Test fotoaparátu Fujifilm FinePix F60fd

Fujifilm FinePix F60fd je dalším z řady kompaktů na našem trhu. Co vše od něj můžete očekávat a jaké snímky lze pořídit tímto modelem, se dozvíte z následujícího redakčního testu.

Stručná charakteristika

Fujifilm FinePix F60fd je kompaktní 12Mpx (efektivně) fotoaparát s možností poloautomatických expozic, s trojnásobným optickým zoomem, s 3" LCD o rozlišení 230 000 bodů.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Fujifilm FinePix F60fd Fujifilm FinePix F60fd

Je to kovový kompakt malých rozměrů. Technické specifikace a snímky výrobku si můžete najít i na stránkách výrobce. Jeho hmotnost je pod hranicí 190gramů a má rozměry cca 93×59×23 mm.

184 gramů
Horní strana Dolní strana

Z nejpodstatnějších charakteristik je třeba zmínit rozsah ohnisek 35mm – 105mm, což odpovídá levnější třídě kompaktních aparátů, kam F60fd cenou pod 5tisíc korun patří. Ukládá na dva typy karet (xD či SD,SDHC) a disponuje cca 25MB vnitřní paměť, což v případě zaplnění karty potěší. Časy „umí“ v rozmezí 8s až 1/2000s. Po mechanické stránce je ovládání výborné. Je velmi intuitivní, tlačítko F, Menu a především otočný volič na zadní straně lze ovládat skutečně dobře. S dostupností některých voleb snímání je to však horší (viz. dále.). Jaké snímky zvládne relativně velký čip (1/1,6 palce) uvidíte také dále.

LCD, CCD

Umístění baterie a karty Zadní strana

3" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Jeho čitelnost je vynikající.

CCD – 1/1,6 palce, Super CCD VII „HR“ s 12 milióny efektivních pixelů/snímky až 4000×3000 bodů. Čip používá citlivost až ISO 6400 při 3Mpx rozlišení, ISO 3200 do 6Mpx. Do ISO 1600 při maximálním rozlišení.

Objektiv a ostření

Jde o vlastní produkt – Fujinon. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je průměrných 35 mm – 105 mm. Světelnost je na „krátkém“ konci f/2,8 a na dlouhém f/5,1.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je cca 5cm (oficiální stránky výrobce uvádí nesprávnou hodnotu). Ostření je standardně rychlé, jak je dobrým zvykem u této značky. Se zabudovanou funkcí detekce tváře umí aparát rozeznat v záběru tváře, zaostřit na ně a správně exponovat. Osobně tuto funkci obecně považuji za přínosnou a pro uživatele dobře využitelnou.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na přiloženou baterii lze pořídit cca 180 snímků, což je v daném segmentu standardní hodnota.

Provozní časy, jsou opět srovnatelné s rychlými aparáty na našem trhu, nejde o žádného „slimáka“. Dobře poslouží při potřebě náhle zachytit nějakou situaci.

Blesk

V režimu odstranění červených očí vypnuto lze nastavit: Auto, Vynucený blesk, Potlačený blesk, Pomalá synchronizace. V režimu odstranění červených očí zapnuto lze nastavit: Auto, Odstranění červených očí Auto, Odstranění červených očí a vynucený blesk, Potlačený blesk, Odstranění červených očí a pomalá synchronizace.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • andreeeeee
    andreeeeee
    03.12.2008 09:26

    "Použití citlivosti do ISO 400" - no neviem, o tom by sa dalo diskutovat... ako olejomalba to pre mna vyzera uz od ISO100.. na 10x15 to je ale asi fakt fuk - len nechapem, naco to ma 10mpix potom... chjo, preco niekto nevyrobi radsej 5mpix kompakt, ktory nebude vobec sumiet do iso800?

  • Filip Kalka
    Filip Kalka
    11.03.2009 00:15

    Tak skus F31fd. To je presne to o com pises, len s rozdielom ze ma 6Mpx

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram