Test fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II

Velmi úspěšný model digitální zrcadlovky Canon EOS 5D se dočkal svého očekávaného nástupce označeného jako Mark II. Hlavní změnou je výrazné navýšení rozlišení, a proto se v laboratorních testech soustředíme na výsledky, kterých nový model dosahuje.

Fotografie

Na dalších snímcích č.12 až 17 jsou k dispozici další fotografie v plném rozlišení, pořízené různými objektivy a při různé citlivosti ISO i osvětlení. Za pozornost stojí především snímek č.12, kde se fotoaparát dobře vypořádal nejen s vysokou citlivostí, ale také se zářivkovým světlem, které bývá často velmi záludné.

Obrázek č. 12  - Objektiv EF 17-40mm f/4 L USM, čas 1/30 vteřiny, clona f/5,6, ISO 3200 Obrázek č. 13  - Objektiv EF 50mm f/1,4 L USM, čas 1/250 vteřiny, clona f/11, ISO 800 Obrázek č. 14  - Objektiv EF 17-40mm f/4 L USM, čas 1/250 vteřiny, clona f/8, ISO 200 Obrázek č. 15  - Objektiv EF 50mm f/1,4 L USM, čas 1/200 vteřiny, clona f/11, ISO 200 Obrázek č. 16  - Objektiv EF 50mm f/1,4 L USM, čas 1/2500 vteřiny, clona f/11, ISO 3200 Obrázek č. 17  - Objektiv EF 24-105mm f/4 L IS USM, čas 1/60 vteřiny, clona f/10, ISO 100

Rozhovor

V průběhu tvorby tohoto článku jsem zjistil, že můj kolega a kamarád Ivan Anderle si pořídil hned jeden z prvních kousků, které dorazily do České republiky, a proto jsem využil situace a položil mu několik otázek, týkajících se právě tohoto modelu fotoaparátu :

Ahoj Ivane, doposud jsi fotil původní verzí 5D, teď používáš 5D Mark II. Co je podle tebe největším přínosem nového modelu ?

Zdravím Michale, myslím, že novinek je na 5D Mark II hodně, ale nejmarkantnější je asi zlepšení obrazové kvality. Míním tím obrazovou kvalitu jako celek, ve všech parametrech. Na výsledné fotografii je vidět rozhodně víc barevně správně vykreslených detailů, než u původního 5D. Samozřejmě, že díky nárůstu Mpx na snímači jsem to očekával, ale přesto mě výsledný rozdíl mile překvapil.

Další fajn vychytávku vidím v přidání funkce živého náhledu. Když mám 5D Mark II na stativu a použiji 10ti násobné zvětšení náhledu, tak díky výborné kvalitě displeje můžu zaostřovat přímo s chirurgickou přesností. Těžko o tom mluvit, to se musí zkusit, neboť jak říká moje žena: Dokud to nemáš, tak nevíš, co nemáš. 

No a pro mne třetím zásadním přínosem je, zvýšení odolnosti proti vodě a prachu. Zatím co u staršího 5D se mi několikrát stalo, že některý z ovladačů trochu zazlobil a plná jeho funkce se obnovila zase až po vyschnutí, 5D Mark II jsem už několikrát měl pokryt tajícím sněhem a vše bylo stále ok. Myslím, že i další vylepšení senzoru pracujícího při každém zapnutí a vypnutí metodou – oslíčku otřes se, ocení každý, kdo venku často mění objektivy. 

Ještě bych se měl zmínit o natáčení videa. Funguje to dobře, kvalita je úžasná, ale já osobně ještě nevím, jak moc ho budu využívat, tak že toto zatím přeskočím. 

Jak se ti nový model osvědčil v praktickém nasazení ? 

He, he, jasně fotím mnohem víc. Ale vážně, překvapila mě třeba výdrž baterie. Při teplotách kolem –10 °C jsem s ní fotil venku celý den. Nemá smysl uvádět počet snímků, protože jsem hodně používal živého náhledu, prohlížení a objektivy se stabilizací, ale zodpovědně vím, že do starého 5D bych cpal odpoledne už druhou baterii. 

Výborná věc je i používání Picture Style. Myslím, že technici od Canonu na tom dost zapracovali a barevné podání je zase o kus blíž ke klasice z analogu. 

V běžné praxi asi všichni ocení u nového 5D Mark II výrazné posunutí použitelného ISO k vyšším hodnotám. Určitě každý viděl spousty grafů a srovnávacích tabulek. Já to řeknu úplně jednoduše. Při 800 ISO jsou fotografie výborné a 1600 ISO je stále ještě dobře použitelné. 

Je na novém 5D Mark II i něco, co ti vadí nebo nevyhovuje ? 

Michale, aby té chvály nebylo moc, tak co mě vadí je naprosto nepochopitelná změna přesunu některých ovládacích prvků. Na horní pravé straně je tlačítko osvětlení na kraji a tím se narušila ergonometrie v ovládání zbylých tří. Na 10D, 20D, 30D i 5D to bylo shodně a teď je to jinde. Druhý nepříjemný moment nastal, když jsem zjistil, že nastavení hodnoty ISO se přesunulo ze zadního voliče na horní. Nechápu to, vadí mi to, ale jak se říká, to je tak asi všechno, co s tím můžu dělat. 

No a když už si stěžuji, tak bych měl ještě jeden detail, co by mě u Canonu mohli časem splnit. Automatický zápis hodnot GPS do Exifu. Zmáčkneš spoušť, exponuješ a pak už vždy to místo znova snadno najdeš. 

Ivane, děkuji ti, že jsi se s námi podělil o své praktické zkušenosti a do další tvorby ti přeji jen to nejlepší světlo. Čtenářům, které zajímají fotografie pořízené tímto fotoaparátem pak doporučuji návštěvu tvého profilu zde v galerii na FotoAparát.cz a nebo tvých vlastních stránek.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    25.01.2009 10:26

    Walther - podle mě ty migrace zas tak vyhrocené nejsou. Třeba u mnou zmíněných přátel to bylo vesměs tak, že stejně chtěli dělat obsáhlejší upgrade výbavy absolutně nesouvisející s uvedením 5DII, ale když se to tak sešlo, tak se jevila hlubší obměna jako dobrý nápad. To samé máš v té zmíněné profioblasti (nárůst Nikonů na olymiádě v Pekingu proti předchozím OH) - prostě v redakcích postupně dosluhovaly Canony 1 generace II z naprosto přirozených důvodů a když byla volba jít buď na mark III, který měl tehdy své mouchy a nebo zvážit přechod na Nikon, který byl v té chvíli na vzestupu, tak to opět byla celkem promyšlená úvaha. Pokud by někdo měnil výbavu jen proto, že firma X uvede supercool tělo, tak to by bylo opravdu trochu divné.
    Mimochodem co se týče upgradů v rámci jedné značky, tak je nutno podotknout, že někdy je levnější provést upgrade dříve, kdy se dá staré tělo ještě prodat za rozumnější peníze než zdánlivě šetřit a pak to původní moct s trochou nadsázky hodit do koše, ale záleží na konkrétní situaci.

  • Maťko 1
    Maťko 1
    28.01.2009 12:05

    mám otázku , ako je to s AF pri natáčaní videa ? mne sa zdá že nefunguje a je nutné ostriť ručne , čo narušuje záznam .
    dík

  • Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    31.01.2009 09:23

    "mám otázku , ako je to s AF pri natáčaní videa ? mne sa zdá že nefunguje a je nutné ostriť ručne , čo narušuje záznam"

    Ostrit automaticky se da, ale ne spousti, je tam na to tlacitko.

  • Honza 4
    Honza 4
    01.03.2009 18:42

    Super odkaz!! Prof video natoceno timto fotakem s hroumadou L objektivu:

    http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2326

    A dale making of tohoto filmu:

    http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6021407_xEg87#378479692_MRytZ-A-LB

    Nejspis se z nekterych fotografu stanou i filmari :-)
    Kochejte se

  • Lubomír Churý
    Lubomír Churý
    11.06.2009 08:56

    To MirekE: Tak to by me zajimalo jak se prirozene v redakci meni tela z Canon na Nikon, kdyz cena tel je naprosto zanedbatelna s cenou skel, kterych tam maji za několik mega :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (67)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram