí režim podle „svého soudu“. Pak stačí jen komponovat a stisknou spoušť. Přesto je dokonce k dispozici při snímání ve všech režimech i kompenzace expozice, kterou osobně považuji za snad nejdůležitější manuální funkci při potřebě „zlomit“ automatiku.

Žádné informace při snímání Maximum informací při snímání
Přehled režimů

Rozlišení fotoaparátu je dnes již obvyklých 10Mpx. Má interní paměť o velikosti 19Mb, která je rozšiřitelná o xD a micro SD karty. Standardní trojnásobný optický zoom s rozsahem 36 – 108 mm nepřekvapí, ale také nezklame. Mechanickou stabilizaci FE-45 nemá, má však režim, který zvýší citlivost s cílem zkrátit expozici. Zobrazení LCD je v dané kategorii dobré. Jeho velikost je 2,5". Napájen je fotoaparát dvěma tužkovými bateriemi AA, takže výdrž určuje jejich typ, případně u dobíjecích kapacita.

Scénické režimy Scénické režimy
Nastavení v režimu P
Menu při snímání Menu při snímání
Kvalita obrazu Nastavení (Setup)
Nastavení (Setup) Nastavení (Setup)
Přehled režimů Přehled režimů
Reset nastavených funkcí

Sedmiletá dcerka neměla s focením žádné potíže. Většina jejich snímků byla po technické stránce dobrá (aparát „uměl“ ostřit za všech možných podmínek). I ve tmě na rozumnou vzdálenost (do 3m) s přisvícením pořídíte snímky velmi dobře. Dosah a pokrytí blesku jsou v plně automatickém režimu velmi dobré. Reálné snímky jsou v porovnání s jinými modely zdánlivě mírně ostřejší, přesto postrádají detaily a směrem k okrajům ostrost mírně klesá (viz. snímky). 5MB jpg soubory jsou vzhledem k reálným detailům poměrně velké. Expozičně funguje automatika výborně.

Při prohlížení snímků je k dispozici jen omezený počet funkcí.

Maximum informací při prohlížení
Menu při prohlížení Menu při prohlížení
Menu při prohlížení Možnosti úprav

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • vaskez
    vaskez
    12.03.2009 12:29

    Dobrý den, pane Koritina chystáte test Canonu PowerShot SX1 IS nebo SX 10 IS? Pokud ano, tak kdy? Děkuji.

  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    12.03.2009 20:37

    Díky za všechny recenze, zejména kompaktů. Stejně časem lidem dojde, že za povšimnutí stojí pár značek ale konkurence musí být. Smutné je, co zmůže reklama a lidská lhostejnost, ale to je o jiném. Hodně trpělivost a nadšení. Já se zase těším u kopaktů na Fuji F:-), nejépe do 8Mpx:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram