Test fotoaparátu Fujifilm FinePix J100

Fujifilm FinePix J100 je dalším zástupcem kategorie nejdostupnějších aparátů tentokrát značky Fujifilm. Cílem tohoto článku je podívat se na jednoduchost ovládání a na kvalitu výstupu fotoaparátu v ceně pod tři tisíce korun.

Fujifilm FinePix J100

Jde téměř o absolutní automat, který ukládá data buď do 24MB interní paměti, nebo na SD(HC) karty. xD karty J100 nepodporuje. 5× optický zoom začíná na dnes již slabých 35mm a končí na 175 mm. Menu je poměrně přehledné, což přestává platit v okamžiku, kdy chcete pozměnit vyvážení bílé, provést korekci expozice atp. Nicméně to jsou již pokročilé funkce.
Na čip výrobce vměstnal 10Mpx a při snížení rozlišení na 3Mpx používá ISO až 3200.

Aparát má pouze digitální stabilizaci, používá v tomto režimu vysokou citlivost. Kompletní technickou specifikaci najdete na stránkách Fujifilm.

Vynikající je zobrazení na LCD. Obraz je zřetelný i za přímého slunce, je kontrastní. Tak vysokou kvalitu jsem u této cenové kategorie nečekal.

Možnosti režimu Auto

Základem je automatický snímací režim. V něm nenastavíte kromě citlivosti prakticky nic (viz. předchozí obrázek), za to se však odmění velmi slušnými výsledky za běžných podmínek.

V režimu SP lze vybrat druh scénického režimu, kam patří i „manuální“. A právě pouze v něm je k dispozici např. korekce expozice. V libovolném jiném režimu (auto, ostatní scénické režimy) k dispozici není. Což mě nemile překvapilo. Nicméně aparát nemá sklony k chybné expozici dokonce ani při focení černobílých scén. V režimu Auto je nejdelší expoziční čas 1/4s, v ostatních režimech pak až 8s. Nejkratší je všude 1/2000s.

Možnosti režimu Manuální Možnosti režimu Manuální

Možnost detekovat a ostřit na tvář však nechybí a je k dispozici v libovolném režimu. Tato funkce funguje opět velmi dobře. Obecně je vhodná spíše pro aranžované fotografie, kdy focené osoby „postojí“. Pro momentky se tolik nehodí.

Makrofotografie lze pořizovat od 5cm při nejkratším ohnisku. J100 ostří za všech podmínek velmi dobře.

Skvělé je, že i když stisknete spoušť v naprosté tmě, tak aparát při použití nejkratšího ohniska „udělá“ vesměs ostrou fotografii. To pro část fotoaparátů totiž neplatí.

Možnosti režimu Video

Nejkvalitnější video nasnímáte v rozlišení VGA (640×480/30fps) a to bez možnosti použít jakýkoliv zoom. Nahrávání skončí automaticky po nahrání 2GB souboru (cca 40 minut).

Při prohlížení snímků lze nechat najít a odstranit červené oči, či použít další již běžné funkce. Odstranění červených očí závisí na schopnosti je detekovat.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram