Test fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II

Velmi úspěšný model digitální zrcadlovky Canon EOS 5D se dočkal svého očekávaného nástupce označeného jako Mark II. Hlavní změnou je výrazné navýšení rozlišení, a proto se v laboratorních testech soustředíme na výsledky, kterých nový model dosahuje.

Funkce

Asi nemá smysl se podrobně rozepisovat o jednotlivých funkcích EOS 5D Mark II, protože většina je shodná s dalšími stájovými kolegy, a proto se podíváme jen na to nejzajímavější. Zásadní změnou je především integrovaný systém čištění čipu, který již známe také z některých dalších firemních fotoaparátů. Dalším vylepšením je možnost použití živého náhledu, včetně zvětšovací lupy, kterou fotograf ocení především v případech nutnosti naprosto přesného zaostření. Nechybí ani možnost natáčení ozvučených videosekvencí a to v plném Full HD rozlišení. Sekvence je omezena maximální délkou 12 minut a velikostí souboru 4GB. Ukázku natočeného videa si můžete stáhnout zde(60MB). Výhodou videa u digitální zrcadlovky oproti videokameře je mnohem větší variabilita díky možnosti výměny objektivů a tím i přesnějšího zaostření a v neposlední řadě mnohem lepší práce s kontrolou hloubky ostrosti. Vysoké Full HD rozlišení oceníte zejména při promítání na HD televizoru. Daní je však značná velikost souborů s videosekvencí. Zajímavostí je, že v průběhu natáčení videa lze stále i fotografovat.

Obrázek č. 21  - Základní deska fotoaparátu s obrazovým procesorem DIGIC 4 Obrázek č. 22  - Závěrka přístroje testovaná na 150.000 cyklů

K dalším zajímavým funkcím patří například vylepšený systém redukce šumu s detailními možnostmi nastavení a to zvlášť pro redukci šumu u dlouhých expozic a zvlášť pro vysoké citlivosti ISO. Nechybí ani korekce zaostřování nastavitelná individuálně pro různé objektivy (uložit lze nastavení až pro 20 objektivů). Tato funkce je velmi výhodná pokud potřebujeme jemně korigovat funkci automatického zaostřování, nebo při použití neoriginálních objektivů, kdy občas dochází k lehkým nepřesnostem v zaostřování. Samotný systém automatického zaostřování zůstal prakticky stejný jako u předchozího modelu, tedy 9-ti bodový s šesticí pomocných bodů. To je celkem škoda, protože právě systém automatického ostření nepatřil k nejsilnějším stránkám už u předchozího modelu. Systém sice funguje velmi dobře a spolehlivě, ale u nového modelu by si zasloužil přece jen více ostřících bodů, ale hlavně lépe rozložených v obrazové ploše. Stávající body jsou totiž hodně natlačené uprostřed obrazu a ostření na objekty i jen málo vzdálené od středu obrazu tak rozhodně není ideální.

Ovládací menu aparátu a jeho funkce jsou řízeny obrazovým procesorem DIGIC 4, přičemž design menu je prakticky stejný jako u všech ostatních firemních modelů. Závěrka fotoaparátu poskytuje obvyklý rozsah expozičních časů 1/8000 až 30 vteřin, včetně možnosti trvalého otevření závěrky. Samotná závěrka je pak testována na 150.000 expozic. Nechybí samozřejmě ani korekce expozice a to zvlášť pro samotnou expozici a zvlášť pro expozici bleskem a nechybí ani korekce vyvážení bílé barvy. Detailní nastavení fotoaparátu je možné realizovat pomocí 25 uživatelských funkcí se 71 nastaveními ve 4 skupinách. Rozšířeny byly také možnosti optimalizace jasu funkcí Highlight tone priority a nově také funkcí Auto lighting optimizer.

Vybavení funkcemi Canonu EOS 5D Mark II lze tedy celkově hodnotit také jako vynikající a skutečně mě nenapadá nic, co by testovaný aparát neuměl.

Příslušenství, cena a závěr

Důležitým aspektem je také rozsah a variabilita volitelného příslušenství. V případě fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II je to především velmi široký sortiment kvalitních objektivů Canon EF. Vzhledem k velmi vysokému rozlišení lze ale pro odpovídající výsledky doporučit výhradně nejvyšší třídu objektivů Canon, označených jako “L“. Samotná nabídka objektivů snad ani nepotřebuje dalšího komentáře, protože právě šíře nabídky volitelných objektivů je jednou z hlavních předností systému značky Canon.

K dispozici je samozřejmě také celá řada externích systémových blesků a makroblesků. Jako ideální základní doplněk lze doporučit především systémový blesk Canon Speedlite 580 EX II, který ideálně komunikuje s veškerými nastaveními fotoaparátu a svým výkonem je dostatečný pro naprostou většinu situací. Velmi oblíbené jsou také přídavné bateriové gripy a tak je snad již samozřejmé, že tuto možnost umožňuje i tento fotoaparát. Nasazený grip viz. ukázkové foto č.25. Za zmínku stojí i fakt, že EOS 5D Mark II je vybaven i vestavěným čidlem pro použití IR dálkového bezdrátového ovládání RC-1 nebo RC-5. Nechybí však ani možnost ovládání kabelem a nebo pomocí bezdrátového Wi-Fi adaptéru. Nesmíme však zapomenout mezi příslušenství zahrnout i fotografické tiskárny, protože i v této kategorii je Canon velmi silný a nabízí celou řadu tiskáren, od formátu A4, přes profesionální modely s formátem tisku až A3+ a také velkoformátové plotry, na kterých můžete tisknout i „obří“ výstavní zvětšeniny.

Obrázek č. 23 – Sada pro výměnu matnice Obrázek č. 24 – Externí systémový blesk Canon Speedlite 580 EX II.
Obrázek č. 25  - Přídavný bateriový grip s vertikální spouští Obrázek č. 26  - Mezi příslušenství je nutno počítat i fotografické tiskárny Canon
Obrázek č. 27  - Obsah balení fotoaparátu Canon 5D Mark II.

V základním balení aparátu najdeme obvyklé vybavení v podobě kabeláže, nabíječky, popruhu, CD se softwarem a také baterie Li-ion LP-E6. Počet snímků jsem nijak neměřil, ale subjektivně vydrží o poznání déle než baterie u předchozího modelu.

Nesmíme zapomenout ani na cenu, která je v mnoha případech jedním z předních kritérií pro pořízení nového fotoaparátu. Cena za tělo Canon EOS 5D Mark II se v současné době (01/2009) pohybuje těsně pod hranicí 65.000 Kč včetně DPH a u některých prodejců jsou k dispozici i cenově zvýhodněné sety, většinou se základními objektivy. Testovaný aparát dosáhl ve všech ohledech skutečně výborných výsledků a to jak ve srovnání s předchozí verzí, tak i obecně v dané kategorii na trhu. Jeho koupi mohu jen doporučit a za investované finance získáte skutečně profesionální nástroj v odolném provedení, obrovským množstvím funkcí ale hlavně s vynikající obrazovou kvalitou, která vám v kombinaci s vysokým rozlišením umožní tisk i skutečně velkých zvětšenin ve výborné kvalitě.

Další technické informace, podrobné specifikace o aparátu samotném a o jeho příslušenství můžete najít také na stránkách firmy Canon CZ, které bych chtěl tímto zároveň poděkovat za zapůjčení přístroje pro potřebu redakčního testu.

Pokud vás zajímají další konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    25.01.2009 10:26

    Walther - podle mě ty migrace zas tak vyhrocené nejsou. Třeba u mnou zmíněných přátel to bylo vesměs tak, že stejně chtěli dělat obsáhlejší upgrade výbavy absolutně nesouvisející s uvedením 5DII, ale když se to tak sešlo, tak se jevila hlubší obměna jako dobrý nápad. To samé máš v té zmíněné profioblasti (nárůst Nikonů na olymiádě v Pekingu proti předchozím OH) - prostě v redakcích postupně dosluhovaly Canony 1 generace II z naprosto přirozených důvodů a když byla volba jít buď na mark III, který měl tehdy své mouchy a nebo zvážit přechod na Nikon, který byl v té chvíli na vzestupu, tak to opět byla celkem promyšlená úvaha. Pokud by někdo měnil výbavu jen proto, že firma X uvede supercool tělo, tak to by bylo opravdu trochu divné.
    Mimochodem co se týče upgradů v rámci jedné značky, tak je nutno podotknout, že někdy je levnější provést upgrade dříve, kdy se dá staré tělo ještě prodat za rozumnější peníze než zdánlivě šetřit a pak to původní moct s trochou nadsázky hodit do koše, ale záleží na konkrétní situaci.

  • Maťko 1
    Maťko 1
    28.01.2009 12:05

    mám otázku , ako je to s AF pri natáčaní videa ? mne sa zdá že nefunguje a je nutné ostriť ručne , čo narušuje záznam .
    dík

  • Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    31.01.2009 09:23

    "mám otázku , ako je to s AF pri natáčaní videa ? mne sa zdá že nefunguje a je nutné ostriť ručne , čo narušuje záznam"

    Ostrit automaticky se da, ale ne spousti, je tam na to tlacitko.

  • Honza 4
    Honza 4
    01.03.2009 18:42

    Super odkaz!! Prof video natoceno timto fotakem s hroumadou L objektivu:

    http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2326

    A dale making of tohoto filmu:

    http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6021407_xEg87#378479692_MRytZ-A-LB

    Nejspis se z nekterych fotografu stanou i filmari :-)
    Kochejte se

  • Lubomír Churý
    Lubomír Churý
    11.06.2009 08:56

    To MirekE: Tak to by me zajimalo jak se prirozene v redakci meni tela z Canon na Nikon, kdyz cena tel je naprosto zanedbatelna s cenou skel, kterych tam maji za několik mega :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (67)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram