Test fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-G1

Technika a technologie jdou neustále vpřed a s nimi i digitální fotoaparáty. V následujícím testu se podívejte na výsledky zrcadlovky bez zrcadla - fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-G1, který používá jako první standard micro 4/3, má elektronický hledáček a sám o sobě tak tvoří jediného zástupce vlastní kategorie.

Úvod

Neustálý vývoj v oblasti digitálních fotoaparátu zajišťuje vznik modelů, které byly ještě před pár lety naprosto nemyslitelné. Třeba zrcadlovka bez zrcadla. Pojem „zrcadlovka“ se ustálil pro každý aparát s výměnnými objektivy, protože měl i zrcadlo. Když zrcadlo vynecháte, čímž musíte optický hledáček nahradit elektronickým, necháte však výměnné objektivy a za to dáte čip nového standardu micro 4/3, pak dostanete aparát, který zakládá novou třídu. Panasonic DMC-G1 jím je.

Tělo

Panasonic Lumix DMC-G1 Panasonic Lumix DMC-G1

Panasonic Lumix DMC-G1 je model, který nemá předchůdce a ani neexistuje obdobný model u jiných značek. Kompletní technickou specifikaci najdete na stránkách www.panasonic.cz. Tělo samotné je menší než většina UZ a díky mnoha ovládacím prvkům je značně členité. Samotné tělo se vejde do kvádru o rozměrech cca 12,5×7×8,5 cm (šxhxv). Jeho kompletní hmotnost (včetně baterie, popruhu a karty) je cca 450 gramů a setový objektiv má hmotnost cca 200 gramů. Celková hmotnost setu je tedy nižší, než u běžných zrcadlovek a také nižší, než u některých ultrazoomů.

Ovládací prvky Ovládací prvky
Čidlo přepínání EVF/LCD Ovládací prvky

Tělo se v menších rukách výborně drží – ergonomie je vynikající. Stejně tak je výborné i vyvedení některých funkcí do ovládacích prvků na těle aparátu. Na okolních snímcích je jejich rozložení a funkce. Špatně se však může někomu ovládat kombinace samospoušť a přepínač vypnutí – jsou blízko. Jedna z nejužívanějších funkcí – kompenzace expozice – je vyvedena a LCD na to upozorňuje i animovaným piktogramem na přední kolečko. Jeho stiskem a následným točením dosáhnete potřebného efektu.

Funkce fotoaparátu

Panasonic G1 je funkcemi opravdu nabitý. Tomu nasvědčují i okolní obrázky, kde lze jednotlivé funkce vidět. Jejich význam, vlastnosti a výsledky nastavení je třeba hledat především v manuálu a praxí. Zdokumentovat je všechny není v rámci tohoto testu prakticky možné.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Funkce vyvedené přímo na tělo

  • režim autofokusu – jednotlivé snímky, průběžné, manuální
  • přepínání mezi LCD a EVF
  • aretace AF, nebo AE, nebo obojí (podle volby v menu)
  • režim focení – jednotlivé snímky, řada snímků, expoziční bracketing (až 7 snímků po 2/3EV – volba v menu)
  • režim filmu (standardní, dynamický, přírodní, jemný, nostalgie, živé barvy, standardní BW, dynamický BW, jemný BW, dva uživatelsky definované, multi (více najednou)). U každého lze změnit přednastavení kontrastu, ostrosti, saturace a redukce šumu.
  • ISO
  • výběr ostřícího bodu (detekce tváře, sledování zaostřeného bodu, multi, jeden bod (místo lze zvolit)
  • vyvážení bílé (včetně teploty v kelvinech a korekce barevných kanálů)
  • Fn – jeho chování se definuje v menu
Levá strana Umístění karty
Dolní strana, baterie
LCD/EVF při snímání LCD/EVF při snímání
LCD/EVF při snímání LCD/EVF při snímání
Menu pro záznam Menu pro záznam
Menu pro záznam Menu pro záznam

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • peto futo
    peto futo
    05.01.2009 11:58

    fajn foták keby sa k tomu dali kúpiť objektívy svetelnosti min 2.0 za rozumnú cenu tak by sa dalo pouvažovať, som zvedavý na reakcie zurivých zrkadlomaniakov . . .

  • MajkY 1
    MajkY 1
    05.01.2009 12:25

    Ako ja kvalita v porovnani s low end zrkadlovkou ? napr. Canon 350D a Nikonx D40x

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    05.01.2009 17:31

    Kvalitu výstupu lze porovnat na stránkách DiwaLabs.
    http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result.epl

  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    05.01.2009 21:16

    No jo, rozruch roku je tady:-) ani foták, ani těžítko :-)

  • Rudolf Stolař
    Rudolf Stolař
    06.01.2009 14:55

    Koukám, že se autor zase dokázal obezřetně vyhnout srovnání. A že to tentokrát dalo práce. Nakonec to ale vyřešil šalamounsky: Fotoaparát je tak napůl ultrazoom a napůl zrcadlovka, takže je vlastně kategorií sám pro sebe a srovnávat ho není s čím. A když už je, tak to pořádně zamotáme - hledáček a autofokus budeme porovnávat s kompakty, šum a dynamický rozsah se zrcadlovkami... Přitom tenhle foťák na rozhraní tříd po srovnání přímo volá.

    Proč EVF chybí porovnání velkosti obrazu, rychlosti odezvy a zobrazování kontrastních scén např se zmiňovanými ultrazoomy? Dozvíme se jen, že je "mnohem dále". Dále v čem? A co třeba věrnost barev v hledáčku? U foťáku, který by rád šlapal na paty zrcadlovkám, by mě to zajímalo. Nebo porovnání výdrže baterie, je blíž kompaktům, nebo zrcadlovkám? Proč vlastně není mezi těmi grafy taky nějaký zástupce kompaktů? A proč si vlastně autor testu nepoložil žádnou z těchto otázek?

  • Fedor Flasik
    Fedor Flasik
    06.01.2009 15:45

    Osobne by ma vydrz baterie a vernost farieb a odozva evf tak isto velmi zaujimali.
    Pri porovnavani s dslr resp kompaktami nevidim az taky problem aj ked G1 nieje cistokrvna ani v jednej z tychto kategorii. Porovnavanim avsak s pristrojmi z tejto kategorie aspon uvidime ku ktorej ma vlastne vykonnostne blizsie.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    06.01.2009 22:32

    2 Rudolf Stolař, Fedor Flasik:
    Některé Vaše otázky jsou zodpovězeny v technických specifikácích - odkazy na ně jsou v článku. Některá další srovnání (obrazový výstup) a další odkazy taktéž. Jde o srovnání formou grafů a vybral jsem Olympus E520 a Canon 1000D.

    Na porovnávání barevné věrnosti hledáčku neexistuje metodika. Dokonce se domnívám, že to není ani objektivně možné.

    Hledáček a porovnání - hledáček srovnávat s komapkty se nabízí, je to podobná technologie. Stejně tak čiíp a jeho výsledky srovnávat se zrcadlovkami, když jeho velikost odpovídá zrcadlovkám 4/3 formátu. Pokud se pamatuji, tak v historii kompaktů jsou jen dva, které mají větší či shodný čip s 4/3 formátem (R1, DP-1).

    A proč mezi grafy není zástupce kompaktů? Prostě jsem jej vzhledem k ceně, která převyšuje (skoro) všechny kompakty, porovnal se zrcadlovkami. Na v článku uvedeném odkazu však najdete mnoho dalších modelů pro srovnání.

    Baterie a jejich výdrž
    "Blíž k zrcadlovkám" - můj D70 bez potíží na 4 roky starou baterku udělá přes 1000 snímků v průběhu dvou dnů (stalo se...). Zrcadlovky s použitím LV někdy zvládnou jen 200 snímků za odpoledne (LCD si vezme své). Opět tedy nelze srovnávat, lze pouze napsat fakta (výrobce je netají). Výdrž baterie je naprosto jasná - podle CIPA standardu 350snímků.

    PK

  • Taffey
    Taffey
    07.01.2009 10:12

    No, jak jsem se tak díval na porovnání šumu v závislosti na ISO, tak to nevypadá úplně nejhůř. Stejně je to určeno pro lidi, kteří asi za špatných světelných podmínek fotit nebudou a když jo, tak si stejně přisvítí bleskem, jak to tak chodí a těch ISO800 s ještě celkem přijatelným (ne)šumem pro běžné focení je až až. Jen mi na těchto testech vyloženě vadí, že všechny fotky jsou s ISO100. Předpokládám, že při této citlivosti nešumí ani nejhorší kompakt za patnáct stovek. Takže já bych přivítal, kdyby byly přiloženy fotky s vyšším ISO. Třeba s těmi 800. Nějaké grafy nebo pod sebou výřezy sice taky napoví, ale není nad to, když si člověk stáhne fotku v plném rozlišení a za 30 kačej si ji nechá udělat v labu na papír. Teprve na papíře A4 se láme chleba. ISO100 mi neřekne vůbec nic. Jinak čím dál tím víc psotrádám nějakou dálkoměrku s výměnnými objektivy. Mnohdy si nemůžu dovolit vyfotit zrcadlovkou, co bych chtěl, protože je hlučná.

  • Kajfik
    Kajfik
    07.01.2009 10:42

    To Taffey

    Nepatříš náhodou k těm co ve foru vždycky tvrdí, že kompakty a spolu s nimi EVF jsou smejdske strojky co sumi pri vsech citlivostech? Ted zas rikas ze nesumi..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram